Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το Θέατρο στα Μαθηματικά: Πιλοτική δράση εκπαίδευσης μαθητών στα Χανιά 17-22 Οκτωβρίου 2019

Το διάστημα από 17 έως 22 Οκτωβρίου 2019 διοργανώνεται στα Χανιά πιλοτική εκπαίδευση μαθητών σε μια νέα καινοτόμο μεθοδολογία διδασκαλίας των Μαθηματικών η οποία αξιοποιεί τη δραματική τέχνη και την τεχνική του θεατρικού εργαστηρίου. Η δράση αφορά παιδιά ηλικίας 12-14 ετών (ομάδα Γυμνασίου) και 9-11 ετών (ομάδα Δημοτικού). Οργανώνεται σε έξι δίωρες συναντήσεις (μία κάθε μέρα) για κάθε ομάδα παιδιών. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, εκτός σχολικού ωραρίου και με ευθύνη των γονέων για την προσέλευση και αποχώρηση από το χώρο υλοποίησης της δράσης που είναι το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Ενετικό Λιμάνι. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μαθηματικές έννοιες βιωματικά με την ενεργό συμμετοχή τους σε ευχάριστες δραστηριότητες που κινητοποιούν το μυαλό και το σώμα, χωρίς το φόβο της αρνητικής κριτικής, του "σωστού ή λάθους", που κυριαρχεί στην παραδοσιακή διδασκαλία των μαθηματικών. 

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους, να αντιμετωπίσουν πιθανό μαθηματικό άγχος και να κατανοήσουν καλύτερα τις σχετικές μαθηματικές έννοιες. Θα συμμετέχουν επίσης σε παιχνίδια ρόλων προκειμένου να πραγματευθούν μαθηματικές έννοιες από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτή η αλλαγή προοπτικής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διάρκεια ενός κανονικού μαθήματος μαθηματικών και ο σκοπός της εν λόγω προσέγγισης είναι ακριβώς να καλλιεργήσει αυτή την ικανότητα στους μαθητές. Ως οριζόντιος στόχος ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής (life skills), όπως η δημιουργική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η αυτοπεποίθηση, η ενεργοποίηση του σώματος. 

Εμψυχωτές σε όλες τις συνεδρίες θα είναι οι δημιουργοί της Μεθοδολογίας TIM από το Κέντρο Κοινωνικού και Κοινοτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας στο Μπέργκεν. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα υποβολής δήλωσης συμμετοχής

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου TIM – Theatre in Mathematics – Το Θέατρο στα Μαθηματικά στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+: ΚΑ201 Στρατηγικές Συμπράξεις για τη Σχολική Εκπαίδευση (Project ID: 2018-1-IT02-KA201-048139) στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC/MUSIC) με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Σταύρο Χριστοδουλάκη. Το έργο συντονίζει το Κέντρο Κοινωνικού και Κοινοτικού Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία (COREP - Social and Community Theatre Centre of the University of Turin). Συμμετέχουν, ακόμη, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας (Western Norway University of Applied Sciences – HVL), η θεατρική εταιρεία ASTA από την Πορτογαλία) και το Περιφερειακό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας του Πιεμόντε στην Ιταλία (DORS). 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στη διεύθυνση: https://www.theatreinmath.eu/ 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012