Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης μιλά για την αξιοποίηση των κτιρίων στην παλιά πόλη Χανίων

16.05.2017 09:00 Παλαιότητα 190 days
Κατηγορία: από Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Social

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης μιλά για την αξιοποίηση των κτιρίων στην παλιά πόλη Χανίων

9 Μαΐου 2017, Γιώργος Γεωργακάκης


 

HANIAnews | 9 Μαΐου 2017 | Γιώργος Γεωργακάκης

Τους λόγους για τους οποίους η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε, από το 2014, την αξιοποίηση -μέσω εκμίσθωσης και όχι πώλησης- των κτιρίων του Ιδρύματος στην παλιά πόλη των Χανίων εξηγεί, με αποκλειστική του συνέντευξη στο HANIA.news, ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης, κάνοντας λόγο για «σημαντικά οφέλη» καθώς «τα έσοδα θα υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ τον χρόνο».

«Το ποσό αυτό είναι τέτοιο που αυξάνει κατά 35% τον προϋπολογισμό των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος», προσθέτει ο κ. Διγαλάκης, σημειώνοντας ότι «το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το υπερδιπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησης των σχολών για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών ή είναι ισοδύναμο με την ετήσια δαπάνη σίτισης 600 φοιτητών ή με 300 υποτροφίες των 1.000 ευρώ».

Ακόμη, σημειώνει ότι -μετά τις μεγάλες περικοπές θεσμοθετημένων πιστώσεων των τελευταίων ετών- είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση των εσόδων του Πολυτεχνείου προκειμένου να είναι δυνατή η «επιβίωσή του» και η «συνέχιση της απρόσκοπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας του Ιδρύματος» για να μην επανέλθουν τυχόν σκέψεις για απορρόφηση, ουσιαστικά, του Πολυτεχνείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής σε αυτό.

«Σε μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων η οποία έχει 22 πανεπιστήμια, 14 ΤΕΙ, το να υποστηρίξεις ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έχει δύο campus στην ίδια πόλη είναι σαν να προσυπογράφεις τον τερματισμό της ανεξάρτητης λειτουργίας του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό για τη συγκέντρωση και λειτουργία όλων των Σχολών – εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, «τα κτίρια στο λιμάνι δεν έχουν αυτή τη στιγμή, ούτε πρόκειται να έχουν στο μέλλον, διοικητική, εκπαιδευτική ή άλλη χρήση από το Πολυτεχνείο Κρήτης» και υπογραμμίζει ότι το ποσό που απαιτείται για την αποκατάστασή τους είναι απαγορευτικό, αφού ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Διγαλάκης επισημαίνει, ακόμη, ότι το κτίριο της V Μεραρχίας, που τελεί υπό κατάληψη από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι και σήμερα, «είναι σε άσχημη κατάσταση, με σοβαρά προβλήματα στατικότητας και αποτελεί κίνδυνο, τόσο για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό, όσο και για τους περίοικους» και αποκαλύπτει ότι το 2009 χάθηκε η ευκαιρία για την αποκατάστασή του καθώς είχε εγκριθεί πίστωση ύψους 4 εκατ. ευρώ, είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου, ωστόσο «ο τότε πρύτανης κ. Φίλης δεν κάλεσε ποτέ τον ανάδοχο για την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα το έργο να μην υλοποιηθεί και να χαθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση»!

Παράλληλα, τονίζει ότι «το Πολυτεχνείο θα διασφαλίσει στη σύμβαση ότι οι χώροι του, και ιδιαίτερα η πλατεία, θα είναι επισκέψιμοι από τους δημότες. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, όμως, ότι αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι η πλατεία είναι προσβάσιμη από όλους τους συμπολίτες μας. Ακόμα και όταν οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος στεγάζονταν στα κτίρια στο λιμάνι, η πρόσβαση δεν ήταν ελεύθερη ούτε στους υπαλλήλους του Πολυτεχνείου, καθώς από μια ώρα και μετά η πύλη της πλατείας κλείδωνε με λουκέτο», τονίζει ο κ. Διγαλάκης.

Προσθέτει, δε, ότι «το κτίριο δεν ήταν προσβάσιμο από το προσωπικό του Ιδρύματος, αλλά ούτε από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Υπήρξαν κατά το παρελθόν βιαιοπραγίες εναντίον τους, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο του 2010 όταν ομάδα από τους καταληψίες επιτέθηκε σε υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Διγαλάκης αναφέρει ότι η μία επιλογή είναι η αξιοποίηση των κτιρίων και η άλλη «είναι να μην κάνουμε τίποτα. Η κατάληψη της Rosa Nera κάποια στιγμή θα λήξει, καθώς η επικινδυνότητα του κτιρίου θα αναγκάσει τους καταληψίες να αποχωρήσουν. Και τότε θα έχουμε μείνει με κάποια ερειπωμένα κτίρια πάνω στην Ακρόπολη των Χανίων. Το Πολυτεχνείο και η πόλη των Χανίων θα κληθούν σύντομα να πάρουν τις αποφάσεις τους».


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012
--