Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

«Βιο-μιμητικά, βιο-διασπώμενα νανο-σύνθετα και μη τοξικά προϊόντα για βελτιωτικές επεμβάσεις σε δομικά υλικά», Βεργανελάκη Αναστασία

Βεργανελάκη Αναστασία

Υποψ. Διδάκτωρ ΑΡΧΜΗΧ, έρευνα μέσω ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2009

E-mail: anastvergan<στο>gmail.com

 Περίληψη

 Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη προϊόντων που ενισχύουν τη ανθεκτικότητα των υλικών δόμησης, απέναντι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες φθοράς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η σύγχρονη αγορά διαθέτει ποικιλία υλικών προστασίας και στερέωσης, με πλέον δημοφιλή αυτά που έχουν ως βάση τον πυριτικό αιθυλεστέρα. Ωστόσο, τα υλικά αυτά παρουσιάζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: κατά την ξήρανσή τους, υφίστανται ρηγματώσεις, οι οποίες αποτελούν προπεμπτικό φαινόμενο της διαδικασίας ξήρανσης των λυμάτων-πηκτωμάτων. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών «πράσινων» υλικών απαλλαγμένων από τις παραπάνω ρηγματώσεις, με ιδιότητες που προστατεύουν και ενισχύουν την δομή.

Αρχικά, παρασκευάστηκε ένα υβριδικό νανο-υλικό, από πράσινες πρώτες ύλες και μη τοξικούς διαλύτες. Η σύστασή του από πυριτία και οξαλικό ασβέστιο, εμπνεύσθηκε από καλοδιατηρημένες επιφάνειες μνημείων της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Παρθενώνα.

Η χρήση της πυριτίας, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των πυριτικών αιθυλεστέρων ως στερεωτικά μέσα, ενώ η προσθήκη νανο-σωματίδιων οξαλικού ασβεστίου στο πλέγμα του πηκτώματος περιορίζει την συρρίκνωση, κατά το στάδιο της απομάκρυνσης του διαλύτη, εξαλείφοντας παράλληλα την πιθανότητα ρηγμάτωσής του.

Η παρουσία του οξαλικού ασβεστίου στο πήκτωμα, προσφέρει προστασία και στερέωση, λόγω της ελάχιστης διαλυτότητάς του στο νερό, της χημικής του συνάφειας με τα δομικά υλικά και της ικανότητάς του να διεισδύει βαθιά στο εσωτερικό τους. Η σύνθεση του νέου αυτού υβριδικού νανο-υλικού κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Σεπτέμβριο του 2011,ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο το 2014.

Παράλληλα, αποτιμώνται οι ιδιότητες ως προστατευτικού και αναστολέα αποσάθρωσης ενός δευτέρου βιο-μιμητικού νανο-υλικού, με πυριτική μήτρα και νανο-σωματίδια υδροξυαπατίτη, βασικό συστατικό των οστών.

 Αρχείο pdf Παρουσίασης