Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Eυρωπαϊκή διάσκεψη για τις Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τις Ημέρες Αστικής Κινητικότητας (Urban Mobility Days) οργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE). Οι Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022 έλαβαν χώρα από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας. Το φετινό θέμα ήταν «Μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών πιο βιώσιμα». Οι Ημέρες Αστικής Κινητικότητας αποτελούν ένα μοναδικό φόρουμ για τη σύγκληση πολιτικών, τοπικών αρχών, ακαδημαϊκών, ΜΚΟ, επαγγελματιών των αστικών μεταφορών και πολεοδόμων για να συνδεθούν, να μοιραστούν και να συζητήσουν την πορεία προς ένα βιώσιμο, καινοτόμο και δίκαιο μέλλον για την αστική κινητικότητα της Ευρώπης. Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε συζητήσεις σε πάνελ, θεματικές συνεδρίες, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, με θέματα σχετικά με την ενίσχυση της ενεργής κινητικότητας, τη χρηματοδότηση της κλιματικής ουδετερότητας, τις ζώνες μηδενικών εκπομπών και φυσικά τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στο πλαίσιο των εργασιών των Ημερών Αστικής Κινητικότητας 2022 (Urban Mobility Days 2022), η πόλη του Ρεθύμνου απέκτησε φέτος σημαντική διάκριση κατακτώντας, ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων, την 1η θέση στα φετινά CIVITAS Transformation awards. Το βραβείο αναγνωρίζει τις πόλεις CIVITAS που εφαρμόζουν ολιστικό σχέδιο και ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων κινητικότητας για να κάνουν την πόλη τους πιο έξυπνη και πιο βιώσιμη για όλους.

Το βραβείο αυτό επιβραβεύει την πολύχρονη εμπνευσμένη συστηματική δουλειά και τη δέσμευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των στελεχών του Δήμου και του Τμήματος Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ρέθυμνο γίνεται μέλος της οικογένειας πόλεων CIVITAS το 2016, μετά από επιτυχημένη υποβολή ανταγωνιστικής πρότασης (CIVITAS Destinations), στο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020, που επεξεργάστηκαν για σχεδόν δύο χρόνια, πριν την υποβολή, οι ομάδες του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τμήματος Προγραμματισμού. Με το CIVITAS Destinations η πόλη του Ρεθύμνου έγινε η 1η πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία CIVITAS για την υλοποίηση συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων βιώσιμης κινητικότητας για κατοίκους και επισκέπτες. Εισάγονται καινοτόμες πρακτικές και λύσεις για την ηλεκτροκίνηση, τον διαμοιρασμό οχημάτων και την ενεργή κινητικότητα, τις βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές, τις εφαρμογές έξυπνης πόλης και το έξυπνο σύστημα στάθμευσης, την περιβαλλοντική παρακολούθηση, την οδική ασφάλεια, την αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων, τον συμμετοχικό σχεδιασμό, κ.α.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για την πόλη, αλλά και για τη συμβολή της ομάδας του εργαστηρίου με συστηματική δουλειά μέσω Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτομική έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία δέκα χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο.

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης της φετινής τριήμερης διάσκεψης με τίτλο «Mobility Powered by Υouth», ο Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος είχε την ευκαιρία να κάνει την εισαγωγική ομιλία για τη Νεότητα και την Κινητικότητα. Την ενότητα αυτή, χαιρέτησαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Herald Ruijters, Διευθυντής Επενδύσεων, Καινοτομίας και Βιώσιμων Μεταφορών (DG MOVE) και ο Δρ Marcel Rommerts, επικεφαλής της μονάδας έρευνας μεταφορών στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμός Κλιματικής Υποδομής και Περιβάλλοντος (CINEA). Καθώς το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, οι Ημέρες Αστικής Κινητικότητας δίνουν στο επίκεντρο τις φωνές και τις απόψεις των νέων, για τη συμμετοχή των νέων της Ευρώπης στην πορεία προς την κλιματική ανθεκτικότητα.

Παράλληλα, στη διάσκεψη παρουσιάστηκε το έργο CIVITAS SUMP-PLUS (HORIZON2020) στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων και ο Δήμος Πλατανιά Χανίων, ως περιοχή εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων απλοποιημένων εργαλείων και συμμετοχικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμων κινητικότητας σε μικρές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι συνεργάτες του Εργαστήριου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων συνεχίζουν τη συστηματική έρευνα για τη βιωσιμότητα (sustainability) στα αστικά, αγροτικά και παραθαλάσσια συστήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους λοιπούς φορείς του νησιού.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012