Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

ΕΡ.: Έχετε κάνει λάθος στον υπολογισμό της ημερήσιας αποζημίωσής μου. Πήγα σε Συνέδριο στην Τσεχία και υπολογίσατε την ημέρα με 80 ευρώ, αντί 100 που είναι το σωστό.

ΑΠ.: Ο παγκόσμιος χάρτης, στο νόμο των οδοιπορικών, έχει χωρισθεί σε 3 κατηγορίες χωρών, η καθεμία με την ανάλογη ημερήσια αποζημίωση. Η Α΄ κατηγορία παίρνει ολόκληρο το ποσό (100 ευρώ), η Β’ 80 ευρώ και η Γ΄ 60 ευρώ.

Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι μετακινούνται σε χώρες που ανήκουν στην Α΄ κατηγορία χωρών, η κατηγοριοποίηση όμως αυτή σίγουρα δημιουργεί θέματα, όπως το δικό σας – πάντως ως εξαίρεση.

Ως εξαίρεση, λοιπόν, να σας αναφέρουμε, π.χ., ότι η Τσεχία ανήκει στη Β’ κατηγορία χωρών, ενώ η Σλοβακία στην Α΄.

Άλλες χώρες που ανήκουν στη Β’ κατηγορία και στις οποίες η εμπειρία μας έχει συναντήσει κάποιες μετακινήσεις είναι: Ουγγαρία, Τουρκία (Συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη), Κίνα, Αυστραλία κ.ά.

Ενώ στην Γ΄ κατηγορία, μεταξύ άλλων, είναι: όλες οι Βαλκανικές χώρες, Γεωργία, Ινδία, Νότιος Αφρική κ.ά.

Στην κεντρική σελίδα υπάρχει link με τον σχετικό αναλυτικό πίνακα.

 -.-

 ΕΡ.: Συμμετείχα σε Συνέδριο στην Αγγλία και σας έφερα όλα τα δικαιολογητικά, εκτός από αυτά που αφορούν τα αεροπορικά δρομολόγια Χανιά-Αθήνα & Αθήνα-Χανιά. Από τη στιγμή που δεν μ’ ενδιαφέρει να αποζημιωθώ για τις συγκεκριμένες διαδρομές, γιατί θα πρέπει να προσκομίσω τα ηλεκτρονικά εισιτήριά τους και τις σχετικές καταστάσεις επιβίβασης;

ΑΠ.: Ακόμα κι αν δεν ζητάτε αποζημίωση για κάποια δαπάνη μετακίνησης, και πάλι θα πρέπει να υπάρχει η πλήρης εικόνα της διαδρομής - ξεκινώντας από την έδρα μας (τα Χανιά) μέχρι την επιστροφή σε αυτήν. Δεν θα πρέπει να υπάρχει «κενό» στη διαδρομή σας προς τον τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Στην περίπτωση που έχετε χάσει κάποιο δικαιολογητικό μετακίνησης θα πρέπει να συντάξετε επιστολή προς τον Επίτροπο ("Προς: την Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Χανίων"), στην οποία θα του αναφέρετε το θέμα.

 -.-

 ΕΡ.: Στην περιοχή όπου γίνεται το Συνέδριο δεν με εξυπηρετεί καθόλου η χρήση λεωφορείου ή μετρό. Θεωρώ ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι υποχρεωτική η χρήση ταξί.

ΑΠ.: Η χρήση ταξί δεν αποζημιώνεται πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 -.-

 ΕΡ.: Η πληρωμή των αεροπορικών μου εισιτηρίων δεν έγινε με δική μου κάρτα, αλλά με την κάρτα συγγενικού-φιλικού μου προσώπου. Υπάρχει πρόβλημα;

ΑΠ.: Η κάρτα θα πρέπει να είναι δική σας – να αναγράφεται το όνομά σας. Αν δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να συντάξετε επιστολή προς τον Επίτροπο ("Προς: την Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Χανίων"), όπου θα του εξηγείτε το πρόβλημα.

 -.-

 ΕΡ.: Μπορώ να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι από τα Οδοιπορικά μου, πριν φύγω για το Συνέδριο; (ή, έστω, μέρος τους).

ΑΠ.: Η αποζημίωση των οδοιπορικών σας γίνεται μόνον αφού επιστρέψετε και αφού μας έχετε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 -.-

 ΕΡ.: Η απόδειξη από το ξενοδοχείο όπου διέμεινα αναφέρεται σε παραμονή δύο ατόμων, προφανώς εκ παραδρομής.

ΑΠ.: Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποζημιωθείτε με το ήμισυ του ποσού.

 -.-

ΕΡ.: Στο Συνέδριο δεν μας έδωσαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

ΑΠ.: Όλα τα Συνέδρια δίνουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής, αλλά σε κάποια από αυτά θα πρέπει να τους ζητηθεί. Μπορείτε και εκ των υστέρων, όταν πλέον έχετε επιστρέψει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να τη ζητήσετε μέσω email. Η Βεβαίωση Συμμετοχής θεωρείται βασικό δικαιολογητικό. Αν δεν έχετε, θα πρέπει να συντάξετε επιστολή προς τον Επίτροπο ("Προς: την  Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Χανίων), στην οποία θα του εξηγείτε το θέμα.

