Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Βαλεντίνος, ΜΗΠΕΡ, Πρακτική Άσκηση στο Βέλγιο 

Πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στην EASE - European Association for Storage of Energy. Σε αυτήν την Μη-Κερδοσκοπική-Οργάνωση, εργάστηκα πάνω στην επιρροή των διάφορων πολιτικών της Ε.Ε. σχετικά με τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και τις εφαρμογές τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης κατάφερα να δικτυωθώ, να ενημερωθώ για την αγορά εργασίας αλλά και να κάνω νέες φιλίες. Υπήρξε μια θετική και αξέχαστη εμπειρία, τόσο για μένα όσο και για τους συναδέλφους μου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους φοιτητές να ζήσουν κάτι παρόμοιο.

 

 Ελπίδα, Πρακτική Άσκηση Erasmus+, Ισπανία

Η πρακτική άσκηση στη Βαρκελώνη ήταν μοναδική και το πρόγραμμα erasmus ήταν ο λόγος που το αποφάσισα και τελικά το έκανα.  Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις τη ζωή αλλά και το εργασιακό κομμάτι σε μία άλλη χώρα. Αυτούς τους τρεις μήνες γνώρισα πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, έκανα εξάσκηση στα αγγλικά αλλά έμαθα και να καταλαβαίνω βασικές ισπανικές λέξεις. Ήταν μία καλή αρχή για το ενδεχόμενο μίας μόνιμης δουλειάς στο εξωτερικό.

Πίσω από κάθε εμπειρία Erasmus, υπάρχουν και εκείνοι που φροντίζουν και κοπιάζουν, ώστε οι μοναδικές αυτές στιγμές να πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης τα τελευταία χρόνια, δείχνουν μία προτίμηση στα Πανεπιστήμια της Πράγας. H Lucie, είναι Erasmus Officer στο Czech Technical Universtiy in Prague και υποδέχεται περίπου 900 φοιτητές τον χρόνο.

"My name is Lucie Bilova, but mostly only Lucy for my students. I’m the contact person for all incoming students in Erasmus and exchange programs what means that I’m taking care about 900 students per year just now. I love my job and my students even though sometimes I’m tired. But never mind, every time when I’m standing in front of such big group of students at the first session of the Orientation week, I’m very proud of these students who are able to change the comfort of their home to go to study to different country and I’m happy I could help them. I don’t remember any bad experience with the students coming from ΤUC. They study hard and also they are active in ISC club, doing the Greek presentation each semester together with other Greek students."

 Από το Ημερολόγιο Erasmus του φοιτητή της Σχολής ΜΗΧΟΠ, Μάριου 

Πραγματοποιώντας το πρόγραμμα Erasmus βρέθηκα στην πλεονεκτική θέση να γνωρίσω ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη απλά ταξιδεύοντας σε μία και μόνο χώρα. Από τους ανθρώπους αυτούς, μοιράζοντας ο καθένας τις εμπειρίες του, κατάφερα να δω τον κόσμο από μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία!!! Ακόμα, είχα την δυνατότητα να δω πως λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό καθώς επίσης να παρακολουθήσω παρουσιάσεις από μεγάλες εταιρίες πάνω στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει. Το Erasmus θεωρώ μου έδωσε περισσότερο αυτοπεποίθηση και θέλω να πιστεύω πως με έκανε καλύτερο άνθρωπο! Είναι ξεκάθαρα η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει μέχρι σήμερα!!!

