Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διάλεξη με θέμα «Η αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση της Κρήτης και η ανακάλυψη της παράδοσης»

Διάλεξη με θέμα «Η αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση της Κρήτης και η ανακάλυψη της παράδοσης» δόθηκε από την Αμαλία Κωτσάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Χανίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Την εκδήλωση συντονίσε η Έλια Βαρδάκη, διδάσκουσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 

Η Κρήτη είναι ίσως η περιοχή της Ελλάδος  που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα ανάμεσα σε άλλα  σημαντικές καταστροφές του κτηριακού της πλούτου στα αστικά της κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο. Μετά την απελευθέρωση,  το 1945,  ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης και λίγο αργότερα αρχίζει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, μεγάλης κλίμακας, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντός της νήσου. Η μελέτη της κρητικής υπαίθρου κρίνεται αναγκαία, η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική ανακαλύπτεται και συνιστά σχεδιαστική αναφορά για τα νέα κτίσματα. Ο διάλογος ανάμεσα στην λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης είναι από τους πλέον γόνιμους σε αυτά τα πεδία.

Η κ. Αμαλία Κωτσάκη παρουσίασε στοιχεία από πρωτότυπη έρευνά της και επιχείρησε να αναδείξει τις διαδικασίες παραγωγής του χώρου κυρίως στην ύπαιθρο της Κρήτης κατά τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με γνώμονα τη σύγχρονη δραστικότητα του περιεχομένου της. Στις μέρες μας που ο χώρος της υπαίθρου και η αρχιτεκτονική του αποτελούν πεδία έντονου προβληματισμού,  κυρίως λόγω  του τουριστικού φαινομένου,  οι προσεγγίσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012