Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Διακρίσεις

Βλέπετε παλαιά έκδοση της σελίδας διακρίσεων. Η νέα σελίδα διακρίσεων είναι στη διεύθυνση <link awards.html>www.tuc.gr/awards.html

2012

Διεθνής διάκριση για σύστημα ρύθμισης κυκλοφορίας σε διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Αναστάσιος Κουβελάς, νυν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of California at Berkeley, τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο (από κοινού με διδάκτορα του Stanford University) του Best Dissertation Award 2012 της IEEE Intelligent Transportation Systems Society. Η παραλαβή του βραβείου έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 στα πλαίσια του 15th International IEEE Conference on Intelligent Transportation Systems, Anchorage, Alaska. 

Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας World Automation Congress 2012

H πρωτότυπη ερευνητική εργασία "A System-of-Systems Approach for Improving Healthcare Systems" με συγγραφείς τους Kαθηγητές Ευάγγελο Γρηγορούδη, Βασίλη Κουικόγλου και Γιάννη Φίλη του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης έλαβε το πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας του Διεθνούς Συνεδρίου World Automation Congress που διεξήχθη στις 24-27 Ιουνίου στο Μεξικό. Το αντικείμενό της εργασίας είναι η μαθηματική περιγραφή ενός εθνικού συστήματος υγείας σε όλα του τα στάδια, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια περίθαλψη και οι συνέπειές τους στην μακροβιότητα και την ευημερία του πληθυσμού. Επί πλέον, διατυπώνεται μαθηματικά η διαδικασία λήψης απόφασης για το μέγεθος και την επί μέρους κατανομή εθνικών πόρων ώστε να μεγιστοποιηθεί η μακροβιότητα του πληθυσμού, στον βαθμό που αυτή εξαρτάται από την εθνική πολιτική υγείας. Το βραβείο υπογράφουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας M. Jamshidi και ο πατέρας της λεγόμενης ασαφούς λογικής και διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, L. Zadeh.

Βραβείο καλύτερης εργασίας σε διεθνές συνέδριο για φοιτητή

Ο φοιτητής Αθανάσιος Άρης Παναγόπουλος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έλαβε το Best Student Paper Award στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο "7th Conference on Prestigious Applications of Inteligent Systems (PAIS-2012)" για το άρθρο με τίτλο: "Predicting the Power Output of Distributed Renewable Energy Resources within a Broad Geographical Region", Athanasios Aris Panagopoulos, Georgios Chalkiadakis, and Eftichios Koutroulis.

Βράβευση για Μακροχρόνια Ερευνητική Συνεισφορά

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης βραβεύθηκε από την Ecole Superieure de Commerce de Paris (ESCP) Ευρώπης για τη «Μακροχρόνια Ερευνητική του Συνεισφορά στον Τομέα της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και της Λήψης Αποφάσεων», στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας  Χρηματοοικονομικής  Μηχανικής και Τραπεζικής που έγινε στο Λονδίνο 6-7 Ιουνίου 2012. H βράβευση έγινε από τον Αντιπρόεδρο της ΕSCP Καθηγητή Alain Chevalier. 

Βραβείο καλύτερου άρθρου - Transportation Research Arena (TRA 2012)

Το άρθρο "Congestion Control in Urban Networks under Saturated Traffic Conditions via Feedback Gating" των M. Keyvan Ekbatani, A. Kouvelas, I. Papamichail, M. Papageorgiou του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, έλαβε το βραβείο καλύτερου άρθρου - Best Paper Award στον Πυλώνα II (Μεταφορές, Κινητικότητα και Υποδομές) του διεθνούς συνεδρίου Transportation Research Arena (TRA 2012), που πραγματοποιήθηκε 23-26 Απριλίου 2012 στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.traconference.eu/