 Θεοδόσης, ΜΠΔ, Πρακτική Άσκηση στη Western Union Bank, Λιθουανία 

"Είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα, να εργάζομαι σε μια εταιρία στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ Internship , και ταυτόχρονα να γνωρίζω μια διαφορετική χώρα. Το Βίλνιους είναι μια πόλη όμορφη, μικρή, ρομαντική, μεσαιωνική, ενώ η Λιθουανία είναι μια χώρα διαφορετική από την Ελλάδα, με απόσταση τόσο μεγάλη, ώστε να παρατηρώ ότι εδω οι άνθρωποι είναι με τον τρόπο τους διαφορετικοί. Η φύση είναι εκλεπτισμένη, με ομοιότητες ανα την επικράτεια, αλλά πόλεις αντιδιαμετρικα διαφορετικές. ( πχ Κάουνας: Βιομηχανική Πόλη, Κλαιπέντα: Όμορφο λιμάνι με Γερμανικά στοιχεία αρχιτεκτονικής). Νιώθω τυχερός που έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με άτομα διαφορετικής κουλτούρας, και να δουλεύω σε μια εταιρία που έχω την δυνατότητα να εξελιχθώ και να ενταχθώ στην ομάδα. H Western Union είναι η μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς χρημάτων- ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο και εγώ εργάστηκα στο τμήμα Αντιμετώπισης Ξεπλύματος Χρήματος- Διαφθοράς".

 

 

 

Χριστίνα, Αρχιτεκτονική, Ρώμη

"Τι να πρωτοπεί κανείς για το Erasmus… 

Πρόκειται για μία εμπειρία που αξίζει όσο λίγες σε αυτή την μία ζωή που έχουμε!
Η ποσότητα των πραγμάτων που μαθαίνεις και των γνώσεων που αποκομίζεις σε συμπυκνωμένο χρόνο σε πολλούς τομείς είναι ένα μάθημα ζωής που συνήθως κατακτάς σε στάδια σε βάθος χρόνου…
Εγώ πήγα για ένα εξάμηνο στην Ρώμη, στο πανεπιστήμιο La Sapienza και έμεινα στην συνοικία με την καλύτερη φοιτητική νυχτερινή ζωή, το San Lorenzo (εναλλακτικό όνομα: San Lorenzo Paradiso!!). Συνοπτικά, γνώρισα υπέροχα και ενδιαφέροντα άτομα (αλλά και από τα χειρότερα και πιο δύσκολα της ζωής μου), έκανα βαθειές φιλίες που θα αντέξουν στον χρόνο (μέχρι και από Ιαπωνία!) ακόμα και όταν υπήρχε γλωσσικό χάσμα, είδα πώς δουλεύουν και σε τι επίπεδο βρίσκονται φοιτητές αρχιτεκτονικής ανά την Ευρώπη (Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί, ο καθένας είναι καλύτερες σε διαφορετικό τομέα συνήθως, εξαιρετικά διαφωτιστική και ωφέλιμη εμπειρία), γνώρισα φοιτητές με τους οποίους είχαμε εξαιρετική χημεία στην δουλειά μας και θα χαιρόμουν πολύ, όπως και αυτοί να δουλέψουμε ξανά μαζί σε κάποιο progetto (μερικές επιλογές γίνονται στην τύχη, αλλά καταλήγουν σε απρόσμενα ευχάριστα αποτελέσματα), γνώρισα κάποιους εξαιρετικούς καθηγητές με πολλές γνώσεις, είδα τον τρόπο δουλειάς και εκμάθησης σε προπτυχιακό επίπεδο ενός άλλου Πανεπιστημίου πολύ μεγαλύτερου από το ΠΚ, γνώρισα και έζησα σε μία πόλη με σχεδόν αντίστοιχη πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά με την Αθήνα (δεν αποκαλείται τυχαία la città eterna) και εξίσου επικρατές χάος σε πολυάριθμους τομείς, αυτονομήθηκα σε εξαιρετικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν σε πολλούς τομείς, έμαθα να μαγειρεύω αλά ιταλικά (που δεν είναι και τόσο δύσκολο γιατί #pasta, το κατεξοχήν φοιτητικό φαγητό…) και τα καλύτερα από όλα: μιλάω σχεδόν άπταιστα την ρωμαϊκή διάλεκτο (ναι, άλλο ο Βορράς, άλλο ο Νότος και άλλο η πρωτεύουσα), έμαθα να φτιάχνω espresso αλά ιταλικά με το αγαπημένο σκεύος τους την “mocca”, και κουνάω εριστικά το χέρι μπρος πίσω όταν ακούω επικές χαζομάρες, συνήθειες ιταλικές που πιστεύω θα μου μείνουν καιρό…
Βέβαια, υπάρχουν και τα κακά.
Η μοναξιά στην αρχή είναι λίγο «δυσκόλως διαχειρίσιμη», αλλά σίγουρα ξεπερνιέται γρήγορα αν δεν φοβάσαι να ζητήσεις φωτιά από τον δίπλα (μετά την ερώτηση, βέβαια, αναγκάζεσαι να ομολογήσεις ότι δεν καπνίζεις και ότι προσπαθούσες απλώς να ανοίξεις κουβέντα).
Τελευταίο σημαντικό tip για πιο ευχάριστη διαμονή: το να έχεις διαλέξει κάποιο θεωρητικό μάθημα και να πρέπει να διαβάσεις ιταλικά δοκίμια και συγγράμματα (ιταλικά ακαδημαϊκού επιπέδου-> καμμία σωτηρία χωρίς λεξικό…) δεν είναι και πολύ εύκολη, γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία ίσως, ακόμα και για μένα που ξέρω γαλλικά. (εκτός αν χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή στα ιταλικά ορολογίες όπως αστικό υφαντό, οικοδομικοί κανονισμοί, ρυθμιστικό σχέδιο, κτλ…)
Εν τέλει, che fare?
Προσωπικά, προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους φοιτητές να κυνηγήσουν την εμπειρία που προφέρεται μέσω του προγράμματος Erasmus! Subito!!
Μόνο όποιος έχει ζήσει την εμπειρία του Erasmus μπορεί να καταλάβει πόσο πιο ευρύ μπορεί να καταστήσει τον εννοιολογικό του (και όχι μόνο) ορίζοντα, οι δυνατότητες διεύρυνσης του οπτικού μας πεδίου είναι ίσως ανεξάντλητες και ίσως μη αντιληπτές αν δεν τις αξιοποιήσουμε… Όσο ταξιδεύουμε, βλέπουμε και αφουγκραζόμαστε, τόσα περισσότερα καταλαβαίνουμε και μαθαίνουμε! Εξάλλου, αν δεν δεις και βιώσεις κάτι ο ίδιος, πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει, ή πώς μπορείς να το αντιληφθείς πλήρως;
Ο άνθρωπος είναι ΚΑΙ ό,τι κουβαλάει μέσα του…
Και το Erasmus είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ταξίδι!
24 mila baci a tutti <3"

