Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Αργυρώ Γεωργιακάκη -ΕΤΕΠ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας & Χημείας Περιβάλλοντος, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Instituto Polytecnico de Braganca, Portugal, Μάιος 2018 

Ο χρόνος και η ενέργεια που ξοδεύει κάποιος μέχρι να καταλήξει στο ίδρυμα που τον δέχεται με το πρόγραμμα Erasmus και να ρυθμίσει τις εργασιακές, οικογενειακές, κ.ά. εγχώριες υποχρεώσεις, βγάζει πολύ φυσικά τη σκέψη του ..φτάνει πια, ως εδώ,  όχι του χρόνου, δεν αντέχεται!!

ΟΜΩΣ…το αντιστάθμισμα της ταλαιπωρίας έρχεται πολύ γλυκά και όμορφα μόλις βρεθείς στον τόπο υποδοχής. Μόλις σε καλωσορίσουν και γνωρίσεις συναδέλφους με τόσο όμοιες αλλά και τόσο διαφορετικές συνθήκες και εμπειρίες στη δουλειά τους, στη δουλειά μας τελικά. Το άνοιγμα του νου και μόνο με την επαφή με άλλες αντιλήψεις μέσα και έξω απ τη δουλειά, με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας με τους οποίους πρέπει να συνυπάρξουμε είναι το όφελος από όλη την εμπειρία του Erasmus.Μετά έρχεται η ανταλλαγή εργασιακών εμπειριών, μεθόδων, κτλ που είναι σαφώς μεγάλο κεφάλαιο αλλά όχι το μεγαλύτερο!

Αργυρώ Γεωργιακάκη - Γεωργία Βλαμάκη, ΕΤΕΠ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας & Χημείας Περιβάλλοντος, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, University of Girona, Spain, Σεπτέμβριος 2017.

Βρεθήκαμε στο Department of Chemistry. Την υποδοχή και την ξενάγησή μας καθώς και τις συναντήσεις που είχαμε με το προσωπικό  των εργαστηρίων και όχι μόνο, είχε αναλάβει  η καθηγήτρια χημείας Nela Hidalgo, συνεργάτιδα του διευθυντή του εργαστηρίου μας καθ. Ν. Καλλίθρακα.

Η Nela με πολύ μεγάλη προθυμία μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους που εμπλέκονταν με τη χημεία, όπως αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια Γενικής Χημείας, Αναλυτικής Χημείας, Βιοχημείας, Βιολογίας, τόσο για προπτυχιακούς όσο και για μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Μας εξήγησε αναλυτικά το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τη δομή του δικού τους πανεπιστημίου, καθώς και την αρχή λειτουργίας του κάθε εργαστηρίου .

Σε επόμενες μέρες η Nela είχε κανονίσει συναντήσεις με τους υπεύθυνους καθηγητές ανά εργαστήριο καθώς και με την υπεύθυνη για την οργάνωση του προγράμματος σπουδών και την ανάθεση μαθημάτων και εργαστηρίων στους διδάσκοντες. Συζητήσαμε αναλυτικά για το είδος των ασκήσεων χημείας που κάνουν στους φοιτητές, τη διαβάθμιση της δυσκολίας ανά εξάμηνο καθώς και το σύστημα αξιολόγησης των φοιτητών.

Όλοι ήταν απίστευτα πρόθυμοι να μας δώσουν όση πληροφόρηση ζητήσαμε, τρομερά φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε ό,τι χρειαστήκαμε. Η Nela μας έδωσε εκπαιδευτικό υλικό για τα εργαστήρια και θα μας στείλει επιπλέον links για εργασίες και συνέδρια σε σχέση με την εκπαίδευση. Μας ξενάγησε στην πανέμορφη πόλη τους, άφησε κάθε άλλη δουλειά για να είναι μαζί μας, μας έκανε αναμνηστικά δώρα, γενικά μας καταϋποχρέωσε!

Γενικά μόνο όφελος προέκυψε από το ταξίδι μας, τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Καλό θα ήταν να μπορούσαν όλοι να ανταλλάξουν εργασιακή και όχι μόνο εμπειρία με συναδέλφους εκτός ΠΚ, εκτός Ελλάδας ειδικότερα.

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012