Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Τζώρτσου Αρτεμις κ.Κανάκη Ελισάβετ - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 27-02-2020 15:22 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

     

    Ονοματεπώνυμο:ΚΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΖΩΡΤΣΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ


    Τίτλος:Αναβιώνοντας το σφακιανό τοπίο: Πρόταση αποκατάστασης 
    Του εγκαταλελειμμένου οικισμού Άγ. Γεώργιος (Κολοκάσια).
    Title:Reviving the Sfakian land: Restoration of the abandoned village Agios Georgios (Kolokasia).

    Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 12.00 μ.μ.
    Σχεδιαστήριο 1ου έτους

    Εξεταστική Επιτροπή
     Καθηγητής: Σκουτέλης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Επικ.καθ.:Κλήμης Ασλανίδης
    Επικ.καθ.:Παναγιώτα Καραμανέα


    Περίληψη

            Τα Κολοκάσια είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός του νομού Σφακίων , ο οποίος βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Ασφένδου , βόρεια του χωριού Άγιος Νεκτάριος σε υψόμετρο 245 μ. Η παλαιότερη αναφορά στον οικισμό εντοπίζεται κατά την αιγυπτιακή απογραφή του 1834. Ο οικισμός χτίζεται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού, με την πρόσβαση σε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα αλλά και στο βουνό να καθίσταται ευκολότερη. Η ιδιαίτερη αυτή θέση του, παρείχε προστασία από πειρατές και κατακτητές. Μέχρι και να εγκαταληφθεί, το 1974, αποτελεί χειμερινό οικισμό του ορεινού χωριού Άσφενδος, γεγονός που διαμορφώνει καθοριστικά τόσο τη δομή του, όσο και τη καθημερινή ζωή των κατοίκων του. Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια είναι εγκαταλελειμμένα ενώ ορισμένα έχουν αποκατασταθεί για παραθερισμό.
          Ο οικισμός έχει πανοραμική θέα στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου και η ανάπτυξή του είναι αμφιθεατρική, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, η οποία παρουσιάζει έντονες υψομετρικές διαφορές. Τα πέτρινα κτίσματα είναι κρυμμένα ανάμεσα σε παλιούς ελαιώνες καθιστώντας δύσκολη την ορατότητα τους ακόμα και απο κοντινή απόσταση. Η οργάνωση του δεν είναι συμπαγής, αλλά συγκροτείται από επιμέρους γειτονιές. Τα κτίσματα αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της λιτής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Σφακίων, εφόσον πρόκειται κατα κύριο λόγο για καμαρόσπιτα που αρθρώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας πολύπλοκα συμπλέγματα κατοικιών.
         Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει να συμβάλλει σε έναν ανοιχτό διάλογο ως προς την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία σε σχέση με το δευτερογενή τομέα και τον τρόπο διάθεσης των τοπικών προϊόντων. Με γνώμονα, λοιπόν, την άρρηκτη σύνδεση της ζωής των κατοίκων του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Σφακίων, με την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, προτείνεται η δημιουργία σύγχρονων μεταποιητικών μονάδων, με την ανέγερση νέων κτισμάτων, αλλά και την αποκατάσταση των ήδη υφιστάμενων κελυφών. 
         Παράλληλα τα σημεία γεωφυσικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που εντοπίζονται στην περιοχή μελέτης, αποτελούν κίνητρο για την επισκεψιμότητά της από περιπατητές και ορειβάτες. Η προτεινόμενη γραφή είναι το αποτέλεσμα όλων εκείνων των στοιχείων που προκύπτουν από τον ίδιο τον τόπο και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με αυτόν. Συνεπώς οι νέες χρήσεις αλληλοσυμπληρώνονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, αποτελώντας κομμάτια της ίδιας ολότητας με σκοπό να δώσουν ζωή στον οικισμό και ένα ισχυρό κίνητρο για την επανοικειοποίηση του. 

    Λέξεις κλειδιά: εγκαταλελειμμένος οικισμός, αποκατάσταση, καμαρόσπιτο, φαράγγι, μεταποίηση τοπικών προϊόντων.

     


    Ο


    Τόπος: Γ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
    Έναρξη: 04/03/2020 12:00
    Λήξη: 04/03/2020 13:00


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012