Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, εφαρμογές σε μνημεία του 20ου αιώνα

Το Εργαστήριο Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης με Δ/ντρια την Καθηγήτρια Παγώνα-Νόνη Μαραβελάκη διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, εφαρμογές σε μνημεία του 20ου αιώνα από σκυρόδεμα», το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και των εταιρειών NanoPhos, Easybuild IKE, Μπουζάκης και Δαλκαφούκη Οίκος ΕΠΕ.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Υφυπουργός Παιδείας  & Θρησκευμάτων, π. Πρύτανης και Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλειος Διγαλάκης. Χαιρέτησαν και συμμετείχαν  η Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης εντεταλμένη στον τομέα Υγείας-Παιδείας-Πολιτισμού κ. Σ. Μαλανδράκη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ι. Γιαννακάκης, η Επίτιμη Γενική Δ/τρια Αρχαιοτήτων κ. Μ. Βλαζάκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΔΚ κ. Σ. Σοφιανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Ζ. Πιστόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Ν. Καλλίθρακας-Κόντος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Κ. Προβιδάκης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των εταίρων του Ευρωπαϊκού προγράμματος InnovaConcrete (Horizon 2020) που έλαβε χώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου 13-14 Φεβρουαρίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 29 εταίροι από 11 διαφορετικές χώρες με συντονιστή το Universidad de Cádiz της Ισπανίας. Το InnovaConcrete είναι ένα καινοτόμο και φιλόδοξο έργο με στόχο την προστασία σύγχρονων μνημείων από οπλισμένο σκυρόδεμα μέσω της εφαρμογής πολυλειτουργικών υλικών που συνδυάζουν τη δυνατότητα ενδυνάμωσης της δομής του σκυροδέματος με αντιδιαβρωτικά συστήματα για την προστασία του οπλισμού και υπερυδρόφοβες ιδιότητες. Μέσα από την εφαρμογή των καινοτόμων υλικών σε μνημεία της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, όπως το Nervi Flaminio Stadium στη Ρώμη, το Centennial Hall στο Βρότσλαβ και το Torroja Institute στη Μαδρίτη επιδιώκεται τα προϊόντα αυτά να βρουν το δρόμο προς την αγορά και να αξιοποιηθούν και στην Ελλάδα σε μνημεία αλλά και σε άλλα πεδία.
 

Παρακολουθήστε την συνέντευξη της κας Μαραβελάκη στη Νέα Τηλεόραση, 14/02/2020.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ από τα Χανιώτικα Νέα, 15/02/2020

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012