Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

SINGLE ARTICLE VIEW

AirPOTition-οι κρεμαστοί κήποι των πόλεων: πως η καινοτομία φτάνει στην παραγωγή


Ένα παράδειγμα του πώς μια καινοτόμος ιδέα μπορεί να φτάσει στην παραγωγή είναι η περίπτωση της κατασκευής AirPOTition. Το 2010, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιάσονας Πατεράκης, Άλμα Τράλο, Γεωργία Βοραδάκη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και ο Άγγελος Κλωθάκης (μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής ΜΠΔ), με καθοδηγητή τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη, πρότειναν κατά τη διάρκεια θερινού σεμιναρίου την υλοποίηση ενός καινοτόμου τρόπου αξιοποίησης των εξωτερικών συσκευών aircondition. Η ιδέα τους παρουσιάστηκε σε έκθεση του Μουσείου Museu del Disseny de Barcelona (http://www.museudeldisseny.cat/ca ), ενώ το 2012 η ιδέα επιλέχθηκε για χρηματοδότησης από την «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια του προγράμματος Φυτωρίου Ιδεών, ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο πρωτότυπο σε κλίμακα 1:1. Το AirPOTition είναι μία κατασκευή που εκμεταλλεύεται τις εξωτερικές μονάδες των aircondition και προτείνει μία 

εναλλακτική χρήση αυτών αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα χαμένη ενέργεια που παράγουν. Πιο συγκεκριμένα, μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται από την πτερωτή σε ηλεκτρική, αλλά και την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία, ενώ χρησιμοποιεί το νερό που αποβάλλει το aircondition για να αναπτυχθούν κάθετοι κήποι στις όψεις των κτιρίων. Είναι μια συσκευή που κάνει οικονομία, διατηρείται από μόνη της και δεν χρειάζεται επέμβαση με τον χρόνο. 

Το 2014 το project έλαβε το 2ο βραβείο European Award of Creativity and Innovation στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Youth in Action» στη Σικελία, και στη συνέχεια η κατασκευή δοκιμάστηκε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ενσωματώθηκε σε αυτήν το σύστημα κάθετου πρασίνου GRE_EN_S του Πολυτεχνείου του Τορίνο. Tην ίδια χρονιά ο απόφοιτος πλέον, Ιάσονας Πατεράκης σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Ουγγρίνη και με τη συνδρομή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ίδρυσε την startup εταιρία «Sensar Ι.Κ.Ε.», με σκοπό την ενεργειακή και θεματική αναβάθμιση χώρων. 

Επόμενος στόχος των εμπνευστών της ιδέας είναι να ενσωματωθεί η δημιουργία τους σε ένα δημόσιο κτίριο μεγάλης κλίμακας. Η υλοποίηση του σχεδίου βρίσκεται στο τέταρτο από τα συνολικά εννιά στάδια που απαιτούνται για να βγει το προϊόν στην αγορά.

Σχετικό άρθρο από το Έθνος (27.6.2015):
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=64209061 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012