Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

21-25/11/2016: 

Η δική μου ιστορία Erasmus+ ξεκίνησε όπως όλες: με μία αίτηση. Ως διαχειρίστρια του προγράμματος, γνώριζα τις διαδικασίες, οπότε αυτό το κομμάτι ήταν πολύ εύκολο. Αυτό που δεν γνώριζα και ήθελα να το μάθω και να το βιώσω ήταν εκείνη η ανάλαφρη αίσθηση ελευθερίας που διαπίστωνα στους φοιτητές μου που πήγαιναν για σπουδές ή για πρακτική με το πρόγραμμα Erasmus+, η αίσθηση της δύναμης που αισθάνονταν όταν είχαν μπροστά τους τη δυνατότητα ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, η αίσθηση ότι ανοίγονται μπροστά σου δυνατότητες…

Μ’ ενδιέφερε πολύ τόσο η πόλη όσο και αυτό καθεαυτό το ίδρυμα προορισμού. Ήμουν σίγουρη για την πόλη: Λονδίνο (το Kingston είναι σε απόσταση 25 λεπτών με το τρένο). Επέλεξα το πανεπιστήμιο μετά από αρκετή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Τα θέματα που προέβαλε τότε η ιστοσελίδα του Kingston University of London μου κίνησαν το ενδιαφέρον, όπως και ο τρόπος οργάνωσης τόσο για εισερχόμενους όσο και για εξερχόμενους φοιτητές Erasmus+. Έτσι έκανα αίτηση στο Study Abroad International Learning Office και είχα απάντηση σχεδόν άμεσα από την υπεύθυνη για τους εισερχόμενους Arisa Iizuka.

Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης περιελάμβανε ξενάγηση στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου (Penrhyn Road Campus) και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Science, Engineering and Computing (Roehampton Vale Campus), παρακολούθηση διάλεξης, συμμετοχή σε εργαστηριακές ασκήσεις και στον προσομοιωτή πτήσεων στο Τμήμα του Aerospace Engineering, συναντήσεις με φοιτητές Erasmus, καθηγητές και προσωπικό.

Kingston University of London 

Αρ. φοιτητών 19.000 εκ των οποίων οι ξένοι φοιτητές 3.600, 5 σχολές και 4 πανεπιστημιουπόλεις στην περιοχή του Kingston upon Thames.

Penrhyn Road Campus: 

Η υποδοχή που μου επιφύλαξαν ήταν απλή και φιλική. Έξω από το Γραφείο υποδοχής κοινού στην είσοδο (εξαιρετικά εξυπηρετικό παρεμπιπτόντως) με περίμενε η Caroline de Winter | Erasmus & Foundation Course Administrator. Η Caroline μου σύστησε όλο το προσωπικό του γραφείου S.A.I.L. (Study Abroad International Learning Office), μου έδωσαν κάρτα εισόδου καθώς η πρόσβαση σε αρκετά γραφεία είναι ελεγχόμενη και στη συνέχεια κατεβήκαμε με την Caroline και την Piedad στο Picton, το εντευκτήριο μεταπτυχιακών φοιτητών και προσωπικού (με μια υπέροχα «ζεστή» ατμόσφαιρα λες και βρισκόσουν σ’ένα όμορφο καφέ κάπου μέσα στο Λονδίνο), για καφέ και φιλική κουβέντα. 

Ακολούθησε ξενάγηση στα διάφορα κτήρια του συγκροτήματος, σε διάφορες υπηρεσίες και γραφεία, στη βιβλιοθήκη, η οποία έσφυζε από ζωή, με φοιτητές παντού να σχηματίζουν ένα υπέροχα πολύχρωμο παζλ και εξαιρετικά φροντισμένους και όμορφα διακοσμημένους χώρους για τους φοιτητές και το προσωπικό. Το μίνι μάρκετ στο ισόγειο και το εστιατόριο των φοιτητών (the Foodstore) είναι και πάλι εξαιρετικά φροντισμένοι χώροι, πεντακάθαροι, προσφέροντας φαγητό με πολλές επιλογές και με πολύ εξυπηρετικό προσωπικό. Σημείωση: τίποτε όμως δεν είναι δωρεάν εδώ και για κανέναν.

