Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Η Ψηφιακή Επανάσταση και οι ευκαιρίες για τον τόπο και τους Διπλωματούχους Μηχανικούς | ΤΕΕ-ΤΔΚ | 28-9-2018

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Δράσης την περίοδο 2016-2019 σχετικά με την συνέχιση της επιδίωξης δημιουργίας δεξαμενής σκέψης για την τοπική ανάπτυξη στο ΤΕΕ-ΤΔΚ, την προσεχή σύγκληση της Αντιπροσωπείας Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 και  ώρα 19.00, στα γραφεία του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης (Νέαρχου 23 Χανιά) θα απασχολήσει το θέμα «Η Ψηφιακή Επανάσταση και οι ευκαιρίες για τον τόπο και τους Διπλωματούχους Μηχανικούς».  

Εισηγητές θα είναι οι:

Γαροφαλάκης Μίνως, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων Ερευνητ. Κέντρου ΑΘΗΝΑ Δ
Διγαλάκης Βασίλειος, Πρ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
Μαυρόπουλος Αντώνης, Πρόεδρος ISWA 
Μπλέτσας Μιχάλης, Ερευνητής, Διευθυντής Πληροφορικής, ΜΙΤ Media Lab

Στο δεύτερο μέρος, τη συζήτηση για την αποτίμηση των συμπερασμάτων θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Η Αντιπροσωπεία συγκαλείται τόσο για την ενημέρωση των εκλεγμένων μελών της που συμμετέχουν σε αυτή όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο που θα θελήσει να την παρακολουθήσει μετά από την σχετική πρόσκληση καθώς είναι δημόσια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για την επικείμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας αποτέλεσε η προ διετίας εκδήλωση του ΤΕΕ-ΤΔΚ με τους ίδιους ομιλητές και θέμα «Το επάγγελμα του διπλωματούχου Μηχανικού μετά από 10 χρόνια» σχετικά με την οποία ανασύρεται μια σύντομη κωδικοποίηση σε τίτλους όπως προέκυψε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. Επιβεβαιώθηκε και τότε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, την επέλαση των ρομπότ, το αυτοκίνητο δίχως οδηγό, τις πρώτες ύλες που ίσως έρθουν από το διάστημα, την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των bigdata. Επίσης είχαν προσδιοριστεί οι σύγχρονες προκλήσεις με τον επανακαθορισμό της ηθικής στην τεχνολογία, την επιτακτική ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής και την ανάδειξη της προτεραιότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την ανάγκη αντιμετώπισης του ρυθμού εξέλιξης του παγκόσμιου υπερπληθυσμού. Αναδείχτηκε η γιγαντιαία κοινωνική μεταβολή με την μετάβαση 2 δις ανθρώπων, κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας να ανέρχονται από την φτώχια σε ανώτερη τάξη. Σχετικά με το επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού παραμένει ανεκτίμητη η αξία των βασικών επιστημών, διαπιστώθηκε η συρρίκνωση των κύκλων επάρκειας της γνώσης, αναδεικνύεται η ανάγκη διαρκούς επανεκπαίδευσης και η επισφάλεια των θέσεων εργασίας που εμπεριέχουν υπολογιστικό μέρος. 

Σήμερα η Ψηφιακή Επανάσταση αποτελεί ήδη ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας και φαίνεται να επανακαθορίζει την παγκόσμια οικονομία, την δομή της κοινωνίας και τον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από την εκτεταμένη ανανέωση των τεχνικών μέσων και την καινοτομία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Στρατηγική της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς από το 2015 στοχεύει να εξασφαλίσει ότι η οικονομία η βιομηχανία και η κοινωνία της Ευρώπης θα αξιοποιούν πλήρως της δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής μέσω της κατάργησης των τελών περιαγωγής, το εκσυγχρονισμό της προστασίας των δεδομένων, την διασυνοριακή φορητότητα, την άρση φραγμών για το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ-ΤΔΚ https://teetdk.gr 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012