Διάκριση σε διαγωνισμό της IEEE από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο Καμπιανάκης Λευτέρης* (Custom Over The Air Programmable Embedded Radios) και ο Κιμιωνής Γιάννης* (Design and Implementation of Backscatter Links with Software Defined Radio for Wireless Sensor Network Applications), με την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Άγγελου Μπλέτσα, κατέκτησαν τις 2 πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό για τη βράβευση της καλύτερης διπλωματικής/πτυχιακής εργασίας που ολοκληρώθηκε μετά την 1/10/2009 στο γνωστικό και ερευνητικό πεδίο: «Προηγμένα ασύρματα συστήματα επικοινωνιών». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το κοινό ελληνικό παράρτημα της κοινότητας Μηχανικών Τεχνολογίας Οχημάτων (IEEE VTS) και της κοινότητας Αεροδιαστημικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων (IEEE AESS). Η τελική φάση του διαγωνισμού και η βράβευση των εργασιών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
*Οι δύο βραβευθέντες είναι σήμερα μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

2011

Ο Καθηγητής Μίνως Γαροφαλάκης του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών αποτελεί έναν από τους 54 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν Διακεκριμένοι Επιστήμονες από το διεθνή οργανισμό ACM (Association for Computing Machinery), ο οποίος τους τίμησε "για την ατομική τους συνεισφορά στην επιστήμη των υπολογιστών, η οποία προωθεί την καινοτομία και ευνοεί την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι νέοι Διακεκριμένοι Επιστήμονες τιμήθηκαν για τα σημαντικά βήματα προόδου που πραγματοποίησαν στην επιστήμη των υπολογιστών, τα οποία έχουν επηρεάσει καίρια την εξέλιξη μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων του ανθρώπου.
Το βραβείο του Διακεκριμένου Επιστήμονα (Distinguished Scientist) έχει δοθεί σε 218 επιστήμονες συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα και αυτή είναι η 2η φορά που απονέμεται σε Έλληνα επιστήμονα. 

2ο βραβείο καλύτερης εργασίας σε διεθνές συνέδριο για φοιτητή 
Ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Κιμιωνής έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο IEEE RFID Technologies and Applications που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Sitges της Βαρκελώνης. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Αγγελου Μπλέτσα και τη συνεργασία των μελών Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών κ. Γιώργου Καρυστινού και Αθανάσιου Π. Λιάβα. 

Διάκριση μελέτης ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης συγκαταλέγεται στις 18 μελέτες (από τις 921 που υπεβλήθησαν συνολικά σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα) για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λάτση για το έτος 2012. Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο "Είναι το ρήγμα του Σπηλίου στην Κρήτη υπεύθυνο για τη διπλή καταστροφή της Φαιστού κατά τη Μινωϊκή Περίοδο" των Μουσλοπούλου Βασιλικής (Συντονίστρια, Πολυτεχνείο Κρήτης), Μωραΐτη Δανιήλ (Πολυτεχνείο Κρήτης), Χριστόπουλου Διονύση (Πολυτεχνείο Κρήτης), Lucilla Benedetti (CNRS, Centre National de Recherche Scientifique).

8η θέση για το Πολυτεχνείο Κρήτης στη χρηματοδοτούμενη έρευνα στην Ελλάδα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης καταλαμβάνει την 8η θέση ανάμεσα σε 50 ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια της Ελλάδας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του European Research Ranking για το 2010 όσον αφορά τη χρηματοδοτούμενη έρευνα στην Ελλάδα και τη γενικότερη κατάταξη της χώρας και των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Ε.Ε.:
Country statistics 2010 (GREECE):
www.researchranking.org/index.php
TUC Statistics for 2010
www.researchranking.org/index.php

Πρωτιά για φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μηχανικής

Ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αναδείχθηκε νικήτρια στον τομέα  «Λύση πραγματικών επιχειρησιακών προβλημάτων (Case study)» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μηχανικής που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος BEST του Πανεπιστημίου Πατρών το διάστημα 23-25 Μαίου στο Iνστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ομάδα: Κρομμύδας Θεόδωρος, Ακριτανάκης Κωνσταντίνος, Παράβαλος Μπάμπης, Κόκκωνας Δημήτρης.

