Πνευματικάτος Διονύσιος

Φωτογραφία προσωπικούΤοποθεσία γραφείου στο χάρτη
Όνοματεπώνυμο:Πνευματικάτος Διονύσιος
Κατηγορία:ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό)
Ακαδημαϊκή Βαθμίδα:Καθηγητής
Σχολή:ΗΜΜΥ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών)
Email:pnevmati<στο>ece.tuc.gr
Τηλέφωνο:2821037344, 2821037547
Τοποθεσία:Γραφείο: 145Α-25,-26, Κτίριο Επιστημών/ΗΜΜΥ (Λ), Β' Όροφος

Στοιχεία βιογραφικού

Ειδικότητα: Αρχιτεκτονική υπολογιστών, αναδιατασσόμενα συστήματα, επιτάχυνση εφαρμογών, σχεδίαση συστημάτων υψηλών επιδόσεων και χαµηλής κατανάλωσης/ισχύος, αξιοπιστία και ανοχή σε σφάλματα.

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Διονύσης Πνευματικάτος είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου και υπηρετεί  από τον Σεπτέμβριο 2000. Είναι  Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροεπεξεργαστών και Υλικού. Από τον Μάρτιο 1997 έως τον Αύγουστο 2000 διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε τον Διδακτορικό του τίτλο τον Μάιο 1996 από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Έχει διατελέσει συντονιστής, τεχνικός συντονιστής και ιδρυματικός υπεύθυνος σε πολλά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος της επιτροπής προγράμματος σε σημαντικά διεθνή συνέδρια της περιοχής του (FPL, DATE κ.α.), καθώς και κριτής σε περιοδικά της IEEE και της ACM. Είναι κάτοχος ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα με κρίση σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Βραβεύτηκε στο διεθνές συνέδριο FPL London 2015 για την δημοσίευσή του "Fast, large-scale string match for a 10Gbps FPGA-based network intrusion detection system", η οποία επελέγη μεταξύ 27 συνολικά δημοσιεύσεων "με σημαντική επιρροή στην θεωρία και πρακτική" μεταξύ όλων των δημοσιεύσεων των πρώτων 25 ετών (από ίδρυσης) του συνεδρίου FPL.

Τον Σεπτέμβριο 2015 το Google Scholar δίνει περισσότερες από  2000 αναφορές στο έργο του και  H-index 22.

Εκπαίδευση: 

  • Διδακτορικό: Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, 1996
  • ΜΔΕ: Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, 1991
  • Πτυχίο: Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 1989

Ερευνητικά Πεδία: Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, με έμφαση σε τεχνικές υψηλών επιδόσεων και χαµηλής κατανάλωσης/ισχύος, παράλληλες/πολυπύρινες αρχιτεκτονικές, αναδιατασόμενα συστήματα, μεθόδους αξιοπιστίας και ανοχής σε σφάλματα, εργαλεία σχεδίασης και προσοµοίωσης, καθώς και εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές για επιτάχυνση εφαρμογών (δικτυακής επεξεργασίας, βιοπληροφορικής, κ.α.).

Τομέας: Ηλεκτρονικής και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Εργαστήριο: Μικροεπεξεργαστών και Υλικού (Hardware)

Μαθήματα: 

  • (ΗΡΥ 201) Ψηφιακοί Υπολογιστές,
  • (ΗΡΥ 312) Οργάνωση Υπολογιστών,
  • (ΗΡΥ 411) Αρχιτεκτονική Υπολογιστών,
  • (ΗΡΥ 411) Αρχιτεκτονική Παράλληλων Υπολογιστών
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012