Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Εργαστήριο για το e-shadow

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής Πολυμέσων και Εφαρμογών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης,  με τους ερευνητές του εργαστηρίου, κ.κ. Νεκτάριο Μουμουτζή και Μάριο Χριστουλάκης, πραγματοποίησε εργαστήριο 6 ωρών για την αξιοποίηση του e-shadow στην παιδαγωγική διαδικασία. Το εργαστήριο για την παρουσίαση και την εκμάθηση του ψηφιακού Θεάτρου Σκιών e-Shadow υπήρξε μία από τις δράσεις κατάρτισης (training activities) που διοργανώθηκα κατά τη διάρκεια της επταήμερης συνάντησης που έγινε σε Ηράκλειο και Χανιά (28 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου) με τη συμμετοχή 18 δασκάλων και ερευνητών από την Τουρκία και των δασκάλων από τα σχολεία της Κρήτης που συμμετέχουν στο έργο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ιστορία του Θεάτρου Σκιών εστιάζοντας στα κοινά στοιχεία που αφορούν αυτή τη μορφή τέχνης για την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και την εκπαιδευτική της αξιοποίηση. Είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το e-Shadow, να ενημερωθούν για τις ποικίλες εκπαιδευτικές του χρήσεις και να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι δημιουργώντας, στο τέλος του εργαστηρίου, τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες. Το e-Shadow θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια του έργου Visi-Teaching για την παραγωγή μιας ψηφιακής ιστορίας που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Το workshop διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργο Visi-Teaching και συνδέεται με τα έργα MultiLib και e-ARTinED στα οποία συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

e-shadow:
Το e-shadow είναι μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του παραδοσιακού θεάτρου σκιών. Στόχος του e-shadow είναι να αποτελέσει εργαλείο δημιουργικής έκφρασης και μάθησης. Χρησιμοποιείται από δεκάδες εκπαιδευτικούς, κυρίως σε δημοτικά σχολεία, για την δημιουργία παραστάσεων με θέματα όπως η οικονομική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και τα δημοτικά τραγούδια. Χρησιμοποιείται, ακόμη, για την δημιουργία εκπαιδευτικών παραστάσεων στην εκμάθηση βασικών εννοιών μαθηματικών και πληροφορικής. Στα πλαίσια των έργων MultiLib (http://www.multilibproject.eu/) και e-ARTinED (http://www.e-artined.eu/) στα οποία συμμετέχει το Εργαστήριο, το e-Shadow χρησιμοποιείται από δημοτικά σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς για να ζωντανέψουν παραδοσιακά και σύγχρονα παραμύθια και τραγούδια μεταξύ των οποίων και ο Ερωτόκριτος.  

Περισσότερα ψηφιακό θέατρο στο κανάλι e-Shadow: https://www.youtube.com/eshadowtheater 

Σχετικά με το έργο Visi-Teaching:
To έργο Visi-Teaching «Visual teaching and Digital Storytelling as an Educational Tool» προωθεί την ψηφιακή διδασκαλία και μάθηση με στόχο να ενεργοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να προσθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή  της διδασκαλίας. Για τον λόγο αυτό προωθεί ελευθέρα ψηφιακά εργαλεία με ποικίλες δυνατότητες που μπορούν να συνδεθούν με παιδαγωγικούς στόχους ώστε να αξιοποιηθούν δημιουργικά από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην τάξη σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος σπουδών. Η ψηφιακή μάθηση όμως αποτελεί επιπλέον και  βασική παράμετρο ποιότητας της μουσειακής πράξης. Έτσι οι μουσειακές εκθέσεις  εμπλουτίζονται με ψηφιακές εφαρμογές προκειμένου να επιτευχθεί η διάδραση με τους επισκέπτες και να ενδυναμωθεί  ποιοτικά η εμπειρία τους στο μουσειακό περιβάλλον. Η ψηφιακή διδασκαλία και μάθηση δεν είναι απλά μια μέθοδος διδασκαλίας,  αλλά μια πρακτική που μπορεί να  συνδέσει δημιουργικά  την εκπαίδευση με τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας κοινά στοιχεία στην  πολιτιστική κληρονομιά των λαών, αλλά ευρύτερα  και στην κουλτούρα τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στον σεβασμό του διαφορετικού και την διαπολιτισμική αγωγή. Το έργο Visi-Teaching είναι μια διμερή σύμπραξη Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+/δράση ΚΑ2. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Σμύρνης. Συμμετέχουν ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul της Σμύρνης, το Cengiz Sani IIkokulu και το Alsancak Melih Ozakat Δημοτικά Σχολεία της Σμύρνης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, δύο Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Ηρακλείου, το  4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Χανίων.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012