Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωάννης Τσάνης ορίστηκε ως Associate Fellow Μέλος του GERICS


Ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Ιωάννης Τσάνης ορίστηκε ως Associate Fellow Μέλος του ερευνητικού κέντρου Climate Service Center Germany (GERICS) της Γερμανίας. Το ερευνητικό Κλιματικό Κέντρο της Γερμανίας GERICS, μέλος του Ινστιτούτου Helmholtz-Zentrum Geesthacht (HZG), ιδρύθηκε το 2009 από την Γερμανική κυβέρνηση ως βασικό μέλος της στρατηγικής υψηλής τεχνολογίας για την προστασία του κλίματος. 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή Ιωάννη Κ. Τσάνη:

Ο Δρ. Τσάνης είναι Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Έγκριτο μέλος του Κλιματικού Κέντρου Γερμανίας και Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου McMaster. Η έρευνά του έχει συμβάλει στην ουσιαστικότερη κατανόηση γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της ρευστομηχανικής και τα αποτελέσματα για τη δομή της αντιστρεπτικής (countercurrent) ροής χρησιμοποιούνται σε τρισδιάστατα μοντέλα παράκτιας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που ανέπτυξε για χρήση στις Μεγάλες Λίμνες του Καναδά, στη λίμνη Biwa στην Ιαπωνία, στην παράκτια περιοχή της Κρήτης και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Με την ερευνητική του ομάδα ανέπτυξε ένα τρισδιάστατο υδροδυναμικό μοντέλο με ταυτόχρονη μελέτη και απεικόνιση μεταφοράς ρύπου για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό βυθισμένων-υποβρύχιων αγωγών εκροής σε παράκτιες περιοχές. Σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικές ομάδες, η έρευνά του συνεισέφερε στην καλύτερη κατανόηση σχετικά με τη διασπορά των ρύπων στα υδάτινα σώματα, καθώς και την αλληλεπίδραση κυμάτων-ρεύματος και των φάσεων κατεύθυνσης κύματος στη λίμνη Οντάριο, στη λίμνη St.Clair και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο κ. Τσάνης εργάστηκε στην Υδροπληροφορική με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) σε υδραυλικές-υδρολογικές-παράκτιες εφαρμογές, την υδρολογία των αστραπιαίων πλημμυρών (flash floods) με παρατηρήσεις από ραντάρ και τη χαρτογράφηση πλημμυρών μέσω της χρήσης δορυφόρων τηλεπισκόπησης πολύ υψηλής διακριτοποίησης (VHR). Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα (FP7, H2020, ESA, EEA) που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ακραία γεγονότα, στα σημεία εκτροπής οικοσυστημάτων, στη γεωργία, στον τουρισμό, καθώς και την πρόβλεψη ακραίων υδρομετεωρολογικών γεγονότων που προκαλούν πλημμύρες μέσω ραντάρ και δορυφορικής τηλεπισκόπησης και κεραυνών. 

Ο κ. Τσάνης είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για μοντέλα ζωνών ανάμιξης και υδροδυναμικής μεταφοράς ρύπων σε λίμνες και παράκτια ύδατα και συγγραφέας σε ένα τρίτο βιβλίο σχετικά με προβλήματα υπολογιστικής υδραυλικής και περιβαλλοντικής μηχανικής. Έχει δημοσιεύσει συνολικά πάνω από 300 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (συμπεριλαμβανομένου ενός άρθρου διαβαθμισμένου στο υψηλότερο 1% του ακαδημαϊκού τομέα της Μηχανικής) πρακτικά συνεδρίων και τεχνικές εκθέσεις. Συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος σε περισσότερα από εξήντα (60) ερευνητικά προγράμματα στους θεματικούς τομείς της υδροπληροφορικής, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των παράκτιων περιοχών, της υδραυλικής-υδρολογικής μοντελοποίησης, των ακραίων γεγονότων (πλημμύρες-ξηρασίες), της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στον τουρισμό, της ενέργειας και της γεωργίας. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής (Περιβαλλοντικός Τομέας) του Υπουργείου Βιομηχανίας στην Ελλάδα (2001-2004) και ήταν Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο: Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική στο Πολυτεχνείο Κρήτης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (2003-2004) και εξακολουθεί να λειτουργεί έως και σήμερα. Εχει δώσει πλήθος διαλέξεων και ομιλιών ανά τον κόσμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους στην Ευρώπη και τον Καναδά. Είναι επίσης μέλος διεθνών ομάδων εμπειρογνωμόνων και ομάδων αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στους τομείς των υδάτινων πόρων, της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων γεγονότων, της ερημοποίησης, των καινοτόμων εκπαιδευτικών δικτύων και των «έξυπνων πόλεων».

Ο κ. Τσάνης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (εισαγωγή με υποτροφία) και του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Μεταπτυχιακό (M.A.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.)). Έλαβε τιμητική υποτροφία (NSERC Visiting Fellowship in Government Research Laboratories) και εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Νερού (NWRI) στο Burlington του Οντάριο (Καναδάς). Επίσης έλαβε μια ιδιαίτερα υψηλή τιμητική  υποτροφία (University Research Fellowship) στον Καναδά και εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Ερευνητής καθώς και Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου McMaster. Επιπροσθέτως, είναι Associate Editor στα περιοδικά Journal of Hydrology και Climate Service Center,  μέλος της EURO-CORDEX (Ευρωπαϊκή επιτροπή έρευνας για την κλιματική αλλαγή),  μέλος του CCLM (COSMO-Climate Limited-area Modelling Community), μέλος του MedCLIVAR (Mediterranean CLImate VARiability and Predictability); μέλος του HYMEX (Hydrological Cycle of Mediterranean Experiment); μέλος του HEPEX; μέλος του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου McMaster  και μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ξηρασίας (European Drought Center - EDC).  Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος) σε ερευνητικά προγράμματα FP6 (WATCH, HYDRATE, SCENES) and FP7 (COMBINE, ECLISE, IMPACT2C, CASCADE, HELIX), European Space Agency (ESA) (SIMFLOOD), GSRT ARISTEIA II Action (REINFORCE), (Greece & USA/Canada, Cyprus (Flash Flood Forecasting, SATFLOOD) και (AQUAMAN). 

Επί του παρόντος συμμετέχει στα ερευνητικά προγράμματα  FP7 (RECARE) και Horizon2020 (IMPREX, SOILCARE).

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012