Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

SINGLE ARTICLE VIEW

3,2 εκ. Ευρώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης για Ενεργειακή Αναβάθμιση

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλάζει και αναβαθμίζεται ενεργειακά! Εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της πρότασης που υπέβαλλε το Πολυτεχνείο Κρήτης ύψους 3.241.112€ για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του. Μέσα στα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2023, το Ίδρυμα θα υλοποιήσει σημαντικά βήματα προς τον στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων και της χρήσης πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, 15 κτίρια της Πολυτεχνειούπολης, μεταξύ των οποίων η Α' Φάση της Φοιτητικής Εστίας, το Φοιτητικό Εστιατόριο, το Συγκρότημα των Σχεδιαστηρίων και το Γλωσσικό Κέντρο, πρόκειται να αποκτήσουν νέα θερμομόνωση, νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, νέο φωτισμό LED και σύγχρονες μονάδες κλιματισμού με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.

Παράλληλα, θα αντικατασταθούν όλα τα συμβατικά υπηρεσιακά οχήματα του Ιδρύματος με αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα και θα εγκατασταθούν κατάλληλοι σταθμοί φόρτισης. Επίσης θα αναπτυχθεί ένα μικρό δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων για πιλοτική χρήση από τη Πολυτεχνική Κοινότητα με προοπτική επέκτασης από ίδιους πόρους, μέσω της χρήσης των οποίων θα διευκολυνθεί η μετακίνηση ανάμεσα στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης, τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων.

Τέλος, θα εκπονηθεί μια σειρά μελετών ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο της Πολυτεχνειούπολης.

Ας σημειωθεί ότι μόνο τέσσερα άλλα Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης από τον περασμένο χειμώνα, οπότε και ανακοινώθηκε. Αυτή και άλλες δράσεις του Ιδρύματος, όπως το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο, φέρνουν το Πολυτεχνείο Κρήτης πολύ πιο κοντά στον στόχο του Πράσινου Πανεπιστημίου, ώστε να αποτελέσει πρότυπο για άλλα ιδρύματα ή δημόσιους φορείς.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012