TUCer 2011: 1ο βραβείο ασφαλέστερου οχήματος σε διεθνή διαγωνισμό για 2η συνεχόμενη χρονιά 

Μια μεγάλη διεθνής επιτυχία για το Πολυτεχνείο Κρήτης: η ομάδα TUCer 2011 έλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρώτο βραβείο ασφαλέστερου αυτοκινήτου στο διεθνή διαγωνισμό Shell Eco Marathon που έγινε 28-29.5.2011 στο Lausitz στη Γερμανία. Ταυτόχρονα η ομάδα κατάφερε να καταταχθεί στην 8η θέση στην μεγάλη κατηγορία οχημάτων (urban concept) επιτυγχάνοντας επίδοση 45 Km/KWh.
www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/2011_lausitz/winners/off_track_awards/adac_safety_award.html

Tucer Team 2011: Τσουρβελούδης Νικόλαος, Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Ιωάννης, Ευσταθίου Δημήτριος, Στρατηγός Ιωάννης, Τζανάκης Θάνος, Πέτρου Αναστάσιος, Ράλλης Γιάννης www.tucer.tuc.gr

Ιστιοπλοϊκή ομάδα Πολυτεχνείου Κρήτης: Πρωταθλητές ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας Χανίων για το 2010. 

Την Τετάρτη 13 Απριλίου έγινε στα γραφεία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (νεώριο Μόρο) στις 20:00 η απονομή του πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας Χανίων του 2010. Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης πήγε πολύ καλά πέρσι και πήρε το κύπελο με το ιστιοφόρο ΑΙΘΡΑ. Κυβερνήτης της ΑΙΘΡΑΣ είναι ο Αλέξανδρος Γκότσης (ΔΕΠ, Γενικό τμήμα). Στο πλήρωμα της ΑΙΘΡΑΣ συμμετείχαν στους διάφορους αγώνες του 2010 τα παρακάτω μέλη της Ομάδας: Κώστας Χατζηαγάπογλου (φοιτ. ΗΜΜΥ), Γιάννης Νικολός (ΔΕΠ, ΜΠΔ), Τζίνα Καλογεράκη (φοιτ. ΜΗΠΕΡ), Κωνσταντής Λεβεντάκης (διοικ. υπ. ΜΗΧΟΠ), Τάσος Μόρφης (φοιτ. ΜΗΠΕΡ), Σωτήρης Παπαντωνίου (μετ.φοιτ. ΜΗΠΕΡ), Νίκος Πετρίδης (φοιτ. ΗΜΜΥ), Δημήτρης Ρεκουμής (φοιτ. ΜΠΔ), Γιάννης Σαραντόπουλος (μετ. φοιτ. ΜΗΠΕΡ).

 

Διάκριση στο διαγωνισμό ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ 

Στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών οργανώθηκε πανελλήνιος φοιτητικός διαγωνισμός με θέμα "Το γραφείο του αρχιτέκτονα".  Ο Ξενοφών Βαλτάς, τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης, απέσπασε ένα από τα εξι ισότιμα βραβεία.  Η απονομή έγινε την Κυριακή 20 Μαρτίου ώρα 11.00 πμ στο Ζάππειο με το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. 

Εκλογή Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών

Ο Καθηγητής & Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Νίκος Ματσατσίνης επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών για τη διετία 2011-2013 (www.eeee.org.gr).

Απονομή IEEE ITS Institutional Lead Award στο Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης 

Η IEEE Intelligent Transportation Systems Society αποφάσισε να απονείμει για το 2011 ένα από τα 3 καθιερωμένα βραβεία της, και συγκεκριμένα το IEEE ITS Institutional Lead Award (που αφορά ερευνητικούς φορείς ή ινστιτούτα, όχι πρόσωπα), στο Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης με Διευθυντή τον Καθηγητή Μάκρο Παπαγεωργίου του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το βραβείο θα παραληφθεί στο πλαίσιο της 14th International IEEE Conference on Intelligent Transportation Systems (ITSC 2011), Washington D.C., 5-7 Οκτωβρίου 2011.

2010

Εκλογή Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης εξελέγη στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία: http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=6767.

