Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το GIS Crete από την ομάδα SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης

Συνάντηση εργασίας για την πορεία υλοποίησης του έργου GIS Crete, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη. Το έργο υλοποιείται από τη Μονάδα Διαστημικής Τεχνολογίας και Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (SenseLab Research), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επ. Καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο. 

Σε συνέχεια των διεθνών βραβεύσεων και αναγνωρίσεων του έργου της ομάδας SenseLab, το έργο GIS Crete εντάσσεται στη προσπάθεια της ομάδας για διάχυση των ερευνητικών της αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας και της βελτίωσης της απόδοσης της Δημόσιας Διοίκησης. Στα πλαίσια της συνάντησης εργασίας ο Δρ. Παρτσινέβελος, μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσίασαν τα αρχικά στάδια και σειρά εφαρμογών του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (GIS).

Το GIS CRETE θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στον εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση της χωρικής πληροφορίας από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα κύρια αντικείμενα του έργου περιλαμβάνουν αρχικά την ενοποίηση της γεωχωρικής πληροφορίας που διατίθεται σε υφιστάμενα συστήματα GIS και φορείς του Δημοσίου της Περιφέρειας Κρήτης (π.χ. ΟΤΑ, Επιμελητήρια, Ερευνητικά Ιδρύματα) και την ανάπτυξη εργαλείων σε διάφορα θεματικά επίπεδα, όπως της αγροτικής παραγωγής, πολεοδομίας, τουρισμού, πολιτικής προστασίας, διαχείρισης παράκτιας ζώνης, μείωσης ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο, εμπορίου, κλ. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη εφαρμογών κινητών συσκευών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αλληλεπίδρασης πολιτών - Διευθύνσεων Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια των έξυπνων πόλεων (smart cities), ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government), και συμμετοχικής επιστήμης (crowdsourcing).

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας, Νίκος Καλογερής, ο εκτελεστικός γραμματέας, Νίκος Ραπτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Ελένη Χατζηγιάννη, και υπηρεσιακά στελέχη.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012