Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Φοιτητές/τριες Αρχιτεκτονικής - Kitchen Europe - Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εικαστική εγκατάσταση

  • Συντάχθηκε 06-09-2020 23:17 από Amalia Kotsaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: akotsaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: ΔΕΠ ΑΡΜΗΧ.

                                                                                             

    H ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη στο  δημόσιο χώρο των Χανίων για την «Κουζίνα της Ευρώπης»

    Οργάνωση: Goethe Zentrum ChaniaGoethe Institut – Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης – Δήμος Χανίων

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ  ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    «Η κουζίνα της Ευρώπης» είναι ένα έργο που οργανώνει το Goethe Institut ενταγμένο στις εκδηλώσεις με αφορμή  την Προεδρία της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2020. Δέκα καλλιτέχνες θα φτάσουν σε ισάριθμες  ευρωπαϊκές πόλεις διασχίζοντας τα σύνορα προκειμένου να συμπράξουν καλλιτεχνικά  με πολίτες σε κάθε μια από τις πόλεις αυτές.  Είναι ένας τρόπος να σκεφτούμε και να οραματιστούμε για την Ευρώπη, να εμπνευστούμε  ιδέες φρέσκες και ίσως ανατρεπτικές για να (ξανα)φέρουμε τον κόσμο κοντά. Η φιλοξενία συνιστά ένα εξαιρετικά πρόσφορο πεδίο  για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Έχει γίνει κατανοητή ως φιλοσοφικός και πολιτικός όρος, συχνά και ως θρησκευτικός. Είναι όμως γεγονός ότι κάθε αναφορά σε αυτή αδιάλειπτα παραπέμπει ευθέως στην κουζίνα και στο εγκάρδιο καλωσόρισμα σε έναν χώρο ζεστό και φιλικό  με φαγητό, μοίρασμα και οικειότητα. Η «κουζίνα της Ευρώπης» υμνεί τη δύναμη της εγγύτητας, της συγκέντρωσης γύρω από ένα τραπέζι, του «μαγειρέματος» κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

    Το εγχείρημα αποτελεί επισήμως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από ειδικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας: Στην «Ευρωπαϊκή κουζίνα» η κουζίνα γίνεται μια πλατφόρμα διασυνοριακού πολιτιστικού και πανευρωπαϊκού διαλόγου.

    «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    8-10.10.2020

    Ο Mischa  Leinkauf, ένας καλλιτέχνης με έδρα τη Γερμανία, σε συνεργασία με Goethe ZentrumChania,  το Goethe Institut, τον Δήμο Χανίων και το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (Διευθύντρια: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια)  θα δημιουργήσει μετά την περίοδο της απομόνωσης έναν δημόσιο χώρο συνάντησης στα Χανιά. Μαζί με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα επιχειρηθείη μετατροπή ενός δημόσιου χώρου, μιας πλατείας στα Χανιά, σε δημόσια κουζίνα όπου ο κόσμος θα μπορεί να καθίσει, να μαγειρέψει, να γευματίσει και να συζητήσει.Για τον λόγο αυτό θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο τραπέζι από υλικά που βρέθηκαν τυχαία, τα οποία θα επαναχρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα. Το τραπέζι θα εκτεθεί στη συνέχεια στο λιμάνι της πόλης. Διαφόρων μορφών εκδηλώσεις και συνεργασίες με τοπικούς καλλιτέχνες και παραγωγούς τροφίμων θα πραγματοποιηθούν γύρω από το τραπέζι στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης.  Στην κατασκευή θα συνεργαστεί το Εργαστήριο Ψηφιακών Κατασκευών και Ταχείας Πρωτοτυποποίησης και τη δράση θα κατευθύνουν οι επίκουροι καθηγητές Αλέξανδρος Βαζάκας (Διευθυντής του  εργαστηρίου) και Μαρία Μανδαλάκη.

     Χρονοδιάγραμμα εργαστηρίου και δράσης:

    • Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 29.9.2020 από 10:00- 15:00 από 10:00 έως  15:00 (σχεδιασμός και συλλογή υλικών για την κατασκευή)
    • Τετάρτη 30.09. μέχρι Παρασκευή 02.10.  και Δευτέρα και Τρίτη ( 05. και 06. 10.) από 14:00 – 18:00  - κατασκευή του τραπεζιού σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης
    • Τετάρτη και Πέμπτη (07  & 08.10 θα γίνει η μεταφορά της κατασκευής από το Πολυτεχνείο στο λιμάνι. Το τραπέζι θα στηθεί ή πίσω από το Γυαλί Τζαμί ή στην πλατεία του ΚΑΜ.
    • Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ (08., 09.και 10. 10)  θα  … κάνουμε το τραπέζι (θα υπάρχει φαγητό) και                                                                                 
    • την Κυριακή 11. 10.  θα «ξεστηθεί» το τραπέζι το οποίο θα πρέπει να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε κομμάτια  που  θα  μεταφερθούν στο Μόναχο, αν αυτό τελικώς αποφασιστεί.
    • Mischa Leinkauf   https://alexanderlevy.de/artist/mischa-leinkauf
    • Kitchen Europe    www.goethe.de/en/kul/erp/euk.html

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Παρακαλούνται οι φοιτητές/τριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση να το δηλώσουν με ΜΕΧΡΙ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 στο email    kotsaki@arch.tuc.gr  με θέμα «Για συμμετοχή στην ‘Ευρωπαϊκή Κουζίνα’ »

    όπου θα αναφέρουν ονοματεπώνυμο, εξάμηνο σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών.

    Θα προτιμηθούν φοιτητές/τριες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σπουδών ή είναι τελειόφοιτοι/ες και έχουν καλή γνώση της κατασκευής. (πχ: συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Κατασκευών και Ταχείας Πρωτοτυποποίησης)

     

                                                                                                

     


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012