Η Σμαράγδα από το ΜΗΧΟΠ, μας περιγράφει τη δική της εμπειρία από την περίοδο πρακτικής της άσκησης στο Stavanger της Νορβηγίας to 2017:

"Το Σταβάνγκερ καλείται και oljebygen (η πόλη του πετρελαίου). Αυτό όμως δεν την αποτρέπει από το να συγκεντρώνει φοιτητές από όλον τον κόσμο, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν πτυχίο, 1ου, 2ου ή 3ου κύκλου, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πολύς διαφορετικούς τομείς. Νιώθω πολλή τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι state-of-the-art, επιτρέποντας την εκπόνηση έρευνας υψηλού επιπέδου. Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι, μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με άτομα απ' όλον τον κόσμο. Να μιλήσω μαζί τους, να μάθω για την κουλτούρα τους, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους για το μέλλον. Και αυτό ήταν το σημείο που κατάλαβα πόσο όμοιοι είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Τότε κατάλαβα πως δεν είναι τα ταξίδια, αυτά καθ' αυτά που διευρύνουν τους ορίζοντες, αλλά η επαφή με τους φαινομενικά διαφορετικούς, ασυνήθιστους ανθρώπους, που έχουν να σε διδάξουν. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο μνημείο του Σταβάνγκερ “sverd på fjeld” (σπαθί στον βράχο), το οποίο είναι αφιερωμένο στην ενότητα, στην ειρήνη και στην ίδια τη δύναμη και θέληση του τότε βασιλιά να προστατέψει τους υπηκόους του. Προς την ενότητα και την ειρήνη λοιπόν είναι που πρέπει να στοχεύσουμε και η θέληση είναι αυτή που αποτελεί την κινητήρια δύναμη προς την κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου, όπως και οι Pink Floyd αναφέρουν πολύ εύστοχα: "Together we stand, divided we fall". Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φοιτητές να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να δουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, μέσω μιας τέτοιας εμπειρίας. Πάντα υπάρχει περιθώριο ανακάλυψης κάτι καινούριου, είτε σε προσωπικό, είτε σε επιστημονικό επίπεδο, το θέμα είναι να δοκιμάζει κανείς τα όριά του και γιατί όχι; Να τα ξεπερνάει. Τότε είναι που το πραγματικό ταξίδι ξεκινάει..."  

