Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Διαλέξεις / Ημερίδες / Εκδηλώσεις
  • Υπενθύμηση 9.4.2021_Διάλεξη Νικης Κογέλλη ¨Ελλάδα, Ελευθερία, Δημοκρατία: Η Αφροδίτη της Μήλου ως επαναστατημενη Ελλάδα"

Υπενθύμηση 9.4.2021_Διάλεξη Νικης Κογέλλη ¨Ελλάδα, Ελευθερία, Δημοκρατία: Η Αφροδίτη της Μήλου ως επαναστατημενη Ελλάδα"

  • Συντάχθηκε 09-04-2021 11:47 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ   Ι  ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΠΟΛΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Διευθύντρια: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια

    3 διαλέξεις με αφορμή την επέτειο του 1821

                           και την ίδρυση του ελληνικού Κράτους

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    B’ διάλεξη:  Παρασκευή 9 Απριλίου  2021 -  ώρα 19.00

    Νίκη Κογκέλλη

     αρχιτέκτων  Πολυτεχνείου Κρήτης – υποψήφια διδάκτωρ ΕΜΠ

    Ελλάδα, Ελευθερία, Δημοκρατία:

    η Αφροδίτη της Μήλου ως μεταφορά της επαναστατημένης Ελλάδας

    Οι Γάλλοι φιλόσοφοι του διαφωτισμού περιέγραψαν τα ελληνικά ιδανικά σε μια περίοδο που δεν υπήρχε το σημείο αναφοράς τους, η Ελλάδα. Ενώ οι Γάλλοι επαναστάτες εγκιβώτισαν αυτά τα ιδανικά στην κατασκευή της δημοκρατίας τους και τις αλληγορίες της, φτιάχνοντας ένα νέο λεξιλόγιο αναφορών. Η Ελλάδα ήταν ένα συνονθύλευμα ιδανικών, μια αλληλουχία εικόνων των μεγαλοπρεπών της ερειπίων που γέμιζαν σελίδες βιβλίων όπως αυτό του David Le Roy ή εκείνων που αναδείκνυαν τη γραφικότητα της ζωής (picturesque) όπως αυτό του Comtede Choiseul- Gouffier. Η αναζήτηση της πνευματικής κληρονομιάς, του ιδεατού δημοκρατικού παρελθόντος, οδήγησε στην αφήγηση, εξεικόνιση και τελικά ενσώματη αποκάλυψη των ερειπίων του.

    Η Ελλάδα του Delacroix, μετά την καταστροφή του Μεσολογγίου,γίνεται στιγμιαία η αλληγορία για το πολιτικό σώμα της Ελλάδας που βρίσκεται υπό δημιουργία. Eκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα ως Μαριάννα, πατά τα πόδια της τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, καταγωγικά ελληνική και νοηματικά γαλλική. Η Αφροδίτη είχε ξεθαφτεί μερικά χρόνια νωρίτερα τυχαία από έναν Έλληνα αγρότη στο νησί της Μήλου, ενώ στα μάτια ενός περαστικού Γάλλου αξιωματικού, του Olivier Voutier, φάνηκε σημαντική. Από εκεί ξεκίνησε το διάρκειας ενός χρόνου ταξίδι της μέχρι να φτάσει στο Παρίσι ως δώρο στο βασιλιά ο οποίος με τη σειρά του το δώρισε στο επαναστατικό μουσείο του Λούβρου το Μάρτιο του 1821. Ένα μοναδικό έργο τέχνης, ένα ερείπιο που νοηματοδοτείται εκ νέου· η Αφροδίτη μοιάζει να αρπάχτηκε και να διασώθηκε από τον τουρκικό ζυγό για να γίνει το σύμβολο της απελευθερωμένης Ελλάδας.

    H διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας  zoom

     https://tuc-gr.zoom.us/j/87692302570?pwd=REIzTUtRSXBJS0FOQ0JId09CMTFwUT09

     


    Συνημμένα:

    • 1821 _φ_text_poster_NKogelli.pdf
      Μεταφορτώσεις: 938, Μέγεθος: 994 KB application/pdf
    • 1821_near_Ci_Cu.jpg
      Μεταφορτώσεις: 957, Μέγεθος: 3 MB image/jpeg
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012