Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Η Μάχη της Κρήτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους συνεργάτες του

Tο Πολυτεχνείο Κρήτης και οι συνεργάτες του συμμετέχουν και εφέτος στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ/Μαθητική Έκθεση Ψηφιακής Δημιουργίας που διεξάγεται στα Χανιά, στις 11 και 12 Απριλίου 2019. Μια ιδέα που ξεκίνησε από τον τόπο μας για να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και, ποιος ξέρει, σε όλη την Ευρώπη αργότερα. 

Φέτος, το Εργαστήριο TUC/MUSIC παρουσιάζει καινοτόμες μορφές μάθησης με επίκεντρο τις ψηφιακές τεχνολογίες, μαζί με:
- το Εργαστήριο TUC/TIE Lab 
- το Γραφείο Διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων 
- συνεργαζόμενα σχολεία του έργου DISCOVER μεταξύ των οποίων και το ΕΠΑ.Λ. Μουρνιών
- τη Θεατροχώρα
- το Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη Χανίων
- το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου
- τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου.

Κομβική είναι και η σύμπραξη τοπικών καλλιτεχνών και ειδικότερα του Μουσικού Νίκου Σωτηρόπουλου και του Χανιώτη Καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών Νίκου Μπλαζάκη. Η θεματική ενότητα που επιλέχθηκε για τη φετινή συμμετοχή είναι η Μάχη της Κρήτης. Ένα κορυφαίο γεγονός όχι μόνο της τοπικής μας ιστορίας αλλά συνολικά της ιστορίας του λαού μας και, όπως ποικιλοτρόπως έχει τεκμηριωθεί, της παγκόσμιας ιστορίας. Θα προσπαθήσουμε, μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες, να αναδείξουμε γεγονότα και καταστάσεις και να δείξουμε πώς μπορεί το σύγχρονο σχολείο να προσεγγίσει την Ιστορία με τρόπο ελκυστικό, βιωματικό, αποτελεσματικό. Αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο νησί μας πριν από 78 χρόνια.

Ειδικότερα, η συμμετοχή μας θα κινείται γύρω από δύο κεντρικά installations:
- Το πρώτο βασίζεται σε μια πλατφόρμα αναπαράστασης ιστορικών γεγονότων Αξιοποιώντας υλικό που μας παραχώρησε ο μελετητής της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης Δημήτρης Σκαρτσιλάκης θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν διαδραστικά την έναρξη και την εξέλιξη των γεγονότων πάνω σε χάρτες. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το ViSTPro και να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι με τη βοήθεια των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου.

- Το δεύτερο βασίζεται στο ψηφιακό θέατρο σκιών και θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να διαδράσουν ψηφιακά με τους πρωταγωνιστές της μάχης. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο που θα αποδώσουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη και της Θεατροχώρας και στη συνέχεια να πάρουν και οι ίδιοι μέρος με την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Αρχοντάκη, ειδικού σε θέματα Θεατρικού παιχνιδιού και εμψύχωσης από τη Θεατροχώρα.

Τα δρώμενα συνοδεύονται από πρωτότυπα μουσικά θέματα του Μουσικού κ. Νίκου Σωτηρόπουλου. Επιπλέον θα υπάρχει χώρος με τα ρομποτικά και άλλα έργα μαθητών του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου στα πλαίσια των δράσεων του Erasmus+ σχεδίου DISCOVER. Τους μαθητές συνοδεύουν οι καθηγητές τους Τζένη Κουτσαμπέση και Μιχάλης Μενιουδάκης. Περισσότερα για το μαθητικό φεστιβάλ και το πού και πότε διεξάγεται μπορείτε να δείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/pg/digifest

Σας περιμένουμε όλες και όλους για να γιορτάζουμε μαζί στη μεγάλη γιορτή της Πληροφορικής!

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012