H Ολυμπία από το ΜΗΧΟΠ μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία Erasmus στην Πράγα το εαρινό εξάμηνο 2017!

"Πάντα πίστευα ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν στα ξαφνικά.Το erasmus ήταν η επιβεβαίωση αυτής της άποψης. Μια αυθόρμητη αίτηση που έκρυβε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου....μια εμπειρία ζωής! Νύχτες που έγιναν μέρες και άγνωστοι που γίναν οικογένεια!Hostivar is my new family. Ευχαριστώ θερμά το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίσω όμορφους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης και να αποκτήσω ακόμα μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σπουδάζοντας στο Charles University."

 https://www.youtube.com/watch?v=QmKhcboYtms&t=8s

H εμπειρία της Βάσως από το ΜΗΠΕΡ στη Δανία

"To Erasmus + μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί ως μια μοναδική εμπειρία που κανένας Έλληνας ή διεθνής φοιτητής δεν θα έπρεπε να παραλείψει! 

Από την πρώτη στιγμή που μαθαίνεις ότι επιλέχθηκες για να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σε περιβάλλει αυτόματα ένας κατακρυμνησμός ανάμεικτων συναισθημάτων. Ενθουσιασμός, ανυπομονησία, άγχος για το πώς θα ανταπεξέλθεις στον νέο τρόπο ζωής που πλησιάζει, και ίσως και εκεί να βρίσκεται και ένα μικρό μέρος λύπης που θα βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους για 5 μήνες. Μα αν είσαι λιγάκι έστω σαν κι εμένα, που το ήθελα από την πρώτη φορά που άκουσα για αυτό, τότε όσο και αν φοβάσαι για το μεγάλο βήμα, τίποτα δεν θα είναι ικανό για να σε σταματήσει από το τελικά να το κάνεις. Σίγουρα η διαδικασία μέχρι να επιλέξεις τα αντίστοιχα μαθήματα του εξωτερικού μπορεί να σε αποθαρρύνει, μπορεί να είσαι πιεσμένος και την ίδια χρονική στιγμή να έχεις κουραστεί  μα μπορώ από τώρα να σου εγγυηθώ ότι αν τα παρατήσεις, θα κοιτάς πάντα πίσω σου. Γιατί δεν είναι μόνο η εμπειρία του να ζεις στο εξωτερικό, κάτι το οποίο και από μόνο του έχει μια πολύ μεγάλη αξία, είναι το ότι θα γνωρίσεις μια διαφορετική κουλτούρα, θα μάθεις να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις και να μαθαίνεις με διαφορετικούς τρόπους όντας φοιτητής σε ένα διαφορετικό σύστημα. Επίσης, θα γνωρίσεις άτομα από όλες τις μεριές της γης που είναι ικανά να αλλάξουν την όψη που έχει ο κόσμος για εσένα, και να κάνεις φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή.
Προσωπικά μόλις έμαθα ότι θα σπούδαζα στην Κοπεγχάγη για ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν μπορούσα να το πιστέψω. Η Κοπεγχάγη ήταν μια πανέμορφη πόλη με υψηλή ποιότητα ζωής, που έδινε αξία κυρίως στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όντας κι εγώ λοιπόν σαν φοιτήτρια Μηχανικός Περιβάλλοντος, τελικά πιστεύω πως έκανα την καλύτερη επιλογή. Το Δανέζικο περιβαλλοντικά-φιλικό σύστημα μας ώθησε γρήγορα σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Όλοι μας κινούμασταν κυρίως με ποδήλατα, κάτι το οποίο τελικά ήταν πολύ εύκολο αφού η Δανία είναι μια επίπεδη χώρα, ενώ πάντα σκεφτόμασταν πως μπορούσαμε να βοηθήσουμε και ατομικά σε αυτό.
