Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διεθνής αποστολή του Sense Lab στη Νέα Ζηλανδία


Η ερευνητική ομάδα SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης, ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία όπου έλαβε μέρος σε διεθνή αποστολή για την αποτίμηση των επιπτώσεων του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7.8 Ρίχτερ που είχε πλήξει το Νότιο Νησί το Νοέμβριο του 2016. Η αποστολή συντονίστηκε από το εθνικό Eρευνητικό Kέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GFZ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Canterbury και το Ινστιτούτο GNS της Νέας Ζηλανδίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Από πλευράς Πολυτεχνείου έγινε τρισδιάστατη χαρτογράφηση παράκτιων και ηπειρωτικών περιοχών με τη βοήθεια μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) και γεωδαιτικών μεθόδων, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανύψωση του εδάφους η οποία φτάνει μέχρι μερικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της γενικότερης αλλαγής στη γεωμορφολογία της περιοχής η ανύψωση δημιούργησε ουσιαστικά νέα γη καθώς αναδύθηκαν ολόκληρες περιοχές που πριν από τον σεισμό βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα πλαίσια της συνολικής ερευνητικής προσπάθειας προβλέπονται μεθοδολογίες και αποτελέσματα που σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα συστήματα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά διεθνώς. Έτσι, μετά από ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων για αντικείμενα αρχαιολογίας, χαρτογράφησης, έρευνας και διάσωσης στο μεταναστευτικό, αντιμετώπισης πυρκαγιών, γεωργίας και βιοποικιλότητας, υγείας και μεταφοράς φαρμάκων, η ομάδα Senselab διευρύνει την εφαρμογή των drones και στο πεδίο των σεισμών. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα δεν τα αντιμετωπίζουμε με την κλασσική θεώρηση των απεικονιστικών, τρισδιάστατων συστημάτων αναπαράστασης ή και μεταφοράς που δυστυχώς σερβίρονται ως έρευνα ακόμη και από εκπαιδευτικά ιδρύματα Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις, προσαρμοσμένες στο εκάστοτε πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα καθορίζουμε το μέλλον της ευρείας χρήσης τους σε διεθνές επίπεδο.

Ομάδα Πολυτεχνείου Κρήτης:
Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Επίκ. Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Σαράντης Κυρίτσης, μεταπτυχιακός φοιτητής

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012