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Γιάννη Φίλη

Στο διεθνές συνέδριο World Automation Congress 2010 που πραγματοποιήθηκε στο Κόμπε Ιαπωνίας από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου, απενεμήθη το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Γιάννη Φίλη σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του στην ανάλυση και σχεδίαση συστημάτων παραγωγής και περιβάλλοντος και του ηγετικού ρόλου του στην ανώτατη εκπαίδευση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Στην επιτροπή της βράβευσης συμμετείχε και ο L. Zadeh, πατέρας της ασαφούς λογικής. Στο συνέδριο, ο Γιάννης Φίλης έδωσε μία από τις κεντρικές διαλέξεις με τίτλο "Important Environmental and Social System of Systems". Περίληψη της διάλεξης υπάρχει στη σελίδα: http://wacong.org/keynote.html

Πρώτο Βραβείο στο πλαίσιο του 19th International Conference on Electrical Machines

O απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ελευθέριος Αμοιραλής έλαβε το πρώτο βραβείο (μαζί με τη Μαρίνα Τσίλι και τον Αντώνιο Κλαδά) για την εργασία με τίτλο "Economic Evaluation of Transformer Selection in Electrical Power Systems" στο πλαίσιο του 19th International Conference on Electrical Machines που έγινε στη Ρώμη από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.icem2010.it/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=105

Βραβείο "IEEE CSS Transition to Practice Award" σε Καθηγητές του Πολυτεχνείου

Οι Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Μάρκος Παπαγεωργίου και Γιάννης Παπαμιχαήλ έλαβαν το βραβείο "IEEE CSS Transition to Practice Award" από την IEEE Control Systems Society. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ieeecss.org/main/awards/transition-to-practice-award

Χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό YEAR 2010 (Young European Arena of Research)

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης Rodrigo Castelan Carslon έλαβε το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό YEAR 2010 (Young European Arena of Research) με την εργασία του με τίτλο: Carlson, R.C., Papamichail, I., Papageorgiou, M.: A local feedback controller for mainstream traffic flow control using variable speed limits. Η εργασία αυτή υποβλήθηκε στην κατηγορία «Κινητικότητα και Διατροπικότητα» που αφορά ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. Ο διαγωνισμός αυτός  για εργασίες νέων ερευνητών έλαβε χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Transportation Research Arena 2010 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 7 έως 10 Ιουνίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες: http://year2010.fehrl.org).

Αθλητική διάκριση
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Σταύρος Χριστοφιλόπουλος έλαβε μέρος σε αγώνα διάθλου, της διοργάνωσης Schiniathlon στις 23 Μαίου 2010. Ο αγώνας αποτελούταν από 5χλμ τρέξιμο, 20χλμ ποδήλατο και άλλα 5χλμ τρέξιμο.  Στην κατηγορία ανδρών κάτω των 35 ετών, ανάμεσα σε 43 συμμετοχές κατέλαβε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο, επιτυγχάνοντας χρόνο 1 ώρα και 18 λεπτά. Στη συνολική κατάταξη στον ίδιο αγώνα, πήρε την 5η θέση ανάμεσα σε 212 αθλητές. 

EnviFriendly: από τα καλύτερα ερευνητικά προγράμματα Life Environment

Το πρόγραμμα EnviFriendly επελέγη ως ένα από τα 5 καλύτερα προγράμματα του Best LIFE Environment από τα 57 που αξιολογήθηκαν το 2009. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Νικόλαος Νικολαΐδης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, ο οποίος θα παραλάβει το βραβείο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Green Week. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα _http://ec.europa.eu/environment/life/bestprojects/best2009-2010/index.htm_.

Πρώτο βραβείο για νέους ερευνητές

O μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ταξιάρχης Μπελής βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο για νέους ερευνητές στο συνέδριο International Scientific Conference Design, Technology & Management in Manufacturing που πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας από 14 έως 16 Μαΐου 2010. Η βράβευση αφορούσε την εργασία του με τίτλο: "Hobbing wear prediction model based on 3D chips determination".