Ακόμη, κάτι που με ενθουσίασε πολύ από την αρχή, ήταν οι σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο DTU της Δανίας, ένα από τα 40 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οι εγκαταστάσεις βρισκόντουσαν ανάμεσα σε χιλιάδες δέντρα και πάρκα, προσφέροντας στους χιλιάδες φοιτητές του ένα απίστευτο μαθησιακό περιβάλλον. Εδώ αξίζει πιστεύω να αναφερθεί ότι μόνο το 40% των φοιτητών είναι Δανοί, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι φοιτητές από το εξωτερικό, κάτι που δείχνει και πόσο ανοιχτοί είναι οι Δανοί πολίτες απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα και πόσο υπέρ των ίσων ευκαιριών προς όλους. Φυσικά ανάμεσα σε έναν τέτοιο αριθμό μαθητών υπήρχαν και πάρα πολλοί Έλληνες, όποτε ένιωθα συνεχώς κοντά στο σπίτι ακόμη και αν ήμουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!
Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τους φίλους. Η εμπειρία μου στο εξωτερικό δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τους απίστευτους ανθρώπους που γνώρισα εκεί. Εκτός από τους Δανούς, οι οποίοι ήταν πάντα φιλικοί και δεν ένιωσα ούτε στιγμή ‘’ξένη’’, οι φίλοι που έκανα στην διάρκεια του Erasmus+ ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσα να ζητήσω και δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Με τους περισσότερους συγκατοικούσαμε μαζί οπότε ήταν πραγματικά σαν οικογένειά μου. Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται και λίγο υπερβολικό, αλλά όταν είσαι μόνος σε μια νέα χώρα, και βρίσκεις άτομα που περνούν από τις ίδιες καταστάσεις, ακόμη και αν είναι τελείως διαφορετικοί από εσένα, μπορεί να δεθείς μαζί τους τόσο που να μην μπορείς καν να φανταστείς το ‘’μετά από το Erasmus’’ χωρίς και εκείνους σε αυτό. Αλλά κάπως έτσι ξέρεις και ότι βρήκες και άλλους ξεχωριστούς ανθρώπους ανάμεσα στον κόσμο. Και ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες για αν τα ζήσεις όλα αυτά αξίζει να το προσπαθήσεις
!"

 

 

 

 

Νεφέλη, Χριστίνα, Έφη, Αρχιτεκτονική, Πορτογαλία χειμερινό εξάμηνο 2016

 

 

 

Ερμής, ΜΗΧΟΠ, Πρακτική Άσκηση στο Πανεπιστήμιο του Stavanger, Νορβηγία 2016

 

 

 

 

Νίκος, Γιώργος, ΜΠΔ, Διδάσκοντας ελληνικά σε Τσέχους συμφοιτητές, Πράγα 2016

 

 

 

 

Επίσκεψη Καθηγητών του Jordan University of Science and Technology στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Νοέμβριος 2016

 

 

 

 

 

Ιnfo Session International Credit Mobility Οκτώβριος 2016

 

 

 

 

Ειρήνη, Κατερίνα, Ιωάννα από το ΜΠΔ στο Odense της Δανίας, εαρινό εξάμηνο 2017

 

 

 

Γιάννης, ΜΗΧΟΠ, Τσεχία χειμερινό εξάμηνο 2016

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012