Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Δελτίο Τύπου της 1ης Συνάντησης των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων των ΑΕΙ

  • Συντάχθηκε 02-04-2013 15:05 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Την Κυριακή 31/3/2013 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Έλλη Παππά» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πρώτη συνάντηση των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν καίρια θέματα που συνδέονται με την βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας, όπως:

    • Οι οργανισμοί και οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των ΑΕΙ,
    • Η διασφάλιση της ποιότητας και της ακαδημαϊκής αριστείας,
    • Η επιθυμία για αγαστή συνεργασία, στα πλαίσια του νόμου, με τα θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή Πρυτάνεις, Αναπληρωτές Πρυτάνεων, Κοσμήτορες, Σύγκλητο, κ.λ.π.
    • Η αναγκαιότητα να παραμείνει ο νόμος σταθερός χωρίς παρεμβάσεις και να κριθεί «εν λειτουργία» ούτως ώστε μετά εύλογο χρονικό διάστημα να αξιολογηθεί και τα τυχόν αδύνατα σημεία να διορθωθούν, τα δε θετικά να ενισχυθούν.
    • Εκφράστηκε η αγωνία του συνόλου των μελών των Συμβουλίων για την μειωμένη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και συζητήθηκαν οι τρόποι ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ανεύρεση πόρων.
    • Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία να είμαστε κοντά στους φοιτητές μας, οι οποίοι αποτελούν το πλέον πολύτιμο κομμάτι της πανεπιστημιακής οικογένειας και το οποίο συνιστά και οφείλει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και αναμφισβήτητα ο τελικός αποδέκτης κάθε ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας.
    • Να επιδιωχθεί με σύγχρονο επιστημονικό και αποτελεσματικό τρόπο η οικονομική διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων και περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ, με έμφαση τη δημιουργία ΝΠΙΔ.
    • Να επιδιωχθεί η εξωστρέφεια ώστε να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια προς την κοινωνία, έτσι ώστε να εγκατασταθεί αμοιβαιότητα επικοινωνίας.
    • Να ενθαρρυνθεί η δημιουργία σχολών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (graduate schools) ανάλογα με το μέγεθος, τις ανάγκες και τον προσανατολισμό κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.


    Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση διαπιστεύτηκε για την υποστήριξή του στον θεσμό και επιβεβαίωσε την επιθυμία του για απρόσκοπτη συνεργασία του Υπουργείου με όλα τα μέλη των Συμβουλίων για την κατά το δυνατό ταχύτερο και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.

    Αθήνα, 31/3/2013

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012