Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση της Διοίκησης για την Καθαριότητα

  • Συντάχθηκε 18-11-2014 00:10 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου αισθάνεται την υποχρέωση να αποσαφηνίσει ορισμένα στοιχεία αναφορικά με την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, καθώς διάφορα κακόβουλα ψεύδη που ανωνύμως διακινούνται το τελευταίο διάστημα, όπως, ιδίως, περί δήθεν ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, έχουν προκαλέσει ευλόγως προβληματισμούς και απορίες στην πολυτεχνική μας κοινότητα.
    Η αλήθεια έχει ως εξής:

    Εδώ και πολλά χρόνια το Ίδρυμά μας, μη διαθέτοντας το απαιτούμενο προσωπικό, προσφεύγει σε εργολάβο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η ανάθεση γίνεται μετά από τακτικό διαγωνισμό, ο οποίος φέτος προκηρύχτηκε στις 25/6/2014 και διεξήχθη στις 4/8/2014. Το κείμενο της διακήρυξης είναι διαθέσιμο σε όλους (https://www.tuc.gr/news.html?&tx_mmforum_pi1%5Baction%5D=list_post&tx_mmforum_pi1%5Btid%5D=18216). Όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, η διακήρυξη ακολουθεί πιστά το νόμο, που εν προκειμένω είναι το εθνικό νομικό πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ΝΠΔΔ (Ν. 3863/2010 4144/2013). Επιπροσθέτως αυτού (όπως άλλωστε παγίως κάνει το Ίδρυμά μας, εδώ και πολλά χρόνια), έχουν προστεθεί ως απαιτήσεις της διακήρυξης (και, φυσικά, της σύμβασης), πρόσθετοι όροι για τη διασφάλιση των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει, στο φετινό διαγωνισμό οι όροι αυτοί υπέρ των εργαζομένων ήταν αυστηρότεροι για τους εργολάβους από κάθε άλλη χρονιά.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού, τέθηκαν -βλ. άρθρο 13- οι ακόλουθοι υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όροι (η ανεπιφύλακτη αποδοχή των οποίων από τους υποψηφίους αποτελούσε δεσμευτική υποχρέωσή τους και όσοι δεν τους αποδέχτηκαν εγγράφως αποκλείστηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης και τη Σύγκλητο):

    - Η πληρωμή στον ανάδοχο γίνεται ανά μήνα μετά την υποβολή από την ανάδοχο των παραστατικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και της μισθοδοτικής κατάστασης των εργαζομένων που απασχολήθηκαν ως υπεβλήθη στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και η οποία θα συμμορφώνεται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010-2011-2012 όπως ισχύει σήμερα και καθορίζει τις ελάχιστες αμοιβές των εργαζομένων (Νόμος 4046/2012, παρ. 6 του άρθρου 1) ως δεσμεύεται και δια της προσφοράς της η ανάδοχος, με τακτικό χρηματικό ένταλμα που θα εκδοθεί με βάση το τιμολόγιο της Αναδόχου και θα θεωρηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    - Κατά την έναρξη της σύμβασης η ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίσει στην Οικονομική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης την καρτέλα πρόσληψης του εκάστοτε εργαζομένου, προκειμένου να ελέγχεται η ταυτότητα των απασχολουμένων και εξουσιοδοτημένων σε πρόσβαση στους χώρους του Ιδρύματος.

    - Η ανάδοχος καθαριότητας θα πρέπει να παραδίδει στην Οικονομική Υπηρεσία αντίγραφο της κατατεθειμένης στην Επιθεώρηση Εργασίας ημερολογιακής κατάστασης των απασχολούμενων, τόσο την αρχική όσο και τις τυχόν τροποποιητικές. Επιπρόσθετα ανά τρίμηνο θα πρέπει να κατατίθεται στο παραπάνω γραφείο η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβλήθηκε στο ΙΚΑ μαζί με αντίγραφο πληρωμής των αντίστοιχων ενσήμων. Άλλως το Πολυτεχνείο Κρήτης διατηρεί το δικαίωμα να μην προωθήσει το ένταλμα προς πληρωμή μέχρι να υποβληθούν τα ανωτέρω.


    Επιπροσθέτως αυτών, στο Προσάρτημα που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 8, αναφέρεται:
    «Ως βασικός όρος θεωρείται η υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας για την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή καταβολή των νομίμων αποδοχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των προβλεπομένων από την οικεία (κλαδική) ΣΣΕ, τήρηση του νόμιμου ωραρίου, ασφαλιστική κάλυψη, όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κ.λ.π.
    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση του ανωτέρου όρου, θα καταγγέλλεται η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, χωρίς καμία προειδοποίηση.
    »


    Απ' όλα τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πληρωμή του αναδόχου θα γίνεται μόνον εφόσον έχει διαπιστωμένα εκπληρώσει στο ακέραιο τις νόμιμες υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, χωρίς να καταλείπεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εκπτώσεων, μαύρης ή αδήλωτης εργασίας, χαμηλότερων των νομίμων αποδοχών κλπ.
    Καταβάλαμε δηλαδή κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος, ακόμη και θέτοντας όρους που δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

    Αυτή είναι η αλήθεια, για την οποία, γνωρίζοντας την καλόπιστη ευαισθησία των μελών της πολυτεχνικής μας κοινότητας, κρίναμε σκόπιμο να παράσχουμε έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση, ακυρώνοντας και κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης της ευαισθησίας αυτής για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.

    Ταυτόχρονα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος δεν συμμορφώνεται με τους όρους των διαγωνισμών που διενεργούμε (οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν τεθεί ακριβώς για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων) θα αποκλείεται. Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που πάντα νόμιμα και υπεύθυνα διενεργεί το Πολυτεχνείο Κρήτης θα γίνονται σεβαστά, είτε είναι αρεστά σε κάποιους είτε όχι. Παρεμβάσεις και εξωθεσμικές πιέσεις, κάθε είδους, δεν δεχόμαστε.

    Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012