Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Νεωρίων

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης - απόδοσης χρήσεων - ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά» προχώρησαν την Κυριακή 05.07.2020, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε χαρακτηριστικά: «Για όλα τα πράγματα έρχεται το περίφημο momentum, στο οποίο οι δυνάμεις του καλού συγκλίνουν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ίσως μια τέτοια στιγμή, είναι και αυτή, που είμαστε εδώ σήμερα, αλλά μια τέτοια στιγμή ήταν και αυτή, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις να είμαστε εδώ σήμερα και αυτό συνέβη περίπου ένα χρόνο πριν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα μελήματα του Πρωθυπουργού ήταν η έγνοια του για την πόλη του». Η κα. Μενδώνη χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη στιγμή, που το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, διά του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια και η Δημοτική Αρχή, και το Υπουργείο Πολιτισμού, ως η κρατική υπηρεσία, που έχει την εντολή να προστατεύει και να αξιοποιεί αυτό το πολιτιστικό απόθεμα, είναι εδώ, «προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποδώσουν αυτό το συγκρότημα των εμβληματικών κτηρίων -που πολλοί υποσχέθηκαν ότι θα το κάνουν αλλά δεν το έκαναν- όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά στη χώρα. Διότι αυτό το έργο, όπως και τα Χανιά, εκφεύγουν της τοπικής εμβέλειας», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού.

«Από τη στιγμή που τα Νεώρια αποκατασταθούν και αποδοθούν οι σωστές χρήσεις σε αυτά μπορεί να αποτελέσουν έναν τεράστιο αναπτυξιακό πόρο, παράλληλα με την πολιτιστική δυναμική για τον τόπο. Μπορούν να συνδυάσουν πάρα πολλές χρήσεις, που ακόμα σήμερα κανείς από εμάς δεν τις έχει στο μυαλό του, για αυτό και είναι πολύ σημαντική η μελέτη και η προσέγγιση, την οποία θα κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά μια κυψέλη ή πολλές κυψέλες, ένα συγκρότημα μοναδικής αναπτυξιακής δύναμης και δυνατότητας για τον τόπο», πρόσθεσε η κα. Μενδώνη, ζητώντας τη σύντμηση του χρόνου υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι τα Χανιά έχουν ένα ορόσημο στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα Νεώρια. «Τα Νεώρια, που για αιώνες ήταν το σημείο οικονομικής αλλά και πολιτισμικής επαφής των Χανίων, της Κρήτης με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το μνημείο, το εμβληματικό σημείο των Χανίων για δεκαετίες, παρέμενε πίσω και κάτω από το ύψος, το οποίο του άρμοζε. Και για δεκαετίες, όλη η κοινωνία των Χανίων το προέτασσε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα, τα οποία μένει να γίνουν για να μπορέσουμε ξανά να είμαστε υπερήφανοι για την πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και για να βρούμε έναν χώρο για τη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε «αυτή, λοιπόν, η επιθυμία γενεών, ανθρώπων που ζουν εδώ και ανθρώπων που έρχονται και παρατηρούν αυτό το μνημείο σε μια κατάσταση ερημοποίησης, ήρθε ο καιρός να το φέρουμε εκεί που του πρέπει. Και αυτό που του πρέπει είναι να γίνει η πρώτη ανακατασκευή και κυρίως να βρούμε την ιδανική τελική χρήση, η οποία θα επανατοποθετεί τα Χανιά στον μεσογειακό χάρτη και όχι μόνο της πολιτισμικής δημιουργίας. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον φυσικό χώρο, που θα φιλοξενεί και θα υποδέχεται ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο για να μπορέσουν να εκφραστούν και να προκαλέσουν μια κινητικότητα, η οποία λείπει από τον τόπο μας».

Ο κ. Σημανδηράκης εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση και την αισιοδοξία του για «το πρώτο και καθοριστικό βήμα», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο έχει να κάνει με τη συνέργεια όλων των προοδευτικών, παραγωγικών και ουσιαστικών δυνάμεων του τόπου. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων προχωρούν και οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του συνόλου του πλακόστρωτου στο Ενετικό Λιμάνι, έργο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε κατά την τοποθέτησή του, ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει συνάψει 17 Προγραμματικές Συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού για μνημεία του νησιού, τονίζοντας ότι το μείζον ζήτημα είναι η ωρίμανση των μελετών για να ακολουθήσει η ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει το έργο αντικατάστασης του πλακόστρωτου στο Ενετικό Λιμάνι.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ανέφερε ότι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Νικόλαος Σκουτέλης, ενώ στη μελέτη θα συμμετέχουν 13 ακόμα καθηγητές από τρεις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα υπάρχει συνεργασία με δύο εργαστήρια του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας. Ο κ. Πρύτανης επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια σύντμησης του χρόνου υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για τον ρόλο του Πολυτεχνείου Κρήτης στην πορεία υλοποίησης έργων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. «Θα ξεκινήσουμε πάρα πολύ γρήγορα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα από μέρους μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το έργο, και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που είχαν ξεκινήσει τις συζητήσεις», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ έκανε γνωστό ότι οι χρήσεις των Νεωρίων θα αποφασιστούν μέσα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Χανίων έπειτα από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης προσέφερε συμβολικά δώρα, με θέμα τα Νεώρια και την Παλιά Πόλη των Χανίων, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον Περιφερειάρχη Κρήτης και στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στο εσωτερικό των Νεωρίων.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Χανίων και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρακολουθήστε όλες τις τοποθετήσεις και δηλώσεις από το κανάλι Χανιά LiveTV:

και το σχετικό ρεπορτάζ από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012