Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

ΚΕΓΕΠ ΕΛ Single News

Workshop προφοράς Γερμανικών με την Dr. Junko Nakagawa

Η Dr. Junko Nakagawa, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Keio της Ιαπωνίας, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το Γλωσσικό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο ελληνοϊαπωνικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, από 10 έως 16 Μαρτίου 2017, φοιτητές/τριες που παρακολουθούν μαθήματα Γερμανικών αλλά και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος συμμετείχαν α) σε ομάδες εργασίας, διαβαθμισμένης δυσκολίας, με θέμα “Προφορά της γερμανικής γλώσσας - Βασικά χαρακτηριστικά και ο ρόλος της: συνήθη λάθη και πώς αυτά επιδρούν στην επικοινωνία και την κατανόηση της γλώσσας” και β) σε εργαστήριο με θέμα, “Εισαγωγή στην ιαπωνική κουλτούρα και γλώσσα”. 

 

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες εργασίας διδάχτηκαν αρχές και κανόνες προφοράς και τονισμού καθώς και χρωματισμού και ρυθμού της γερμανικής γλώσσας. Σε πρακτικό επίπεδο μέσω μίας στοχευμένης επιλογής ασκήσεων φωνητικής, η οποία εστίαζε στις ιδιαιτερότητες της γερμανικής προφοράς, δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστεί ο κάθε εκπαιδευόμενος ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί ως ομάδα, στην εφαρμογή των κανόνων και την αποφυγή τυχόν αποκλίσεων κατά τη χρήση της γερμανικής γλώσσας ως ζωντανού μέσου επικοινωνίας. 

 

Το εργαστήριο, “Εισαγωγή στην ιαπωνική κουλτούρα και γλώσσα” είχε ως στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με πλευρές του πολιτισμού της Ιαπωνίας καθώς και με τον τρόπο ζωής και σκέψης των κατοίκων της, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις δύο βασικές μορφές της ιαπωνικής συλλαβικής γραφής αλλά και τα ιαπωνικά ιδεογράμματα. 

 

Η επίσκεψη της Dr. Junko Nakagawa άφησε και αυτή τη φορά τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς επιτεύχθηκε ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες, συντελέστηκε πραγματική εμβάθυνση γνώσεων και πρόοδος στην προφορική χρήση της γερμανικής γλώσσας, ενώ ευρύτερα καλλιεργήθηκαν οι διαπολιτισμικές επαφές.