To Kingston έχει 4 campuses μεν αλλά και γραμμή λεωφορείου που συνδέει όλα τα campuses μεταξύ τους με συνεχόμενα δρομολόγια. Πρόκειται για μια πολύ εξυπηρετική γραμμή καθώς είναι δωρεάν τόσο για τους φοιτητές όσο και για το προσωπικό (ουσιαστικά και για τους κατοίκους του Kingston!). Η διαχείριση είναι του πανεπιστημίου, στο οποίο ανήκουν τα νέα και υβριδικής τεχνολογίας λεωφορεία.  Το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε οικολογικές δράσεις που αφορούν τόσο την ενέργεια όσο και την ανακύκλωση, κάτι που εξάλλου είναι προφανές σε όλους τους χώρους.

Η εικόνα του πανεπιστημίου είναι τέτοια που προδίδει το γεγονός ότι διαθέτει πολλούς πόρους και ότι έχει επενδύσει σημαντικά σε εγκαταστάσεις και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα όμως, από τις συζητήσεις με το προσωπικό συνειδητοποίησα ότι τα αντικείμενα εργασίας είναι προσδιορισμένα με σαφήνεια, σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένα και οι υπάλληλοι δουλεύουν με μεγάλο βαθμό αυτονομίας

Η συνέχεια προέβλεπε παρακολούθηση μικρού μέρους διάλεξης  επίσκεψη στο εργαστήριο υδραυλικής: εργασία κατά ομάδες με τους επικεφαλής να εξηγούν στους φοιτητές τι μετρήσεις πρέπει να κάνουν (φοιτητές και διδάσκοντες φορούσαν όλοι τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό ασφάλειας, ο οποίος εξάλλου παραχωρήθηκε και σε μένα και μου ζητήθηκε να τον φορέσω για να εισέλθω και να παρακολουθήσω). 

Η Caroline μου είχε κανονίσει συνάντηση με 2 Έλληνες φοιτητές Erasmus+ (έναν μεταπτυχιακό και έναν προπτυχιακό από τον Πανεπιστήμιο Πειραιώς) της Σχολής των Ηλεκτρονικών καθώς και με έναν Ισπανό. Τους 2 Έλληνες τους συνάντησα στο Foodstore όπου φάγαμε το μεσημέρι παρέα (ο Νικόλας μάλιστα κράταγε μαζί του ένα ταπεράκι με σπανακόπιτα που είχε φτιάξει μόνος του την προηγούμενη ημέρα!). Ο Σπύρος που μένει έξω από το Kingston (βρήκε φθηνότερο ενοίκιο μένοντας στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού) είχε διανυκτερεύσει στο πανεπιστήμιο εκείνη την ημέρα και δη στη βιβλιοθήκη, που είναι 24ωρης λειτουργίας! Δεν διάβαζε μόνο, είδε και ταινίες στο διαδίκτυο απ’ότι μου είπε, λίγο πριν αποκοιμηθεί!

O Σπύρος και ο Νικόλας μου εξήγησαν ότι επέλεξαν ουσιαστικά προορισμό και δη το Λονδίνο από τις συμφωνίες που είχε η Σχολή τους. Με το που έγιναν δεκτοί, έλαβαν ως δώρο από το πανεπιστήμιο ένα βιβλίο*. Γιατί; «Για να έχουμε όλοι οι εισερχόμενοι με το που θα ερχόμασταν εδώ όλοι άγνωστοι μεταξύ μας ένα τουλάχιστον θέμα συζήτησης!». Η ζωή είναι ακριβή, τα ενοίκια πανάκριβα, ωστόσο οι δυνατότητες που τους ανοίγονται μοιάζουν να το αξίζουν. Τα μαθήματα είναι διαφορετικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου φοιτούν, αλλά όχι απαραίτητα καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για το διδακτικό προσωπικό, υπάρχουν και οι εξαιρετικοί όπως υπάρχουν και οι μέτριοι, όπως και στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι στις εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό, στην οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.  Η επιχορήγηση του προγράμματος δεν φθάνει με τίποτα αλλά εκείνοι ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό και επέλεξαν Λονδίνο εν γνώσει τους. Στο προπτυχιακό επίπεδο, η αντιστοίχιση έγινε δύσκολα λόγω διαφορετικής δομής των σπουδών με αποτέλεσμα ο Σπύρος να μην έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί σε εξεταστική τον Ιανουάριο (είναι στο Λονδίνο για το χειμερινό εξάμηνο) και να λάβει πιστοποιητικό αλλά μετά από συμφωνία, περνά από τεστ κάθε βδομάδα και θα λάβει το σύνολο αυτής της βαθμολογίας. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, η δομή είναι όπως στην Ελλάδα , οπότε ο Νικόλας δεν έχει κανένα πρόβλημα.

