Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

SINGLE ARTICLE VIEW

Βράβευση των ελληνικών πιλοτικών ξενοδοχείων neZEH στα Tourism Awards 2016

 

Τα τρία ελληνικά πιλοτικά ξενοδοχεία της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας "Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (neZEH), Arkadi Hotel (Χανιά), Ibiscos Garden Hotel (Ρέθυμνο) και Sentido Vasia Resort & Spa (Σίσι, Λασίθι),  διακρίθηκαν στα Tourism Awards 2016 με το Silver Award στην Κατηγορία Sustainability/Facilities Μanagement, υποκατηγορία "Πρωτοβουλίες για την προστασία περιβάλλοντος - Ευαισθητοποίηση του κοινού - Παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών".  Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους και εφαρμόζουν πρόγραμμα ανακαίνισης με στόχο την μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (neZEH), η οποία συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Αποτελούν παραδείγματα της πρώτης γενιάς Ξενοδοχείων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Oι εκπρόσωποι των neZEH ξενοδοχείων, συνοδευόμενοι από την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής που διοργανώθηκε στις 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής από την έκδοση Hotel & Restaurant της Boussias Communications και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του ΕΟΤ, για να παραλάβουν το βραβείο τους. Στην απονομή παραβρέθηκαν περισσότερα από 650 στελέχη και προσωπικότητες του ελληνικού τουρισμού, ενώ πάνω από 1.000 θεατές παρακολούθησαν την τελετή μέσω live streaming. 

Η βράβευση των πιλοτικών ξενοδοχείων neZEH, στο σημαντικό αυτό θεσμό για τον ελληνικό τουρισμό, πέραν της αναγνώρισης της πρωτοπορίας του εγχειρήματός τους για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, συμβάλει στην ανάδειξη  των προσπαθειών τους για αειφόρες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες δίνοντας το έναυσμα σε ακόμα περισσότερους ξενοδόχους να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα "δεύτερο κύμα" ενεργειακών ανακαινίσεων στα ξενοδοχεία – δεδομένης και της ύπαρξης ανοιχτών προκηρύξεων χρηματοδότησης στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ - μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας. αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνεπώς για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας: αύξηση της αειφορίας και ανταγωνιστικότητας, βελτιωμένη άνεση για τους πελάτες και ικανοποίηση των προσδοκιών τους για πιο φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα. 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012