 -.-

 ΕΡ.: Υπάρχουν κάποια δικαιολογητικά που δεν έχω στη διάθεσή μου, δεν έχω όμως καθόλου χρόνο ν’ ασχοληθώ με την αναζήτησή τους. Να σας στείλω ό,τι διαθέτω – ή να προσπαθήσω να τα εντάξω σε άλλο πρόγραμμα;

ΑΠ.: Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε ποια είναι τα δικαιολογητικά που σας λείπουν. Αν λείπουν βασικά δικαιολογητικά, η έλλειψη των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με μια προσωπική σας επιστολή προς τον Επίτροπο, το πακέτο των οδοιπορικών σας δεν θα προχωρήσει.

Οπότε, θα σας παρακαλέσουμε να εντάξετε τα δικαιολογητικά σας σε άλλο πρόγραμμα.

 -.-

 ΕΡ.: Στείλτε ό,τι δικαιολογητικά σας έχω δώσει - και για ό,τι θέμα υπάρξει θα μιλήσω εγώ με τον Επίτροπο.

ΑΠ.: Η Οικονομική Υπηρεσία έχει σειρά θεμάτων για τα οποία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Επιτρόπου Ν. Χανίων (Ελεγκτικό Συνέδριο). Στόχος μας είναι η συνεργασία αυτή να διατηρείται πάντα σε άριστο επίπεδο - και να είμαστε σταθερά αξιόπιστοι. Δεν υποστηρίζουμε καμία άμεση επικοινωνία με το Γραφείο Επιτρόπου Ν. Χανίων. Οπότε η επιθυμία σας δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθεί.

 -.-

 ΕΡ.: Όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο μείναμε σε ξενοδοχείο που έκλεισε η Διοργάνωσή του. Δεν το επέλεξα, ήταν σχεδόν υποχρεωτικό. Η αποζημίωση όμως που αναγνωρίζεται είναι μικρότερη από το κόστος διανυκτέρευσης. Δεν είναι άδικο να πληρώσω τη διαφορά;

ΑΠ.: Η αποζημίωση για διανυκτέρευση στην Ελλάδα έχει πλαφόν 80 ευρώ (σ.σ.: διανυκτέρευση εντός των Δήμων Αθήνας & Θεσσαλονίκης: 96 ευρώ), ενώ στο εξωτερικό είναι 220 ευρώ/διανυκτέρευση. Οποιαδήποτε δαπάνη, πάνω από τα όρια αυτά θα πρέπει να καταβληθεί από εσάς.

 -.-

 ΕΡ.: Ενδιαφέρομαι μόνο για την Ημερήσια Αποζημίωση που δικαιούμαι – όμως βλέπω ότι χρειάζονται και πάλι τα ίδια δικαιολογητικά με αυτά που θα ζητούσατε αν διεκδικούσα αποζημίωση για όλα τα έξοδα.

ΑΠ.: Από τη στιγμή που θέλετε μόνο την ημερήσια αποζημίωσή σας, θα πρέπει και πάλι να μας φέρετε τα ίδια, όπως αναφέρετε, δικαιολογητικά - αλλά όχι τα πρωτότυπα. Χρειαζόμαστε μόνο τις φωτοτυπίες τους. Μπορεί να ζητάτε, λοιπόν, μόνον την ημερήσια αποζημίωσή σας, και πάλι όμως θα πρέπει να υπάρχει η συνολική εικόνα της συμμετοχής σας στο Συνέδριο.

 -.-

ΕΡ.: Για την πιο απλή μετακίνηση - και εννοώ μέσα στην Κρήτη, είχα πρόβλημα με την αποζημίωση των εξόδων μου. Συγκεκριμένα μετακινήθηκα με το αυτοκίνητό μου για να συμμετάσχω σε 3ήμερο συνέδριο στο Ηράκλειο και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να πηγαινοέρχομαι καθημερινά. Παρ’όλ’ αυτά με ενημερώσατε ότι δεν δικαιούμαι αποζημίωση για διανυκτέρευση.

ΑΠ.: Στο ν.4336/2015 υπάρχουν διατάξεις που είναι δυσλειτουργικές για το νησί μας – και τις μετακινήσεις σε αυτό. Συγκεκριμένα, δικαίωμα διανυκτέρευσης υπάρχει όταν:

Α) η απόσταση από την έδρα του μετακινούμενου είναι μεγαλύτερη από 160 χλμ., εφόσον αυτός μετακινείται με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του ή με υπηρεσιακό αυτοκίνητο

Β) η απόσταση από την έδρα του μετακινούμενου είναι μεγαλύτερη από 120 χλμ., εφόσον αυτός μετακινείται με συγκοινωνιακό μέσο.

Δεν αποζημιώνονται διανυκτερεύσεις στους δήμους Χανίων & Ρεθύμνου, ενώ στην πόλη του Ηρακλείου δικαιούστε αποζημίωση διανυκτέρευσης μόνον αν μετακινηθείτε με το λεωφορείο…

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012