Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Δημόσιες Παρουσιάσεις Φοιτητών
  • Παρουσίαση Εργασίας ΜΔΕ κας Βαλλιάνου-Σέττα Δανάη-Ευγενίας, Σχολής Μηχ.Ο.Π.

Παρουσίαση Εργασίας ΜΔΕ κας Βαλλιάνου-Σέττα Δανάη-Ευγενίας, Σχολής Μηχ.Ο.Π.

  • Συντάχθηκε 04-07-2018 09:56 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων - ΠΜΣ ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Εξεταζόμενη μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Βαλλιάνου-Σέττα Δανάη-Ευγενία

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας: «Επεξεργασία παραγόμενου νερού από γεωτρήσεις πετρελαίου-Διεργασίες και τεχνολογίες»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαρότσης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος
    Δρ. Μαρινάκης Δημήτριος (ΕΔΙΠ)

    Περίληψη
    Το παραγόμενο νερό κατά την διάρκεια των διαδικασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί το σημαντικότερο ως προς την παραγόμενη ποσότητα, βιομηχανικό παραπροϊόν. Για κάθε ένα βαρέλι πετρελαίου παράγονται από τρία έως εννέα βαρέλια νερού, τα οποία μπορούν (μετά από κατάλληλη επεξεργασία) να αποτελέσουν χρήσιμο υποπροϊόν ή ακόμα και προϊόν προς πώληση. Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης ποσότητας παραγόμενου νερού σε παγκόσμια κλίμακα στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, η επίπτωση της απόρριψης των παραγόμενων υδάτων στο περιβάλλον έχει καταστεί σήμερα σημαντικό πρόβλημα από την άποψη της περιβαλλοντικής διαχείρισης, εξαιτίας των ανεπιθύμητων τοξικών ή άλλων ουσιών που αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και τους ζώντες οργανισμούς. Η επεξεργασία του παραγόμενου νερού επιτυγχάνεται συνήθως με διάφορες φυσικές, χημικές και βιολογικές μεθόδους. Η συνολική επεξεργασία και διαχείριση του παραγόμενου νερού είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και παρουσιάζει ποικίλες τεχνικές και οικονομικές πλευρές.
    Το νερό που περιέχεται σε ένα κοίτασμα πετρέλαιο ή σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου αποτελεί στην πραγματικότητα ένα υδατικό μίγμα που περιέχει ανόργανα άλατα, οξείδια, λάσπη, άμμο κ.λπ. Όλες αυτές οι αιωρούμενες και διαλελυμένες ουσίες μεταφέρονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξόρυξης, μαζί με το πετρέλαιο και το νερό, καθώς και με άλλες χημικές ουσίες (γαλακτωματοποιητές , κλπ.) που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και της εξόρυξης. Η πρώτη διεργασία επεξεργασίας που λαμβάνει χώρα μετά την εξόρυξη είναι ο διαχωρισμός της υδατικής (ανόργανης) φάσης από την οργανική φάση. Οι επόμενες διεργασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ανόργανων συστατικών προκειμένου να είναι δυνατόν το επεξεργασμένο νερό να διατεθεί με ασφάλεια στους φυσικούς αποδέκτες ή να ανακυκλωθεί.
    Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει την επεξεργασία του παραγόμενου νερού κατά τη διάρκεια της εξόρυξης πετρελαίου. Για το σκοπό αυτό, τεκμηριώνουμε και αναλύουμε επιστημονικά τις διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον αρχικό αποτελεσματικό διαχωρισμό και στη συνέχεια τη δευτερογενή επεξεργασία των παραγόμενων υδάτων κατά τις γεωτρήσεις πετρελαίου.


    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 10/07/2018 11:00
    Λήξη: 10/07/2018 12:00


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012