Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

ΚΕΓΕΠ ΕΛ Single News

Σειρά διαλέξεων στα Αγγλικά για το χειμερινό εξάμηνο 2016

Το χειμερινό εξάμηνο 2016, το Γλωσσικό Κέντρο φιλοξένησε μια σειρά παρουσιάσεων στην Αγγλική γλώσσα με τεχνολογικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά θέματα και με ομιλητές καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

“Emerging and Persistent Organic Pollutants in Aquatic Environment: Mega-sized concerns from a nano-sized world”

Καθηγ. Έλια Ψυλλάκη, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος

Σ’ αυτή την κατατοπιστική διάλεξη με θέμα τη κατάσταση του περιβάλλοντος σήμερα, η Δρ. Ψυλλάκη παρουσίασε το θέμα της ποιότητας του νερού και τις σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες κοινότητες ανά τον κόσμο. Η παρουσίαση εστιάστηκε σ’ ένα ευρύ φάσμα ανθρωπογενών οργανικών ρύπων στο νερό, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), που αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον. Με αυτή τη σύντομη επισκόπηση, έγινε γνωστό ότι η έρευνα της καθηγ. Ψυλλάκη εστιάζεται στον εντοπισμό και προσδιορισμό των αναδυόμενων και στους συνεχείς οργανικούς ρύπους. Έγινε επίσης μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε  σήμερα με διαφορετικές κατηγορίες ρύπων, όπως τα προϊόντα για την προσωπική υγιεινή, τα επιβραδυντικά πυρός και τα νανοσωματίδια σε υδάτινα περιβάλλοντα. Η ομιλία της Καθηγ. Ψυλλάκη είχε μια θετική υποδοχή από το ακροατήριο και εγκαινίασε με το καλλίτερο τρόπο τη φετινή σειρά διαλέξεων στο Γλωσσικό Κέντρο. 

“Groundwater: Myths and Facts”

Καθηγ. Γεώργιος Καρατζάς, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου ο Καθηγ. Γεώργιος Καρατζάς παρουσίασε στο Γλωσσικό Κέντρο μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο "Groundwater: Myths and Facts". Το κοινό μπόρεσε έτσι να πληροφορηθεί για τη γεωλογία των υπογείων υδάτων, αλλά και για τις επιπτώσεις των γεωτρήσεων και της διείσδυσης του θαλασσινού νερού ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο.

“A Scientific Career as a Biased Random Walk: A Personal Perspective”

Καθηγ. Διονύσιος Χριστόπουλος, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Ο Καθηγητής Διονύσιος Χριστόπουλος, από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, έδωσε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Γλωσσικό Κέντρο. Θέμα της διάλεξης ήταν η εξέλιξη της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του από τα προπτυχιακά χρόνια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Αθήνας μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Princeton, NJ, τις εμπειρίες του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της North Carolina, Chapel Hill και την ερευνητική του δραστηριότητα στο Pointe Claire, Québec, πριν να γίνει καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 2002. Η ουσία της εμπειρίας του ήταν η ανοιχτή στάση προς τη ζωή, το πάθος για την επιστήμη, η θέληση να προσπεράσει τις αναπόφευκτες δυσκολίες και η σκληρή δουλειά που προετοιμάζει για τη χρήσιμη στιγμή στην οποία παρουσιάζονται τελικά οι σωστές ευκαιρίες.

“Smart Buildings - Smart Grids - Smart Communities: The Role of Internet in the Energy Management of the Built Environment”

Επ. Καθηγ. Διονύσια Κολοκοτσά, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το Γλωσσικό Κέντρο είχε την τιμή να καλωσορίσει την Επ. Καθηγ. Δένια Κολοκοτσά από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος η οποία παρουσίασε το θέμα “Smart buildings-Smart Grids-Smart communities: The role of Internet in the Energy Management of the Built Environment” μπροστά σε ένα κοινό που έδειξε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον. Η ομιλία ήταν πολύ κατατοπιστική και προσέφερε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα έξυπνα δίκτυα και τα έξυπνα κτίρια και τη χρήση του λεγόμενου IoT (the Internet of Things) για τη βιώσιμη ενεργειακή διαχείριση των κτιρίων σε επίπεδα κοντά στο μηδέν (NZEB). Στα πλαίσια του θέματος, η κα. Κολοκοτσά μίλησε και για την περίπτωση του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όταν ερωτήθηκε εάν ήταν αισιόδοξη για το μέλλον της έρευνας στο τομέα αυτό και τις εφαρμογές της, η κα. Κολοκοτσά απάντησε θετικά βασισμένη στην ελπίδα στο ρόλο που η επιστήμη και η μηχανική μπορούν να παίξουν στις περιβαλλοντικές λύσεις.

“Materials Selection in the Design and Manufacturing of Industrial Products”

Καθηγ. Αλέξανδρος Γκότσης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 το Γλωσσικό Κέντρο είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον τελευταίο ομιλητή από τη σειρά διαλέξεων του εξαμήνου, τον Καθηγ. Αλέξανδρο Γκότση από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Ο Καθηγ. Γκότσης μίλησε για τη διαδικασία επιλογής των υλικών για τη βιομηχανία. Οι φοιτητές είχαν έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επιστημονική διάλεξη όπως γίνεται σε πανεπιστήμια όπου γίνονται μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης να πληροφορηθούν για τα βιομηχανικά υλικά, τις τεχνικές προδιαγραφές τους, το κόστος και τη βιωσιμότητα.