Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ονοματοδοσία αμφιθεάτρων «Μανούσος Μανουσάκης» και «Γεώργιος Κατσανεβάκης»


Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας των αμφιθεάτρων «Μανούσος Μανουσάκης» και «Γεώργιος Κατσανεβάκης» στην Πολυτεχνειούπολη, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των τιμώμενων κατά την ίδρυση και την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην εκδήλωση ονοματοδοσίας παρευρέθησαν ο Γεώργιος Κατσανεβάκης, καθώς και  μέλη της οικογένειας του Μανούσου Μανουσάκη. Επίσης, οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος ‘’Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’’ Νικόλαος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Ελευθέριος Κοπάσης, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, οι πρώην Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθ. Γιάννης Φίλης και Καθ. Βασίλειος Διγαλάκης, Κοσμήτορες των Σχολών, καθηγητές, υπάλληλοι και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος να τιμήσει δύο αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του Ιδρύματος. Τον Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος από τη δεκαετία του ‘60 οραματίστηκε την ίδρυση του πρώτου περιφερειακού πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια στη δεκαετία του ‘70, ως μέλος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά. Τον Γεώργιο Κατσανεβάκη, ο οποίος από τις σημαντικές θέσεις που κατείχε, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, ως Δήμαρχος Χανίων και ως μέλος των πρώτων Διοικουσών Επιτροπών, συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης, έκανε μία σύντομη  αναδρομή, παρουσιάζοντας τόσο ιστορικά, όσο και τεχνικά στοιχεία που αφορούν στα δύο αμφιθέατρα, ξεκινώντας από το 2004 που ολοκληρώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη των κτηρίων έως και την ημερομηνία ονοματοδοσίας. Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και διά Βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Μανούσου Μανουσάκη, ενώ ακολούθησε η αντιφώνηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Δάφνης Μανουσάκη, κόρης του Μανούσου Μανουσάκη. Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Νικόλαος Καλλίθρακας-Κόντος, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Γεωργίου Κατσανεβάκη. Ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Κατσανεβάκη. 

Η τελετή ονοματοδοσίας ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια των πλακετών στον εξωτερικό χώρο των αμφιθεάτρων.

Παραθέτουμε λίγα λόγια από την αντιφώνηση της κας Δάφνης Μανουσάκη:

«Είναι ιδιαίτερη ημέρα σήμερα. Η Σύγκλητος, το Πολυτεχνείο, τιμώντας τη συνεισφορά δύο ενεργών πολιτών, τιμά τον ίδιο τον πολίτη.  Αναγνωρίζει τη δυνατότητα που παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα, σε κάθε έναν από εμάς, να είμαστε ενεργοί πολίτες, και να συνεισφέρουμε στην πρόοδο και ανάπτυξη αυτού του τόπου. Η σημερινή τιμή του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε δύο Χανιώτες που ήταν ενεργοί πολίτες, δίνει παράδειγμα σε όλους μας: η πορεία αυτού του τόπου, είναι στα δικά μας χέρια.»  

Ο κ. Κατσανεβάκης, ολοκληρώνοντας την δική του αντιφώνηση, είπε:

"Είναι πολλά και σημαντικά τα στοιχεία που μπορεί κανείς να αναφέρει στην πρόοδο για την υλοποίηση του Πολυτεχνείου. Όμως το σημαντικότερο από όλα ίσως είναι η προτροπή. Αλίμονο σε εκείνον που δεν ονειρεύεται. Αλίμονο σε εκείνον που δεν προσπαθεί να ξεπεράσει την φαντασία του... Αυτή είναι  η προοπτική του ονείρου: να βάζει κανείς στόχους και οράματα και να προσπαθεί να τα υλοποιεί... Η Κρητική δημοσοφία γράφει κάτι πολύ σπουδαίο και χαρακτηριστικό: "Εγώ θα κάνω όνειρα, και αλήθεια να μην γίνουν, μου φτάνει που ονειρεύτηκα, και όνειρα ας μείνουν."

Παρακολουθήστε την εκδήλωση από το κανάλι του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Παρακολουθήστε σχετικό ρεπορτάζ από τη Νέα Τηλεόραση (18/6/2018).
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών της εκδήλωσης.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012