Διεθνής Μαραθώνιος Οικονομίας 1ο βραβείο ασφάλειας για το Πολυτεχνείο Κρήτης 

H ομάδα TUCER του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε το 1ο βραβείο ασφάλειας (1st ADAC safety award) με το όχημα TUC-ER10 (Eco Racer 2010) στο Διεθνή Μαραθώνιο Οικονομίας Shell Eco Marathon (κατηγορία αστικών οχημάτων Urban Vehicles) που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 7 Μαΐου 2010 στο αυτοκινητοδρόμιο ΕUROSPEEDWAY-Lausitz στη Γερμανία. Το βραβείο αυτό συνίσταται στην ενσωμάτωση στο σχεδιασμό του οχήματος πολλών καινοτομικών και έξυπνων χαρακτηριστικών ασφαλείας. Το TUCer II είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο όχημα, εξοπλισμένο με κυψέλες υδρογόνου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/media_centre/news_and_media_releases/2010/may_07_1.html

5th International Young Architects Ideas Awards and Exhibition

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξιος Τζομπανάκης διακρίθηκε με την πρόταση “Vertical Public Space/Vertical Casbah” στη διεθνή έκθεση 5th International Young Architects Ideas Awards and Exhibition με τίτλο “Urban Interaction Areas in 2023: Public Squares”. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Τουρκίας και τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων UIA στις 22 Μαΐου 2010 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η προαναφερθείσα πρόταση αποτέλεσε συμμετοχή για την Ελλάδα και ξεχώρισε ανάμεσα σε πολυάριθμες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

2009

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Πάνος Παρθένιος έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Europe 40 under 40». Η απονομή του βραβείου για τους πιο υποσχόμενους και ανερχόμενους Ευρωπαίους ταλαντούχους σχεδιαστές για το 2009 ανακοινώθηκε από το  European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies και The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της νέας γενιάς Ευρωπαίων επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών κάτω των 40 ετών, το έργο των οποίων θα έχει επίδραση μελλοντικά στον τρόπο ζωής, το περιβάλλον εργασίας, τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες: www.europeanarch.eu.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξιος Τζομπανάκης έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Κατοικίες και χαμηλά κτήρια» με την πρόταση “Secret garden city”στην 3η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων_ Leonardo Award 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Minsk της Λευκορωσίας το Σεπτέμβριο 2009 από το Republican House of Architects με διοργανωτές τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων UIA και την Ένωση Αρχιτεκτόνων Λευκορωσίας BUA. Περισσότερες πληροφορίες: http://bsa.by/konkursyi/iii-minskiy-mezhdunarodnyiy-biennale-molodyih-arhitektorov-leonardo-2009.html

Η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Χρύσα Αποστολάκη βραβεύτηκε για την εργασία της με τίτλο: “An investigation of the hydration and carbonation mechanisms of natural hydraulic limes” κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου 3rd AMIREG 2009 International Conference - Towards sustainable development: Assessing the footprint of resource utilization and hazardous waste management που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2009.

Η εργασία με τίτλο: «An easy to use well design software package for educational training» των προπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Δαλαμαρίνη του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Ανδρέα Πανάκου του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με επιβλέποντες τον Αναπληρωτή Καθηγητή Β. Κελεσίδη και τον Καθηγητή Μ. Ζερβάκη αντίστοιχα, έλαβε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό SPE Student Contest της Society of Petroleum Engineering που διεξήχθη στο πλαίσιο του Offshore Europ 2009 στο Aberdeen Σκωτίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2009. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Τσουρβελούδης και οι ερευνητές Χ. Σπανουδάκης και Β. Κανακάκης έλαβαν το 3ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μεταφοράς Ρομποτικής Τεχνολογίας για το έργο: «KRISSALOS: A prototype Unmanned Surface Vehicle» στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ρομποτικής Έρευνας EURON που έγινε στις 7 Απριλίου 2009 στο Leuven του Βελγίου.

2008

Ο Καθηγητής Γιάννης Φίλης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης εκλέχθηκε Senior Visiting Fellow από το Ίδρυμα Ωνάση σε αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα, έδωσε διαλέξεις με θέμα τις κλιματικές αλλαγές, την αειφορία και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα στο University of Michigan, Cornell University, University of Washington και San Francisco State University υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2008.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αστικών Σπουδών και το διεθνές ίδρυμα “Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design” ανακοίνωσαν τους πλέον υποσχόμενους
και ανερχόμενους σχεδιαστές στην Ευρώπη για το έτος 2008, όπως προέκυψαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού “Europe 40 under 40”. Μεταξύ των νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών (από
19 ευρωπαϊκές χώρες) που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή ήταν οι Έλληνες αρχιτέκτονες Κωστής Ουγγρίνης και Μαριάνθη Λιάπη, διδάσκοντες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν με τη μελέτη “Dream of B” για την αναβάθμιση του Β’ Συγκροτήματος του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Άσυλο του Παιδιού” στη Θεσσαλονίκη.

