Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ/Μαθητική Έκθεση Ψηφιακής Δημιουργίας

Η Μάχη της Κρήτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους συνεργάτες του

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης έδωσε ομιλία με θέμα "Towards an Artificial Intelligence for All"

H ομάδα του εργαστηρίου Intelligence στον Άγιο Νικόλαο

Tο Πολυτεχνείο Κρήτης, με τρία εργαστήριά του συμμετείχε και εφέτος στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ/Μαθητική Έκθεση Ψηφιακής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 16 πόλεις, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2019.

Στα Χανιά, το Εργαστήριο TUC/MUSIC, σε συνεργασία με το Εργαστήριο TUC/TIE Lab και άλλους συνεργάτες παρουσιάσε καινοτόμες μορφές μάθησης με επίκεντρο τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η θεματική ενότητα που επιλέχθηκε για τη φετινή συμμετοχή είναι η Μάχη της Κρήτης. Μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες, αναδείχθηκαν γεγονότα και καταστάσεις, ενώ παράλληλα φάνηκε το πώς μπορεί το σύγχρονο σχολείο να προσεγγίσει την Ιστορία με τρόπο ελκυστικό, βιωματικό, αποτελεσματικό. Η συμμετοχή κινήθηκε γύρω από δύο κεντρικά installations:
- Το πρώτο βασίστηκε σε μια πλατφόρμα αναπαράστασης ιστορικών γεγονότων, όπου δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν διαδραστικά την έναρξη και την εξέλιξη των γεγονότων πάνω σε χάρτες. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το ViSTPro και να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι με τη βοήθεια των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου.
- Το δεύτερο βασίσθηκε στο ψηφιακό θέατρο σκιών, που έδωσε τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να διαδράσουν ψηφιακά με τους πρωταγωνιστές της μάχης. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο που αποδόθηκε από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη και της Θεατροχώρας και στη συνέχεια να πάρουν και οι ίδιοι μέρος στο δρώμενο.

Παράλληλα, το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων (Intelligence) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συμμετείχε στο Φεστιβάλ, στον Αγ. Νικόλαο. Στην προ-φεστιβαλική εκδήλωση στις 9 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης έδωσε ομιλία με θέμα "Towards an Artificial Intelligence for All". Στην ομιλία αυτή αναδείχθηκε η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην βελτίωση της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας μια πληθώρα πρακτικών εφαρμογών. Στην συνέχεια, συζητήθηκαν τα πλέον ενδιαφέροντα "εργαλεία" που μας παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα νευρωνικά δίκτυα, και η μηχανική μάθηση εν γένει, μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε έξυπνες μηχανές οι οποίες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, να μαθαίνουν, και να λαμβάνουν αποφάσεις, ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι. Επιπλέον, παρουσιάστηκε πως η τεχνητή νοημοσύνη παύει να ταυτίζεται με την εικόνα ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ, αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε καθημερινά σε πολλά έξυπνα συστήματα λογισμικού. Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με κεντρικά θέματα το πόσο "άμεσα" πρόκειται να δούμε στην καθημερινότητά μας αυτό-οδηγούμενα ή ιπτάμενα οχήματα, αλλά και το σημαντικό θέμα της ηθικής και τους κινδύνους που ελλοχεύει η ανάπτυξη έξυπνων μηχανών και η χρήση αυτών σε κακόβουλες επιθέσεις.

Στις 10 Απριλίου, μεταπτυχιακοί φοιτητές του εργαστηρίου έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ, όπου μίλησαν σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά με τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο και παρουσίασαν μια σειρά από demos όπου χρησιμοποιούνται βασικοί αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης. Τα demos αυτά είχαν ως στόχο να αναδείξουν το πώς μέσα από παιχνίδια, όπως το σκάκι ή το pong, μπορούμε να δημιουργήσουμε λογισμικό που παρατηρεί, σκέφτεται, και παίρνει αποφάσεις αυτόνομα. Επίσης, οι φοιτητές μέσα από τα demos εξήγησαν τη μετάβαση από τα παιχνίδια σε "σοβαρές" εφαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα ο σχεδιασμός πλάνων διάσωσης σε καταστάσεις κρίσης.

Περισσότερα για το μαθητικό φεστιβάλ: https://www.facebook.com/pg/digifest.info 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012