Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Δημόσιες Παρουσιάσεις Φοιτητών
  • Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας Παπαλέξη Μαρίας-Χριστίνας- Σχολή ΑΡΜΗΧ

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας Παπαλέξη Μαρίας-Χριστίνας- Σχολή ΑΡΜΗΧ

  • Συντάχθηκε 19-11-2021 15:00 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Η παρουσίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 25/11/2021 16:00
    Λήξη: 25/11/2021 17:00

    Ονοματεπώνυμο: Μαρία-Χριστίνα Παπαλέξη

    Τίτλος: Αναβίωση του παλιού οικισμού της Αγίας Ρουμέλης και αποκατάσταση του σφακιανού τύπου κατοικίας
    Title: Revival of the old settlement of Agia Roumeli and restoration of the house type in Sfakia

    Εξεταστική Επιτροπή

        Καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης (επιβλέπων)
        Επίκουρος Καθηγητής Κλήμης Ασλανίδης
        Καθηγήτρια Παγώνα – Νόνη Μαραβελάκη


    Περίληψη

    Μέσα από την παρακάτω διπλωματική εργασία επιχειρείται η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης του παλιού οικισμού της Αγίας Ρουμέλης, η αποτύπωση του χώρου, των  αρχιτεκτονικών μορφών, καθώς και της προσβασιμότητας στον οικισμό.  Ακόμη μελετώνται  τα υλικά κατασκευής του οικισμού και συμπεριφορά τους στο πέρασμα του χρόνου, ιδιαίτερα έπειτα από τη φυσική καταστροφή του οικισμού (υπερχείλιση ρέματος). Τέλος προτείνεται η αναβίωση και αποκατάσταση  του οικισμού, ως αγροτουριστικός προορισμός.
    Ειδικότερα η ερευνητική μέθοδος διακρίνεται σε τρία επίπεδα.
     Στο πρώτο επίπεδο  θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή πληροφοριών για το πώς εξελίχθηκαν οι παραδοσιακοί οικισμοί στην Κρήτη και πώς αντιμετωπίστηκαν και αποκαταστάθηκαν αντίστοιχα παραδείγματα οικισμών.
     Στο δεύτερο επίπεδο  θα γίνει ιστορική και αρχιτεκτονική ανάλυση της παραδοσιακής σφακιανής αρχιτεκτονικής και ειδικότερα του οικισμού της Αγίας Ρουμέλης, καθώς και της εξέλιξής του στο χρόνο. Επιχειρείται η αποτύπωση της κατάστασης του κτιριακού αποθέματος του παλιού οικισμού και η πλήρης αρχιτεκτονική αποτύπωση ενός συνόλου δύο κατοικιών σε μία από τις γειτονιές του. Επίσης μελετάται η κατάσταση και η συμπεριφορά των οικοδομικών υλικών (βότσαλα ποταμού ,ασβεστοκονιάματα) των κατοικιών στο πέρασμα του χρόνου.
     Στο τρίτο επίπεδο προτείνεται η  αποκατάσταση των παραπάνω κατοικιών και εν γενεί του συνόλου του οικισμού στο πλαίσιο λειτουργίας ενός συνεταιρισμού, με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικού και φυσιολατρικού δικτύου σύνδεσης με το Δρυμό της Σαμαριάς και την ευρύτερη περιοχή.
    Στόχος της εργασίας είναι η αποκατάσταση του παλιού οικισμού, σύμφωνα με τις αρχικές αρχιτεκτονικές μορφές και υλικά  και η  αρμονική ένταξή του σε ένα ενιαίο οικοτουριστικό σύνολο.

    Meeting ID: 989 1048 2569

    Password: 242632

     



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012