Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Slide background

Δαίδαλος

Το έμβλημα του Πολυτεχνείου Κρήτης:

Ο Δαίδαλος κατασκευάζει τα φτερά του Ικάρου


Το έμβλημα του Πολυτεχνείο Κρήτης αναπαριστά τον Δαίδαλο, μηχανικό και εφευρέτη της ελληνικής μυθολογίας, στον οποίο αποδίδονται αρχέγονα έργα της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής. Η τέχνη του φέρεται να ήταν τόσο υψηλή που τα αγάλματά του έμοιαζαν με αληθινά. Ο μύθος του Δαίδαλου ανήκει στην Κρήτη και στην Αττική, και είναι στενά συνδεδεμένος με τους μύθους του Μίνωα και του Ικάρου. Ο Δαίδαλος κατασκεύασε, τον Λαβύρινθο, μια σύνθετη οικοδομική κατασκευή, στην Κνωσσό για λογαριασμό του μυθικού βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να απομονωθεί ο Μινώταυρος, πλάσμα μυθικό, μισός άνθρωπος και μισός ταύρος. Όμως ο Δαίδαλος έπεσε σε δυσμένεια από το Μίνωα και φυλακίστηκε στο ίδιο του το κατασκεύασμα, στον Λαβύρινθο. Προσπαθώντας να δραπετεύσει από την Κρήτη, επινόησε και κατασκεύασε για αυτόν και τον γιο του, τον Ίκαρο, γιγάντια φτερά από κλαριά λυγαριάς, πανί και κερί, τα οποία τους βοήθησαν να πετάξουν και ξεφύγουν από τον Μίνωα. Ο Δαίδαλος κατάφερε να φτάσει σώος και αβλαβής στην Καμικό ή την Κύμη της Σικελίας, ενώ ο Ίκαρος παρακούοντας τις εντολές του πατέρα του, πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο. Το κερί που συγκρατούσε τα φτερά του έλιωσε με αποτέλεσμα να πνιγεί στην θάλασσα που ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος.

 

Επετειακό λογότυπο του εορτασμού 40 χρόνων
από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το επετειακό λογότυπο του εορτασμού 40 χρόνων από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, διαχειρίζεται οπτικές αναφορές στις πέντε Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αφενός χρησιμοποιεί τις επίσημες προδιαγραφές χρωμάτων κάθε Σχολής και αφετέρου, μέσα από ένα γραφιστικό χειρισμό που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, παραπέμπει σε διαφορετικές δραστηριότητές τους όπως για παράδειγμα ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων, γρανάζια και μηχανισμούς, κάτοψη ενός χώρου, πετρώματα και λαβυρίνθους, σύνθεση, συνέργεια και ενέργεια γύρω από ένα κέντρο: το Πολυτεχνείο Κρήτης!

Σχεδιασμός : Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012