Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Γενικευμένο τεχνικό πρόβλημα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 4/5, υπάρχει γενικευμένο τεχνικό πρόβλημα σε υπολογιστικά συστήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επηρεάζεται μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, και ιδιαίτερα υπηρεσίες που απαιτούν αυθεντικοποίηση χρηστών (απαιτούν δηλαδή τη σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης). Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλες τις υπηρεσίες που κάνουν χρήση των κωδικών του Μηχανογραφικού Κέντρου. Το προσωπικό της Διεύθυνσης εργάζεται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υπηρεσιών και θα σας κρατάμε ενήμερους. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση και ευχαριστούμε πολύ για την κατανόησή σας.


Ενημέρωση: Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο εξυπηρετητές (servers), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χρηστών (active directory) και για το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών (exchange server). Οι συγκεκριμένοι εξυπηρετητές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι υπηρεσίες που προσφέρουν έχουν καταστεί αυτή τη στιγμή ανενεργές. Το γεγονός αυτό επίσης επηρεάζει την πλειονότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Πολυτεχνείου Κρήτης (forum, eclass, moodle, zoom, φοιτητολόγιο, Εύδοξος, Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, ΑΠΕΛΛΑ, wifi, vpn, ...), αν και οι ίδιες δεν έχουν επηρεαστεί, καθώς για την πρόσβαση σε αυτές απατείται η ταυτοποίηση / πιστοποίηση (authentication) των χρηστών. Αυτή τη στιγμή, το προσωπικό της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της λειτουργίας των δύο υπηρεσιών σε νέους servers, αξιοποιώντας αντίγραφα ασφαλείας.


Ενημέρωση: Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Οι εργασίες αποκατάστασης του authentication server προς το παρόν προχωρούν καλώς και οι πρώτες δοκιμές ήταν επιτυχείς. Αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, η διάθεση του νέου server προς χρήση. Δόθηκε προτεραιότητα στην υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών, ώστε να επανέλθει και η πρόσβαση σε όλες τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες (forum, eclass, zoom, ...). Αύριο θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δοκιμές, ώστε να ελεγχθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των μαθημάτων εξ αποστάσεως από Δευτέρα. Νεώτερες ανακοινώσεις θα αναρτηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.


Ενημέρωση: Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Οι δοκιμές που έγιναν σήμερα στον νέο authentication server βοήθησαν στο να επιλυθούν αρκετά από τα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν. Πολλοί χρήστες παρατήρησαν σήμερα ότι ήταν εφικτή κατά περιόδους η πιστοποίηση και σύνδεσή τους σε επιμέρους υπηρεσίες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των δοκιμών που γίνονται, ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι χρήστες που δοκίμασαν και δεν κατάφεραν να συνδεθούν, καθώς ακόμη γίνονται ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις. Σημειώνουμε ότι είναι προτιμότερο σ' αυτή τη φάση να μη γίνονται απόπειρες σύνδεσης, καθώς αυτό δυσχεραίνει το τεχνικό έργο. Αύριο, μετά το μεσημέρι, αναμένεται να αναρτηθεί η οριστική ανακοίνωση σχετικά με την ορθή λειτουργία του νέου authentication server και κατ' επέκταση με τη δυνατότητα διεξαγωγής των εξ αποστάσεως μαθημάτων από Δευτέρα.

  • Όλες οι κατηγορίες
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012