Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Πάολα Νικότερα, Υπάλληλος Κέντρου Γλωσσικών Σπουδών και Πόρων, University of Vilnius, Institute of Foreign Languages, Lithuania, 24-30 Μαίου 2017

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Όταν αποφάσισα να υποβάλλω την αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα κινητικότητας προσωπικού Erasmus+ δε φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να ολοκληρώσω τις προκαταρτικές διοικητικές διαδικασίες τόσο εύκολα και απλά. Η έμπειρη και φιλικότατη καθοδήγηση και συνεργασία με την ιδρυματική υπεύθυνη του προγράμματος Έλενα Παπαδογεωργάκη ήταν καθοριστική και συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή επίλυση των πολλαπλών προβλεπόμενων γραφειοκρατικών πράξεων. Έτσι ήμουν σε θέση να ολοκληρώσω την οργάνωση της μετακίνησης για τα τέλη Μαΐου, ιδανική περίοδο για ένα ταξίδι στη βορινή Λιθουανία!

Με την επιστροφή μου στα Χανιά, η απόδοση των εξόδων και η ολοκλήρωση των τελευταίων διοικητικών πράξεων έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά από τη Μαρία Κουντουράκη, την οποία επίσης ευχαριστώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Η διευθύντρια και το προσωπικό του Γλωσσικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Βίλνιους, το οποίο ιδρύθηκε το 1579 και είναι το πιο σημαντικό ίδρυμα των Βαλτικών χωρών, με υποδέχτηκαν με μεγάλη φιλικότητα και ανοικτή πρόθεση για ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών. Μαζί τους είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τους κύριους τομείς του πανεπιστήμιου που βρίσκονται στο κέντρο της παλιάς πόλης και που στεγάζονται σε πανέμορφα ιστορικά κτίρια μπαρόκ με αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία, όπως επίσης τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου και το βοτανικός κήπος που βρίσκονται πιο περιφερειακά. 

Το πανεπιστήμιο φαίνεται καλά οργανωμένο, παρόλο το μεγάλο αριθμό φοιτητών που φιλοξενεί, αλλά πάσχει από έλλειψη επαρκών χρηματοδοτήσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου συνέβαλε στο να πληροφορηθούν οι συνάδελφοι για συνδέσμους στο Ευρωπαϊκό χώρο που δεν είχαν υπόψη τους.

Κι από τη δική μου την πλευρά, είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ εν βάθος για την οργάνωση του γλωσσικού τους κέντρου που εξυπηρετεί τους πάνω από 20.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Βίλνιους και διαθέτει 200 υπεύθυνους διδασκαλίας που διδάσκουν συνολικά τέσσερεις γλώσσες. Επίσης ενημερώθηκα για τις παράπλευρες ερευνητικές τους δραστηριότητες.

Ανατρέχοντας με τη σκέψη σ’ αυτή την εμπειρία, θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στην επαγγελματική μου κατάρτιση και θα αποδώσει πολύ καλούς καρπούς στις καθημερινές μου πρακτικές. Έχω σκοπό να εφαρμόσω μερικές ιδέες για τη διοικητική οργάνωση του Γλωσσικού Κέντρου του Ιδρύματός μας και θα παραμείνω σε επαφή με τους συναδέλφους που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσω στο Βίλνιους για περαιτέρω ανταλλαγές απόψεων και πρακτικών προς αμοιβαίο όφελος.

Προγράμματα κινητικότητας σαν το Erasmus+ προσφέρουν πραγματικά και στο προσωπικό τη δυνατότητα διεύρυνσης προοπτικών και αντιλήψεων στο χώρο εργασίας και εύχομαι να ενισχυθούν πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον για όλους επειδή αποτελούν σημαντικό κίνητρο εξέλιξης και συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο χώρο εργασίας.

Ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στην Έλενα Παπαδογεωργάκη στην οποία οφείλω την άριστη οργάνωση αυτού του ταξιδιού επιμόρφωσης 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012