Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Ενδοπολυτεχνικές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις
  • Ακαδημαϊκές Ανακοινώσεις
  • Το SCOAP³ εγκαινιάζει το πρόγραμμα ανοικτών βιβλίων - Συμμετοχή του ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών)

Το SCOAP³ εγκαινιάζει το πρόγραμμα ανοικτών βιβλίων - Συμμετοχή του ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών)

  • Συντάχθηκε 20-01-2023 12:20 από Maria Ntaountaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: mntaountaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος.

    Την 1η Δεκεμβρίου 2022, η πρωτοβουλία SCOAP³ (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics ) ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας νέας δραστηριότητας, με την οποία καθιστά βιβλία στον τομέα της φυσικής υψηλών ενεργειών και συναφών πεδίων ανοικτά, στο πλαίσιο του προγράμματος SCOAP3 for Book.

    Από το ξεκίνημα του SCOAP³ το 2014, η μετάβαση επιστημονικών άρθρων σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης έχει γίνει με γοργούς ρυθμούς. Πάνω από το 90% των άρθρων που δημοσιεύονται ετησίως στον τομέα της φυσικής υψηλών ενεργειών διατίθεται ελεύθερα τόσο για τους αναγνώστες όσο και για τους συγγραφείς. Το πρόγραμμα SCOAP³ for Books είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της διεθνούς συνεργασίας  για να αυξηθεί το περιεχόμενο που διατίθεται ελεύθερα περιλαμβάνοντας ακαδημαϊκά βιβλία στη σωματιδιακή φυσική και συναφή πεδία, όπως φυσική των επιταχυντών κ.α.

    Το SCOAP³ εξασφάλισε τη συνεργασία γνωστών ακαδημαϊκών εκδοτών, συμπεριλαμβανομένων των Cambridge University Press, Oxford University Press, Springer Nature, Taylor & Francis και World Scientific, για να μετατρέψει πάνω από 100 διδακτικά εγχειρίδια και μονογραφίες σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος  SCOAP³ for Books. Επίσης, συνεργάζεται με την πλατφόρμα OAPEN, η οποία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας, διάχυσης, ψηφιακής διατήρησης και παροχής στατιστικών στοιχείων για τα βιβλία του προγράμματος. Αναγνώστες από όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε 60 περίπου τίτλους βιβλίων στη συλλογή  OAPEN Library SCOAP³ Collection, όπου περισσότεροι τίτλοι θα προστεθούν τους επόμενους μήνες. Οι τίτλοι είναι, επίσης, ελεύθερα διαθέσιμοι στους ιστότοπους των εκδοτών.

    Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική ανταπόκριση και αντίκτυπο που είχε το πιλοτικό πρόγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του SCOAP³ αποφάσισε στη συνάντηση που είχε τον Νοέμβριο του 2022, να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα βιβλίων σε μόνιμη βάση προκειμένου να στηρίξει τη δημοσίευση σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης νέων τίτλων (και όχι τη μετατροπή ήδη υπαρχόντων) στα σχετικά θεματικά πεδία.

    Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 και ο ΣΕΑΒ τη στηρίζει ενεργά από το ξεκίνημά της, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο και συμβάλλοντας τόσο οικονομικά όσο και ερευνητικά με τις δημοσιεύσεις των μελών του.
    Για το SCOAP³: Το SCOAP³ είναι μια μοναδική στο είδος του συνεργασία με περισσότερες από τρεις χιλιάδες βιβλιοθήκες, βασικούς φορείς χρηματοδότησης και ερευνητικά κέντρα σε 45 χώρες και 3 διακυβερνητικούς οργανισμούς. Σε συνεργασία με κορυφαίους εκδότες, το SCOAP³ έχει μετατρέψει βασικά περιοδικά και βιβλία στον τομέα της Φυσικής Υψηλής Ενέργειας σε ανοιχτή πρόσβαση χωρίς κόστος για τους συγγραφείς.

    Από τη Βιβλιοθήκη,

    Μαρία Νταουντάκη


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012