Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Ανακοινώσεις του Ιδρύματος
  • Συλλυπητήριο Μήνυμα της Πρυτανείας για την Εκδημία του Michael Athans

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Πρυτανείας για την Εκδημία του Michael Athans

  • Συντάχθηκε 19-06-2020 12:15 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: 22-06-2020 09:55

    O Michael Athans (Μιχαήλ Αθανασιάδης), ένας από τους πρωτοπόρους ερευνητές του βέλτιστου ελέγχου (optimal control), Ομότιμος Καθηγητής του ΜΙΤ και Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαΐου 2020 σε ηλικία 83 ετών στο Clearwater της Florida των ΗΠΑ.

    Ο Michael Athans γεννήθηκε στην Δράμα το 1937. Το 1954 πηγαίνει για πρώτη φορά στην Αμερική, για να παρακολουθήσει για ένα χρόνο μαθήματα στο Tamalpais High School στο Mill Valley της California  στο πλαίσιο ανταλλαγών μαθητών και υπό την αιγίδα της υπηρεσίας American Field Service.  Έκτοτε οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τη δεύτερη πατρίδα του. Στη συνέχεια φοιτά στο University of California, Berkeley (1955-1961) όπου λαμβάνει Δίπλωμα (BSEE) το 1958 (με highest honors), Μεταπτυχιακό Τίτλο (MSEE) το 1959 και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), σε χρόνο ρεκόρ, στον τομέα ελέγχου το 1961. Την περίοδο 1961-1964 εργάζεται στο MIT Lincoln Laboratory (Lexington, HΠΑ), όπου αφοσιώνεται στην έρευνα σε θέματα βέλτιστου ελέγχου και θεωρίας εκτίμησης. Από το 1964 έως το 1998 διδάσκει ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, ενώ την περίοδο 1974-1981, είναι διευθυντής του MIT Laboratory for Information and Decision Systems (LIDS). 

    Ο Michael Athans ήταν συν-συγγραφέας (με τον Peter L. Falb), του μνημειώδους βιβλίου «Optimal Control: An Introduction to the Theory and Its Applications» (McGraw Hill, 1966) το οποίο εκπαίδευσε γενεές μηχανικών στον χώρο του αυτοματισμού. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της εφαρμογής μεθόδων bang-bang control σε προβλήματα βέλτιστου ελέγχου με χαρακτηριστική εφαρμογή το πρόβλημα soft lunar landing with optimum fuel consumption. Ήταν αποδέκτης πολλών βραβείων για τη εξαίρετη συμβολή του στην θεωρία ελέγχου, μεταξύ αυτών Fellow of the IEEE (1973), Fellow of the AAAS (1977) και Distinguished Member of the IEEE Control Systems Society (1983). Συνέγραψε περισσότερα από 300 τεχνικά κείμενα και επιστημονικά άρθρα και επέβλεψε περισσότερες από 40 διδακτορικές διατριβές στο ΜΙΤ. Επίσης, το 1974 παρήγαγε 65 έγχρωμες τηλεοπτικές διαλέξεις σε θέματα μοντέρνας θεωρίας ελέγχου, οι οποίες διανεμήθηκαν από το MIT Center for Advanced Engineering Study και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιμόρφωση εκατοντάδων ασκούμενων μηχανικών. 

    Ο Michael Athans ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του τότε Τμήματος Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (νυν Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (38η συνεδρίαση, 03.04.1996) σε πανηγυρική τελετή που έλαβε χώρα στο Κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα Χανίων στις 02.12.1996. Επισυνάπτεται φωτογραφία του Michael Athans με τον τότε Πρύτανη Καθ. Γιάννη Φίλη από την τελετή αναγόρευσης.

    Τα μέλη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

     

    Ο Πρύτανης

    Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

     

    Οι Αντιπρυτάνεις

    Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
    Καθηγητής Νικόλαος Καλλίθρακας-Κόντος
    Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης


    Από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) και την εφημερίδα Boston Globe (USA), διοργανώνεται διαδικτυακή τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Michael Athans, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 και ώρα 5:00pm-6:15pm EST (ώρα Ελλάδος 00:00-01:15, μεσάνυχτα 9 προς 10 Ιουλίου 2020).



    Συνημμένα:

    • Athans_Michael_TUC_new.jpg
      Μεταφορτώσεις: 2175, Μέγεθος: 918 KB image/jpeg
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012