Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Τα μηνύματά μου    Αναζήτηση

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Δημόσιες Ανακοινώσεις
  • Δημόσιες Παρουσιάσεις Φοιτητών
  • Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Λινοξυλάκη Αλέξανδρου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Λινοξυλάκη Αλέξανδρου, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 15-03-2023 14:54 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Τόπος: Εξ’ αποστάσεως με Τηλεδιάσκεψη
    Σύνδεσμος τηλεδιάσκεψης
    Έναρξη: 21/03/2023 12:00
    Λήξη: 21/03/2023 13:00

    Τίτλος

    Μελέτη εκμετάλλευσης μαγγανιούχου κοιτάσματος στην περιοχή του οικισμού Άνω Μέρους του νομού Ρεθύμνης.

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή

    • Καθηγητής Εμμ. Μανούτσογλου (επιβλέπων),
    • Καθ. Ν. Καλλίθρακας Κόντος
    • Επ. Καθ. Ε. Πετράκης

    Περίληψη

    Το μαγγάνιο είναι ένα από τα δέκα πιο διαδεδομένα στοιχεία στο φλοιό της Γης και έχει συγκεντρώσεις συνήθως υψηλότερες από 0.1 wt% στο μέσο ηπειρωτικό φλοιό. Τα κοιτάσματα μαγγανίου διακρίνονται σε πρωτογενή που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με υδροθερμική δραστηριότητα μεσοωκεάνιας ράχης, είτε δευτερογενή ελεγχόμενα από εξωγενείς, αποθετικές και μεταμορφικές γεωλογικές διεργασίες. Στο Ελληνικό Ορογενές ενώ υπάρχουν πολλές δεκάδες εμφανίσεις μαγγανίου διαφόρων τύπων δεν υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαγγανίου. Αυτά πολύ έτυχαν συστηματικής εκμετάλλευσης ήταν τα κοιτάσματα κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Η εκμετάλλευση μαγγανιούχων κοιτασμάτων στην Ελλάδα διακόπηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, αν και είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που διαθέτει αποθέματα αυτού του μετάλλου. Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί δύο μικρών διαστάσεων εμφανίσεις μαγγανίου στα Λευκά Όρη. Το μοναδικό κοίτασμα μαγγανίου του έτυχε εκμετάλλευσης τις προηγούμενες δεκαετίες στην Κρήτη  βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Άνω Μέρος της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης.

    Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας αυτής είναι αρχικά η καταγραφή της σχετικά άγνωστης αυτής μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Κρήτη. Επιπρόσθετα ο ορυκτολογικός και γεωχημικός προσδιορισμός του μεταλλεύματος που εξορύχτηκε και τελικός σκοπός, η μελέτη της κατανομής των κύριων στοιχείων και  ιχνοστοιχείων, με έμφαση την κατανομή του χρυσού εντός αυτών. Με βάση τα αποτελέσματα των γεωχημικών και ορυκτολογικών αναλύσεων σε μεταλλευτικά υπολείμματα της περιοχής μελέτης φάνηκε η έντονη παρουσία του μαγγανιούχου ορυκτού μπραουνίτη (Mn2+Mn3+6[O8|SiO4]) ο οποίος συνοδεύεται από χαλαζία (SiO2). Επίσης εντός των δειγμάτων μαγγανιούχου μεταλλεύματος ανιχνεύθηκαν θείο (S), αρσενικό (As) και το στρόντιο (Sr) σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση του θείου  κυμαίνεται από 1633 ppm-6126 ppm. Η συγκέντρωση του αρσενικού κυμαίνεται από 134,4 ppm- 241,5 ppm εκτός των δειγμάτων L6 και L9 που έχουν συγκέντρωση 58,8ppm και 96,6 ppm αντίστοιχα. Επιπλέον η συγκέντρωση στροντίου(Sr) είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται από 344,4ppm-1107ppm ενώ χαμηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται σε ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός (Cu) με τιμές που φθάνουν έως και 81,3ppm, ο ψευδάργυρος (Ζn) με τιμές που φθάνουν έως 69,8ppm και το νικέλιο (Ni) με τιμές που φθάνουν έως 39,9ppm εκτός του δείγματος L8 που έχει συγκέντρωση 121,1ppm. Τέλος σε τέσσερα δείγματα ξεκινώντας με την μέθοδο της πυρανάλυσης (Fire assay) - δοκιμές κυπέλλωσης μετρήθηκαν οι περιεκτικότητες χρυσού Au οι οποίες κινήθηκαν σε μικρές τιμές από 34-41 ppb, καθιστώντας τα μεταλλευτικά υπόλειμμα του εξαντλημένου μαγγανιούχου κοιτάσματος στην θέση Ρημάμπελο του Άνω Μέρους μια θέση γεωλογικού, αλλά όχι κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.



© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012