Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Ενδοπολυτεχνικές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις
  • Ακαδημαϊκές Ανακοινώσεις
  • Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά, Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά, Σάββατο 7 Μαΐου 2022

  • Συντάχθηκε 05-05-2022 11:10 από Loukia Papadaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: lpapadaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: συμβασιούχος. Άλλες ιδιότητες: υπάλληλος ΜΠΔ

    Το ΕΚΦΕ Χανίων διοργανώνει την Γιορτή των Φυσικών Επιστημών!

    Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων (δίπλα στην Αγορά), το Σάββατο 7 Μαΐου.

    Στο πρωινό μέρος (9.30-13.30) τα παιδιά γίνονται “δάσκαλοι” παρουσιάζοντας πειραματικές διαδικασίες, εξηγώντας φυσικά φαινόμενα, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας των κατασκευών τους. Οι εκπαιδευτικοί κοντά τους, τα υποστηρίζουν και τα καθοδηγούν.

    Στο απογευματινό μέρος (19.00-20.30) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου,  ο πανεπιστημιακός Δάσκαλος  Ε.Παπαδοπετράκης μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, περιγράφοντας διατάξεις και πειράματα που να αναπτύχθηκαν στη Αρχαία Ελλάδα.      

    Η φετινή εκδήλωση έχει ξεχωριστή αξία καθώς οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων έχουν αλλάξει και οι  διαφόρων ειδών δυσκολίες έχουν αυξηθεί ενώ τα παιδιά έχουν βιώσει την σχολική ζωή “εξ αποστάσεως”… Επιπλέον, η όλη διαδικασία φιλοξενείται στον χώρο ενός ιστορικού σχολικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Συμμετέχουν 14 σχολικές μονάδες από όλες τις βαθμίδες και παρουσιάζουν συνολικά 22 δραστηριότητες και κατασκευές Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας & Γεωλογίας.

    Είναι αρκετά συνηθισμένο, η αναφορά στην Φυσική, την Χημεία, την Βιολογία και την Γεωλογία να μας φέρνει στο μυαλό “ακατανόητες” έννοιες που έπρεπε(;) να καταλάβουμε ως παιδιά, φλύαρους “τύπους” σχολικών βιβλίων που τελικά δεν μας έλεγαν τίποτα, στενάχωρες αναμνήσεις αποτυχίας στις εξετάσεις.

    Και όμως, οι Φυσικές Επιστήμες απευθύνονται σε όλους μας μέσα από ένα τεράστιο πεδίο καθημερινών εφαρμογών και τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής μας. Η ιστορία τους έχει την ίδια ηλικία και αντίστοιχη εξέλιξη με την ανθρώπινη ιστορία. Η μεθοδολογία τους καλλιεργεί τον ορθολογισμό και περιλαμβάνει αναζήτηση σχέσεων αιτίας - αποτελέσματος, διατύπωση και έλεγχο υποθέσεων, αμφισβήτηση ή επιβεβαίωση θεωριών, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Να θυμηθούμε ότι από τα πρώτα συγγράμματα του ελληνικού διαφωτισμού ήταν το “Φυσικής Απάνθισμα” του Ρήγα Βελεστινλή, που σκόπευε στην αλλαγή τρόπου σκέψης των Ελλήνων...            

    Η γνωριμία μαζί τους ξεκινάει από την παρατήρηση του κόσμου γύρω μας, από τις απορίες για τα φυσικά φαινόμενα και ίσως, με λίγη ...περιέργεια, από τον πειραματισμό με απλά υλικά στο οικείο “εργαστήριο” που μας προσφέρει η φύση. Δυστυχώς όμως, αυτή η αλληλεπίδραση συχνά εξαφανίζεται μέσα στο διαρκές κυνήγι σχολικών επιδόσεων, ειδικά όσο πλησιάζει ο “υπέρτατος” στόχος των πανελληνίων εξετάσεων. 

    Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό και σύμμαχο την ανεκτίμητη βοήθεια των συναδέλφων που ενέπνευσαν τους μαθητές τους να συνεχίσουν να ασχολούνται με το σχολείο ακόμα και εκτός ...σχολείου, αποφασίσαμε φέτος, μετά από αναγκαστική διακοπή δυο ετών, να διοργανώσουμε και πάλι την Γιορτή των Φυσικών Επιστημών.  Η ανάδειξη τους ως βασική παράμετρος της γνώσης για τον φυσικό κόσμο γύρω μας, παραμένει κεντρικός μας στόχος. Επιπλέον, η παρουσίαση ιστορικών πειραμάτων και διατάξεων τονίζει την διαχρονικότητα και τον ρόλο των Φ.Ε. σε διάφορες χρονικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. 

     


    Συνημμένα:

    • Γιορτάζοντας.jpg
      Μεταφορτώσεις: 258, Μέγεθος: 611 KB image/jpeg
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012