Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ο πράκτορας TUC - TAC νικητής σε διεθνή διαγωνισμό αγοραπωλησίας ενέργειας

Ο πράκτορας λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης με όνομα TUC-TAC είναι ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού PowerTAC-2020 Tournament. Στον ετήσιο διαγωνισμό, έξυπνοι πράκτορες από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, παίρνουν τον ρόλο των «διαμεσολαβητών - παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας» με στόχο, σε ένα ανταγωνιστικό προσομοιωμένο περιβάλλον, να κατακτήσουν την αγορά, χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους στη λιανική και στη χονδρική αγορά ενέργειας. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 9 ομάδες από 6 χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Μεξικό, Κροατία, Ινδία και Ελλάδα).

Η Ομάδα TUC-TAC αποτελείται από μέλη του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων (InteLLigence) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αναπτύσσει ευφυείς πράκτορες λογισμικού που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς τεχνητής νοημοσύνης από το 2012.

Φέτος, η ομάδα αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Σταύρο Ορφανουδάκη και Στέφανο Κοντό, τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Χάρη Ακασιάδη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Χαλκιαδάκη. Οι βασικοί αλγόριθμοι που αποτελούν τον φετινό πράκτορα TUC-TAC αναπτύχθηκαν από τον φοιτητή Σταύρο Ορφανουδάκη στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας.

Η στρατηγική νίκης του πράκτορα TUC-TAC χρησιμοποιεί​ τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), προσφέροντας ανταγωνιστικά συμβόλαια ώστε να διευρύνει την πελατειακή του βάση και να μεγιστοποιεί τα κέρδη του, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να περιορίζει τα έξοδά του (π.χ. αγοράς ενέργειας ή πληρωμής διαφόρων τελών) σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η στρατηγική του TUC-TAC θα αναλυθεί στην επιστημονική συνάντηση "Policy, Awareness, Sustainability and Systems" (PASS-2020), που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2020, όπου θα γίνει και η βράβευση της ομάδας.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012