Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

ΚΕΓΕΠ ΕΛ Single News

Διάλεξη της αρχ.-μηχ Μαριάνθης Λιάπη, MSc στο Γλωσσικό Κέντρο

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, 2019 η αρχ.-μηχ. Μαριάνθη Λιάπη, MSc παρουσίασε στο Γλωσσικό Κέντρο τις εξελίξεις της έρευνάς της με μια ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο "Designed for Better Learning (DFBL)". An innovative Approach to Improve the Quality of Public Schools in Greece.

 

Η ερευνήτρια Μαριάνθη Λιάπη (http://www.tielabtuc.com/the-team) ταξίδεψε το κοινό στα πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα που επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ειδικών αρχιτεκτονικών περιβαλλόντων που προωθούν έμμεσα τη διδακτική πρακτική βοηθώντας τους αποδέκτες να αναπτύξουν πρωτοποριακές μαθησιακές ικανότητες. Η επιστήμη και η τέχνη της αρχιτεκτονικής συναντάει έτσι κι άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία κ.α.

 

Η Μαριάνθη Λιάπη είναι αρχιτέκτονας ΑΠΘ με μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Design and Computation από το MIT. Έχει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα στη θεματολογία αρχιτεκτονικά ευέλικτων και βιωματικά εργονομικών χώρων που εφαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από σχολεία και τόπους παιχνιδιού έως μονάδες διαβίωσης σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Από το 2012, είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUCTIELab) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Από τη θέση αυτή, είναι υπεύθυνη διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων του εργαστηρίου. Είναι, επίσης, υποψήφια διδάκτορας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Η διατριβή της επικεντρώνεται στην εφαρμογή «Εκπαιδότοπων», μιας μεθοδολογίας που άρχισε να αναπτύσσει στο ΜΙΤ με την Edith Ackermann για την ποιοτική αναβάθμιση χώρων μάθησης με εργαλείο το παιχνίδι και στόχο το συμμετοχικό μετασχηματισμό τους σε περιβάλλοντα με δυναμικό χωρικό αποτύπωμα.


Έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή μέσα και συνέδρια, καθώς και βραβεία, όπως το Europe 40 under 40 Architecture Award (2008), και το Silver Award στα IDA- International- Design- Awards (2015). Το 2017 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στο TEDxAthens με θέμα τη μάθηση πέρα από τα όρια.