Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

ΚΕΓΕΠ ΕΛ Single News

Διάλεξη της επ. Καθηγ. Δάφνης Μανουσάκη για μαθηματικές εφαρμογές

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, 2019 το Γλωσσικό Κέντρο είχει την ευχαρίστηση να φιλοξενήσει τη διάλεξη της επ. Καθηγ. Δάφνης Μανουσάκη, από τη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματός μας, η οποία μίλησε για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο μας για το θέμα «Better Bass: Skip the Subwoofer, Hack Your Hearing?».

Η κα. Μανουσάκη παρουσίασε την πορεία της έρευνάς της που επικεντρώνεται - μεταξύ των άλλων - στην ακουστική και ειδικά στη μορφή του έσω ους υπεύθυνη για την ακοή και την ισορροπία. Υπάρχουν μαθηματικές εφαρμογές που περιγράφουν το ελικοειδές σχήμα του έσω ους και ρίχνουν φως στην πολύπλοκη και σημαντική για τον άνθρωπο λειτουργία του. Αυτή την πρωτοποριακή έρευνα αγγίζει πολλά ερευνητικά αντικείμενα που έχουν να κάνουν π.χ. με τη ζωολογία, την ιατρική, την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική, δείχνοντας όπως οι θεωρητικές επιστήμες σαν τα μαθηματικά έχουν πληθώρα πρακτικών εφαρμογών στη σύγχρονη τεχνολογία.

Η Δάφνη Μανουσάκη αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χανίων. Συνέχισε τις σπουδές τις σε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της (1991), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε εφαρμοσμένα μαθηματικά στο University of Washington στο Seattle, από όπου έλαβε το διδακτορικό της το 1996. Έχει εργαστεί ερευνητικά στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institute on Deafness and Other Communication Diseases, National Institutes of Health,1997-1999), και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης (Institute of Neuroradiology, University Hospital, University of Zurich 1999-2000). Εργάστηκε ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια (με βάση το Π.Δ. 407/80) στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης (2000-2003 και 2003-2004 αντίστοιχα). Το 2004 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ (Department of Mathematics, Vanderbilt University, Nashville, TN, 2004-2008), το 2006 ανέλαβε καθήκοντα ως Επίκουρη Καθηγήτρια και από το 2010 ως Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης (στο διάστημα 2006- 2013 εργάστηκε στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ από το 2013 στο Τμήμα ΗΜΜΥ).

 

Η έρευνά της έχει βραβευθεί από τη Γαλλική Εταιρεία Θεωρητικής Βιολογίας, από το National Institute of Deafness and Other Communication Disorders (NIH) και από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ενώ εργασίες της έχουν διακριθεί ως καλύτερες δημοσιεύσεις σε εφαρμοσμένα μαθηματικά (Discover Magazine top 100 science stories & top 2 math stories 2006, Nature Physics highlights, Physical Review Focus, PNAS highlights, κλπ.)

 

Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει έρευνα σε μηχανική κυττάρων και αγγειογένεση.