Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Aπό την επιτροπή "Ελλάδα 2021": "Ζωντανεύοντας" την ιστορία της Επανάστασης, με την ευθύνη του TUC TIE Lab!

Η Σφαγή της Χίου [Scènes des massacres de Scio], πίνακας ζωγραφικής (1824), Eugène Delacroix (1798-1863)

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, πίνακας ζωγραφικής (1853), Θεόδωρος Βρυζάκης (1814 ή 1819 - 1878)

To μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping στην Ελλάδα με προβολές σε κτήρια σε 18 πόλεις της Ελλάδας

Από την ιστοσελίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021"

"Κάθε επέτειος, κάθε γενέθλια ημερομηνία, προϋποθέτει έναν διάλογο με την ιστορία προκειμένου να αναδειχθεί αυτό που τιμάμε και η σημασία που έχει για εμάς σήμερα. Υπάρχουν κάποιες συμβολικές επέτειοι, οι οποίες παράλληλα, αποτελούν ευκαιρία και αφορμή να αναστοχαστούμε και να αναλογιστούμε τo παρόν και τη διαδρομή που κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η φετινή 25η Μαρτίου: η διακοσιοστή επέτειος της Επανάστασης του 1821· η επέτειος του ξεσηκωμού εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας η οποία οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα ... Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με τις έξι δράσεις που ετοίμασε για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, φιλοδοξεί να τιμήσει την ημέρα που οι πρόγονοί μας άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας και, την ίδια στιγμή, μέσα από έναν εικονικό διάλογο μαζί τους, να αναδείξει πού οδήγησαν οι θυσίες και οι αγώνες που έδωσαν. Να προβάλει πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, μέσα από την πορεία αυτών των 200 ετών."

Μία εκ των δράσεων της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" είναι η ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab).

Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης.

Οι πόλεις θα είναι: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου 2021.
 

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" παρακολουθήστε το trailer που υλοποίησε το Εργαστήριο TUC TIE Lab, ως "προάγγελο" της δράσης!

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012