Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναγορεύθηκε ο Καθηγητής Rainer Stegmann

Ο Καθηγητής Rainer Stegmann

Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος

Επίδοση τίτλων

Ο Καθηγητής Ε. Γιδαράκος με τον τιμώμενο

Ο Kαθ. Rainer Stegmann με την Πρυτανεία και τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αναγόρευσης του Prof. Rainer Stegmann σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος σε αναγνώριση της προσφοράς του για την προαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας παγκοσμίως στον τομέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και της διαρκούς υποστήριξης των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Τελετή Aναγόρευσης ξεκίνησε με την προσφώνηση του Πρύτανη, Καθηγητή κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, ο οποίος ανέφερε: ''Είναι μεγάλη τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Καθηγητή Rainer Stegmann. O Καθηγητής Stegmann είναι από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και πάρα πολύ καλός φίλος της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στα 28 χρόνια που είμαι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται απονομή Επίτιμου Διδάκτορα στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Διπλωμάτων. Οι σημερινοί μας απόφοιτοι λοιπόν θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν μία από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκές τελετές που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο.''

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο και η προσφορά του τιμώμενου, από τον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Γιδαράκο. Ο κ. Γιδαράκος, έκανε λεπτομερή αναφορά στο ερευνητικό έργο του Καθηγητή λέγοντας ότι: "Ο Καθ. Stegmann αποτελεί έναν διεθνούς κύρους και αναγνώρισης επιστήμονα, του οποίου το έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής και συγκεκριμένα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι ανεκτίμητης αξίας και καίριας σημασίας για την προώθηση τόσο της έρευνας, όσο και της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να αναπτύξει ερευνητικά και να εφαρμόσει σε πλήρη κλίμακα διεργασίες και τεχνικές, που σήμερα αποτελούν βασικά εργαλεία στα χέρια όσων δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων. Κατάφερε επίσης να μηδενίσει τις αποστάσεις και τις διαφορές μεταξύ πολλών χωρών του κόσμου, μέσω των συνεργασιών του, της φυσικής του παρουσίας και της συνεχούς μεταφοράς γνώσης σε πολλά ιδρύματα ανά την υφήλιο."

Ακολούθησε η Αναγόρευση του Καθηγητή, με ανάγνωση του Ψηφίσματος της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος από τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή κ. Μιχαήλ Λαζαρίδη, ανάγνωση του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος και επίδοση των τίτλων από τον κ. Πρύτανη.

Η Τελετή έκλεισε με την αντιφώνηση του τιμώμενου Καθηγητή Rainer Stegmann, o oποίος έδωσε ομιλία με τίτλο "The Great Transformation", όπου παρουσιάστηκαν οι πιεστικές προκλήσεις που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση του πλανήτη και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πως απαντάμε επιστημονικά σε αυτά, με νέους στόχους και μεγάλες, σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Δείτε το Ψήφισμα, τον Τίτλο Αναγόρευσης και το Διδακτορικό Δίπλωμα του τιμώμενου [pdf]

Παρακολουθήστε το Video της Tελετής Αναγόρευσης [youtube]

Δείτε τη Συλλογή Φωτογραφιών της Τελετής Αναγόρευσης [link]

Δείτε την ανακοίνωση της Τελετής Αναγόρευσης [link]


Σύντομο βιογραφικό του Prof. Rainer Stegmann

Ο Rainer Stegmann, αποτελεί έναν διεθνούς κύρους και αναγνώρισης επιστήμονα, του οποίου το έργο στον τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής και συγκεκριμένα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι ανεκτίμητης αξίας και καίριας σημασίας για την προώθηση τόσο της έρευνας, όσο και της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να αναπτύξει ερευνητικά προγράμματα και να εφαρμόσει σε πλήρη κλίμακα διεργασίες και τεχνικές, που σήμερα αποτελούν βασικά εργαλεία στα χέρια όσων δραστηριοποιούνται στη διαχείριση αποβλήτων.

Από το 1982 έως το 1990, ήταν Καθηγητής στο Ινστιτούτο Προστασίας Περιβάλλοντος (Institute of Environmental Protection) και από το 1991 έως το 2008, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαχείρισης Αποβλήτων (Institute of Waste Management) στο Πολυτεχνείο του Αμβούργου (Technical University of Hamburg) της Γερμανίας. Συνταξιοδοτήθηκε τον Μάρτιο του 2008. Από το 2009 έως το 2011 ήταν Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου R3C στο Nanyang University of Technology της Σιγκαπούρης. Υπήρξε συνδιοργανωτής πολλών εθνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες, καθώς και πολλά βιβλία. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του IWWG (International Waste Working Group), ενώ ανήκει στα Ιδρυτικά μέλη του.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012