*Το ίδιο βιβλίο μου το χάρισαν και μένα. Όντως, είναι ένα καλό θέμα συζήτησης! Ένα βιβλίο (για το 2016 είναι το HUMANS του Matt Heigg) δίνεται σε όλους τους νέους φοιτητές και το προσωπικό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας THE KU BIG READ.  Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύχθηκε σε επίπεδο της πολιτικής του πανεπιστημίου για τη δημιουργία και ενίσχυση ενός αισθήματος συμμετοχής σε μια κοινότητα για όλους τους νεοφερμένους στο πανεπιστήμιο και της δημιουργίας δεσμών μεταξύ τους. Έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από όλους.
Roehampton Vale

Με τη βοήθεια της Nadia Townshend, Student Course Administrator, Mechanical & Automotive Engineering; Study Abroad & Erasmus (Outgoing) και του Δρ. Νικόλαου Βιτζηλαίου, Senior Lecturer in Robotics (και απόφοιτος του ΜΠΔ!) ξεναγήθηκα και στις εγκαταστάσεις του Roehampton Vale στα Τμήματα Mechanical and Automotive Engineering και Aerospace Engineering. Σε κοινή συνάντηση με τον Δρ. Βιτζηλαίο και τον Δρ. Δημήτριο Βενετσάνο, Senior Lecturer, School of Mechanical and Automotive Engineering Faculty of Science, Engineering and Computing, ενημερώθηκα για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ στο S.E.C. και συζητήσαμε για ενδεχόμενη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων.

Ο Δρ. Βιτζηλαίος με ενημέρωσε διεξοδικά για την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Mechanical Engineering και στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια του Τμήματος αυτού αλλά και του Τμήματος Space Engineering. Είχα την ευκαιρία να μπω σε προσομοιωτή πτήσης (το προσγείωσα κανονικά!!!) αλλά και την …πολυτέλεια να μπω σ’ένα Learjet 25 (αποτέλεσμα της συνεργασίας του πανεπιστημίου με την British Airways)!

Το πολιτιστικό κομμάτι της επίσκεψής μου στο Kingston περιελάμβανε πρόσκληση από τον Joan-Anton Carbonell, Προϊστάμενο του European and Study Abroad Office (ESAO) team και την Arisa για το γεύμα των Ευχαριστιών που παρέθεσε το πανεπιστήμιο σε όλους τους διεθνείς φοιτητές του με όλα τα γνωστά εδέσματα (turkey, ham, seasonal vegetables, mashed potatoes and gravy). Οι διεθνείς φοιτητές κρατούσαν και φαγητά που έφτιαξαν οι ίδιοι (green bean casserole, sweet potatoes, stuffing, baked beans, pumpkin pie). Εύθυμη ατμόσφαιρα από τους πάνω από 150 φοιτητές αλλά και τους διδάσκοντες και το προσωπικό του γραφείου Study Abroad. 

Το Kingston: καταπράσινο, ήσυχο και ειδυλλιακό καθώς βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι.

Το Λονδίνο:  προφανώς δεν είχα αρκετό χρόνο ωστόσο κατάφερα να επισκεφθώ 2 εμβληματικά μουσεία (British Museum και Natural History Museum) και να κάνω έναν μεγάλο περίπατο και να δω κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατα: Big Ben, Houses of Parliament, the London Eye, Trafalgar Square, National Gallery και να περπατήσω σε Regent Street και Oxford Street, οι οποίες ήταν υπέροχα διακοσμημένες και κατάμεστες από κόσμο που έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το ταξίδι αυτό ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για μένα και τώρα ξέρω τι πραγματικά προσφέρει το Erasmus+, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιμόρφωση προσωπικού. Δίνει μια άλλη προοπτική και μιαν άλλη διάσταση σε όλα τα πράγματα και τη δυνατότητα να αισθανθείς ότι είσαι μέλος ενός ευρύτερου πλαισίου, που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας σου. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητές σου δοκιμάζονται σε διαφορετικό περιβάλλον, βελτιώνεσαι σε επίπεδα που δεν το περίμενες και ταυτόχρονα προσφέρεις και τη δική σου «ματιά» στους ευρωπαίους συναδέλφους σου. Τα προβλήματα στη δουλειά πολλές φορές είναι τα ίδια, οι συνθήκες, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες μπορεί να είναι διαφορετικές, το σημαντικότερο όμως είναι η στάση που επιλέγουμε να υιοθετήσουμε και ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων.  Εν τέλει, το σύνθημα Erasmus+ changing lives, opening minds δεν είναι μόνο ένα σύνθημα αλλά μια πραγματικότητα.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012