Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

SINGLE ARTICLE VIEW

Νέο Βιβλίο για τη Βιωσιμότητα από τις Εκδόσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο "Social and Environmental Issues to Sustainability" (ISBN: 978-618-5558-03-1), δηλαδή «Κοινωνικά και Περιβαλλοντικά Θέματα για την Βιωσιμότητα», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά, 2022). Το βιβλίο αποτελείται από 388 σελίδες και η ύλη του είναι οργανωμένη σε πέντε κεφάλαια.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Rainer Stegmann (Αφυπηρετήσας Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Γερμανία και Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης), ο Ευάγγελος Γιδαράκος (Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου Κρήτης), ο Wenjing Lu (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua, Κίνα) και η Μαρία Αϊβαλιώτη (Διδάκτωρ και Επιστημονικός Συνεργάτης της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ).

Αυτό το βιβλίο είναι το επιστέγασμα ενός ερευνητικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και υλοποιήθηκε από τους τέσσερις συγγραφείς, μετά τη 10η επέτειο του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων το 2018. Οι συγγραφείς είναι πεπεισμένοι ότι όλοι οι φοιτητές, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που σπουδάζουν, χρειάζονται βασικές γνώσεις για την περιβαλλοντική και κοινωνική κατάσταση του πλανήτη μας, τις θεμελιώδεις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη φύση και όλες τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει ο καθένας μας. Όλα τα επαγγέλματα θα πρέπει να επιδιώκουν περισσότερη βιωσιμότητα, ενώ οι αποφάσεις και τα προϊόντα μας θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια για έναν βιώσιμο πλανήτη χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Είναι σημαντικό για εμάς να διανείμουμε αυτό το μήνυμα μέσα από αυτό το βιβλίο και ως εκ τούτου τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε είναι αρκετά ευρεία, χωρίς να εμβαθύνουμε πέραν του δέοντος.

Προσπαθήσαμε να γράψουμε αυτό το βιβλίο σε εύκολα, κατανοητά Αγγλικά και να παρουσιάσουμε το περιεχόμενό του με τρόπο που να μπορούν να επωφεληθούν οι φοιτητές όλων των ειδικοτήτων. Πολλές δημοσιεύσεις είναι διαθέσιμες για περαιτέρω μελέτη συγκεκριμένων πτυχών. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το βιβλίο ως συνοδευτικό βιβλίο ή εγχειρίδιο. Μπορεί να ενδιαφέρει και τα σχολεία και φυσικά όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Με αυτό το βιβλίο θέλουμε επίσης να ανοίξουμε τα μάτια των αναγνωστών στην ομορφιά του πλανήτη μας, γιατί νοιαζόμαστε περισσότερο για πράγματα που αγαπάμε.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου επιλέξαμε ανοιχτούς κύκλους γύρω από το σύμβολο του γαλάζιου πλανήτη μας, που αντιπροσωπεύουν το Περιβάλλον και την Κοινωνία, που περικλείεται από τον εξωτερικό ανοιχτό κύκλο που συμβολίζει την Βιωσιμότητα. Λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της κοινωνικής ανισότητας, αυτοί οι κύκλοι είναι ανοιχτοί και στόχος είναι να κλείσουν όλοι.

Το νέο βιβλίο διατίθεται μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012