Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Δημόσιες Παρουσιάσεις Φοιτητών
  • Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας Βασιλικής - Θεοδώρας Δημητρίου - Σχολή ΑΡΜΗΧ

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας Βασιλικής - Θεοδώρας Δημητρίου - Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 03-03-2022 09:59 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Η παρουσίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 08/03/2022 18:00
    Λήξη: 08/03/2022 19:00

    Ονοματεπώνυμο: Βασιλική - Θεοδώρα Δημητρίου

    Τίτλος: Μελέτη αποκατάστασης Οθωμανικού λουτρού (Μετόχι Λουρδά Χαμάμ) στις Μουρνιές Χανίων

    Title: Restoration study of an Ottoman bath (Metochi Lourda Hamam) in Mournies, Chania

    Εξεταστική Επιτροπή

        Επίκουρος Καθηγητής Κλήμης Ασλανίδης (επιβλέπων)
        Καθηγητής Νίκος Σκουτέλης (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,  Πολυτεχνείο Κρήτης)
        Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Μαμαλούκος (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών)


    Περίληψη

    Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη αποκατάστασης οθωμανικού λουτρού, το οποίο βρίσκεται στο Μετόχι Λουρδά Χαμάμ στις Μουρνιές Χανίων. Η μελέτη αποκατάστασής του στοχεύει στην ανάδειξη ενός ‘’άγνωστου’’ χαμάμ των Χανίων, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της Οθωμανικής περιόδου για την ευρύτερη περιοχή, με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις.
    Αρχικά πραγματοποιείται μια επισκόπηση των δεδομένων γύρω από τα λουτρά (hamam) στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η οργάνωση του χώρου και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του συγκεκριμένου κτιρίου. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στο εν λόγω μνημείο, στην σχέση του με την πόλη και στην ιστορική του τεκμηρίωση. Ακολουθεί η αποτύπωση, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες μέθοδοι αποτύπωσης, laser scanner, σε συνδυασμό με φωτογραμμετρία. Στη συνέχεια, αναλύεται η παθολογία του μνημείου και οι πιθανές αιτίες που προκαλούν τις ζημιές ώστε να προταθούν στο τέλος οι κατάλληλες επεμβάσεις σύμφωνα με τις αρχές που προτάσσουν οι Χάρτες αποκατάστασης.
    Μελετήθηκαν προτάσεις αποκατάστασης οθωμανικών λουτρών σε όλη την έκταση της αυτοκρατορίας και αποτιμήθηκαν κριτικά τα αποτελέσματά τους. Επιπλέον, μελετήθηκαν πέντε βραβευμένες περιπτώσεις αποκατάστασης οθωμανικών λουτρών καθώς και επιλεγμένες προτάσεις αποκαταστάσεων αρχαιολογικών χώρων ως αναφορές για την παρούσα πρόταση. Ακολούθησαν οι αρχές της επέμβασης και θεωρητική τους τεκμηρίωση καθώς και αξιολόγηση των αξιών του εν λόγω μνημείου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνεται να διατηρηθεί η εικόνα του οθωμανικού λουτρού και του αποτυπώματος της ιστορίας αιώνων που φέρει και να αναδειχθεί σε χώρο τεκμηρίωσης των Οθωμανικών λουτρών καθώς και της ιστορίας του εν λόγω λουτρού με σεβασμό στην αυθεντική του δομή.


    Η επιλογή της νέας χρήσης έχει ως βασική αρχή την ανάδειξη του χαμάμ σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη των υπόλοιπων κτισμάτων και της ζωής του μετοχιού. Οι χώροι του χαμάμ συντηρούνται και δέχονται σωστικές
    επεμβάσεις ώστε να αναδειχθεί το χαμάμ και να είναι επισκέψιμο. Συγκεκριμένα δημιουργείται μεταλλική πλατφόρμα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του χαμάμ καθιστώντας σαφή την πορεία του επισκέπτη.

    Meeting ID: 891 7040 2959

    Password: 210043​

     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012