Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Τελετή Αναγόρευσης του κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» στην Πολυτεχνειούπολη, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του Αρχιτέκτονα κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε αναγνώριση του σημαντικού αρχιτεκτονικού του έργου και της προσφοράς του στην επιστήμη και την τέχνη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της 611ης/15.12.2022 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης
 

  • Έναρξη Τελετής Aναγόρευσης
  • Προσφώνηση του Πρύτανη, Καθηγητή Μιχαήλ Ζερβάκη
  • Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου-Θεοχάρη Βαζάκα
  • Χαιρετισμός και σύντομη παρουσίαση του έργου και της προσφοράς του τιμώμενου από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη
  • Αναγόρευση του κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
    • Ανάγνωση του Ψηφίσματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από τον Κοσμήτορα της Σχολής, Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο-Θεοχάρη Βαζάκα
    • Ανάγνωση του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρύτανη, Καθηγητή Μιχαήλ Ζερβάκη
    • Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος και επίδοση των τίτλων
  • Αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη με θέμα «Αρχιτεκτονικής εγκώμιο: Πολυτεχνείο και Πόλη»
  • Λήξη Tελετής Aναγόρευσης


Δείτε την Πρόσκληση για την Τελετή Αναγόρευσης του κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη.

Δείτε το Πρόγραμμα της Τελετής Αναγόρευσης του κ. Δημητρίου Αρ. Αντωνακάκη.

 

Σύντομο βιογραφικό τιμώμενου

Ο κ. Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης είναι αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση για το έργο που ασκεί με δημιουργική συνέπεια από το 1959, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020). Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά και έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της δράσης του με την πόλη των Χανίων ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από το 1997 έως το 2011, αλλά και με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποίησε στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων. Για το έργο του ευρύτερα στην Κρήτη (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ.) ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κρήτης (ΣΑΧ) το 1998.

Από το 1995 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής του Παρισιού (Academie d’ Architecture), ενώ παράλληλα έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των αρχιτεκτονικών σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2022). Πρόσφατα επίσης, του επιδόθηκε η διάκριση OPERA OMNIA από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και τη διεθνή οργάνωση Share Αrchitects.

Ο Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1958 και το 1965 ίδρυσε με τη Σουζάνα Αντωνακάκη το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66 ή Atelier66, στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοί τους αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες. Στη δράση του Atelier66 συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικά κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε βραβευμένους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε εκθέσεις (όπως στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το 1991), έργα που στο σύνολό τους τελικά συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων.

Σημείωμα προς τους συμμετέχοντες

H εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα ληφθεί φωτογραφικό υλικό. Το ψηφιακό υλικό θα προβληθεί στην ιστοσελίδα και στο επίσημο κανάλι του Ιδρύματος. Ενδέχεται η φωτογραφία σας να συμπεριληφθεί σε δελτία τύπου που θα εκδώσει το Ίδρυμα για την εκδήλωση αυτή. Το Πολυτεχνείο Κρήτης επίσης θα δημοσιοποιήσει την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε newsletters. Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τα προσωπικά σας δεδομένα ή για την ανάκληση της συγκατάθεσής σας, μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της σελίδας με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ιδρύματος.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012