Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Τσαβδάρα Αθανάσιου, Σχολή ΜΗΧΟΠ, Oct 26, 2020 11:00 AM Athens

  • Συντάχθηκε 19-10-2020 12:16 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Τσαβδάρα Αθανάσιου
    Time: Oct 26, 2020 11:00 AM Athens

    Join Zoom Meeting
    https://tuc-gr.zoom.us/j/81551682004?pwd=c1grK2M0ZElqeW9heHFjNnk3SlBoUT0 

    Meeting ID: 815 5168 2004
    Password: 231362

    Θέμα: «Διερεύνηση κατανομής λιθίου σε ιστορικά καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές της Δυτικής Κρήτης»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    Καθ. Ε. Μανούτσογλου (Επιβλέπων),

    Καθ. Ν. Καλλίθρακας - Κόντος

    Δρ. Σπανουδάκης Νίκος, ΕΔΙΠ

    Περίληψη

    Το λίθιο είναι ένα φυσικό στοιχείο που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερη αξία.  Εκκινώντας από τις φυσικοχημικές ιδιότητες του λιθίου, γίνεται στην εργασία αυτήν αναφορά στην προέλευση του λιθίου καθώς και των διεργασιών συγκεντρώσεων στον ηπειρωτικό φλοιό αλλά και στα υπόγεια ύδατα. Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται τα ορυκτά που φέρουν λίθιο, καθώς και οι τρόποι εκμετάλλευσής του, τα παγκόσμια αποθέματα του, οι ευρύτατες χρήσεις του, με ιδιαίτερη αναφορά στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να παραληφθούν οι χρήσεις του καθώς και τα οφέλη των αλάτων λιθίου σε συγκεκριμένες ψυχιατρικές διαταραχές.

    Ο σκοπός όμως της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση κατανομής κύριων στοιχείων και ιχνοστοιχείων σε δείγματα υδάτων από πηγές της Δυτικής Κρήτης που ιστορικά έχουν καταγραφεί ως μεταλλικές και ιαματικές με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανομή του ιχνοστοιχείου λίθιο. Στα πλαίσια αυτά μελετήθηκαν δείγματα υδάτων από πηγές που οι υδροφόροι που εκφορτίζουν βρίσκονται εντός τεσσάρων διαφορετικών λιθολογικά πετρωμάτων: ύδατα  από πηγές που βρίσκονται εντός της Φυλλιτικής Χαλαζιτικής Σειράς, δείγματα υδάτων από πηγές εντός σχηματισμών του Νεογενούς, δείγματα από πηγές εντός σχηματισμών του Νεογενούς με παρουσία γύψων και τέλος δείγματα υδάτων από πηγές που το νερό τους αναμειγνύεται με θαλασσινό νερό. Συγκρίνοντας την περιεκτικότητα του νερού σε λίθιο αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία για κάθε ομάδα δειγμάτων, διαπιστώθηκαν εμφανείς διαφορές. Για την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων και το χαρακτηρισμό των δειγμάτων νερού κατασκευάστηκαν διαγράμματα Piper και διαγράμματα Schoeller. Τα ύδατα των πηγών που η υδροφορία τους βρίσκεται εντός της Φυλλιτικής Χαλαζιτικής Σειράς χαρακτηρίζονται ως καλιονατριούχα-χλωριοθειϊκά, εντός σχηματισμών του Νεογενούς ασβεστομαγνησιούχα-διττανθρακικά, εντός σχηματισμών του Νεογενούς με παρουσία γύψων έχουν μικτή σύσταση και τέλος τα ύδατα που προκύπτουν από ανάμειξη με  θαλασσινό νερό έχουν σαφή χλωριονατριούχα σύσταση. Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις λιθίου στις διάφορες πηγές, όλες βρίσκονται στην περιοχή των ιχνοστοιχείων (μg/L). Ειδικότερα, όσον αφορά στη συγκέντρωση του λιθίου, στα δείγματα νερού των πηγών που φιλοξενούνται εντός Φυλλιτικής Χαλαζιτικής Σειράς, κυμαίνεται από 0,8 μg/L έως 1,5 μg/L, στα δείγματα υδάτων πηγών εντός σχηματισμών του Νεογενούς, κυμαίνεται από 0,2 μg/L έως 2,1 μg/L, ενώ  στα δείγματα υδάτων πηγών εντός σχηματισμών του Νεογενούς με παρουσία γύψων κυμαίνεται από 2,5 μg/L έως 6,3 μg/L. Στα δείγματα υδάτων πηγών που αναμειγνύονται με θαλασσινό νερό το εύρος της συγκέντρωσης λιθίου είναι από 11,5 μg/L έως 27,3 μg/L το οποίο οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση του λιθίου στο θαλασσινό νερό (90 μg/L, σε δείγμα από τη θάλασσα από το παραλιακό μέτωπο της Λισσού). Ερμηνεύονται τα αποτελέσματα με βάση την γεωλογία της περιοχής και γίνονται συγκρίσεις συγκεντρώσεων λιθίου με συγκεντρώσεις άλλων ιόντων.

     


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012