Το Energy Globe Award απονεμήθηκε στη διεθνή συνεργασία φοιτητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης με αντίστοιχη ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ντουάλα, Καμερούν για την πρόταση με τίτλο «Αποκεντρωμένη Παραγωγή Βιοντίζελ σε Αγροτικές Περιοχές του Καμερούν» ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στο Καμερούν για το 2008. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2009 στην Πράγα στο πλαίσιο της ανεπίσημης συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος. Στην ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχουν οι φοιτητές Ιωάννης Σαραντόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Βάγιος Μπακιρτζόγλου, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Franklin Che, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Πολύτιμη υποστήριξη στην ομάδα παρέχουν ο Επίκουρος Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Νικόλαος Βλασταράς έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο  Δημητρίου Λαμπαδαρίου για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ακαδημαϊκού έτους 2006-2007 κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 2008. 

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλίας Σταμπολιάδης έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο της οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στη Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική, για την εργασία του με τίτλο «The evolution of a mineral liberation model by the repetition of a simple random breakage pattern» κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 2008.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Νίκος Σιδηρόπουλος εξελέγη Fellow της ΙΕΕΕ σε αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς στην επεξεργασία σήματος για τηλεπικοινωνίες. 

Η Intelligent Transportation Systems Society του IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers τίμησε με το βραβείο “IEEE Outstanding ITS Research Award” τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Μάρκο Παπαγεωργίου για την έρευνά του σε θέματα μοντελοποίησης και ελέγχου κυκλοφορίας. Το βραβείο επιδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008 στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο πλαίσιο του 11th IEEE International Conference on Intelligent Transportation Systems. 

Το Μετάλλιο Αριστείας Carl Wagner για την Ηλεκτροχημική Μηχανική απονεμήθηκε  στον Καθηγητή Αλέξανδρο Κατσαούνη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του 8ου Ευρωπαϊκού Συμποσίου Ηλεκτροχημικής Μηχανικής στην Πράγα στις 25 Αυγούστου 2008. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε τρία χρόνια από την Ομάδα Εργασίας Ηλεκτροχημικής Μηχανικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών Μηχανικών σε έναν Ευρωπαίο ερευνητή κάτω των 35 ετών για εξαιρετική συμβολή στην έρευνα στον τομέα της εφαρμοσμένης ηλεκτροχημείας ή ηλεκτροχημικής μηχανικής.

Η ομάδα Hephaestus του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκτησε το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης ηλιακών οχημάτων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων μεταξύ Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IIIA «Ήλιος Ζωή -  Ελλάδα Ιταλία». Η ομάδα Hephaestus αποτελείται από τους φοιτητές Κωνσταντίνο Ζέρβα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αθανάσιο Μαλισόβα του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γεώργιο Βουτσαρά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και τους επιβλέποντες Επίκουρο Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Καλαϊτζάκη του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

2007

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Γιάννης Φίλης εξελέγη Fellow της American Association for the Advancement of Science – AAAS σε αναγνώριση της συμβολής του στο χώρο της ανάλυσης και σχεδίασης συστημάτων παραγωγής και περιβαλλοντικών συστημάτων καθώς και της προσφοράς του στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Γιάννη Φίλη για την περιβαλλοντική του συνεισφορά και συγκεκριμένα για την ίδρυση και λειτουργία του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 2007. 

Η IEEE Signal Processing Society απένειμε το Best Paper Award στον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Νίκο Σιδηρόπουλο σε αναγνώριση της υψηλής ποιότητας ερευνητικής δραστηριότητάς του. 

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έλαβε βραβείο από το Επιμελητήριο Χανίων για το επιστημονικό του έργο στο περιθώριο της 5ης Συνάντησης Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων το Σεπτέμβριο 2007.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012