Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

09
Ιαν

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Νταουντάκη Έλλη - Σταυρουλάκη Ναυσικά - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα09/01/2019 14:00 - 15:00

Περιγραφή:

 


Ονοματεπώνυμο:NΤΑΟΥΝΤΑΚΗ ΕΛΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ

 

Τίτλος: ISOLA DI FAVIGNANA ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ & ΣΧΟΛΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ


Title:ISOLA DI FAVIGNANA WINERY & SCHOOL OF VITICULTURE-ENOLOGY

 

Τετάρτη 9 Ιουνουαρίου 2019, 2 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους ΑΡΧΜΗΧ (Γ1.003) , Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή
Αναπλ. Καθ.: Σκουτέλης Νικόλαος(επιβλέπων)
Επίκ. Καθ.: Βαζάκας Αλέξανδρος
Επίκ. Καθ.: Τζομπανάκης Αλέξιος

 

 

Περίληψη

Η Favignana, ή Αιγούσα κατά τον Όμηρο, ανήκει στο σύμπλεγμα των Αιγάδων Νήσων και βρίσκεται νότια της Σικελίας. Πρόκειται για ένα μικρό, άγονο και σε μεγάλο βαθμό επίπεδο νησί, με εξαίρεση μια σειρά λόφων που το χωρίζει στα δύο. Η Favignana πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών και έμεινε γνωστή ως τόπος φυλακής και εξορίας. Σήμερα υπάρχει επιθυμία να επαναπροσδιοριστεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, η αλιεία τόνου υπήρξε ως κύρια ενασχόληση στο νησί, ωστόσο σήμερα η οικονομία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, ενώ ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας έχουν παραμεληθεί. Διατηρούνται λίγες καλλιέργειες σιταριού, ελαιώνες και αμπελώνες, χωρίς όμως να υπάρχουν εγκαταστάσεις μεταποίησης.

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη μελέτη και τον σχεδιασμό ενός οινολογικού κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει οινοποιείο και σχολή αμπελουργίας-οινοποιίας.   Στόχος είναι να βρεθούν διέξοδοι απασχόλησης εκτός τουρισμού και η ανάπτυξη μιας υγειούς τοπικής οικονομίας, εντεταγμένοι στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο.

Το κέντρο τοποθετείται σε κομβικό σημείο, ανάμεσα στον αστικό ιστό και τη βραχώδη κορυφή του νησιού, όπου δεσπόζει το φρούριο Santa Caterina. Παράλληλα με τις κτιριακές δομές οργανώνεται ένας αμπελώνας 50 στρ., στον οποίο θα καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία:
- μιας «ανοιχτής» σχολής, η οποία δύναται να φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα εκμάθησης και επιμόρφωσης, συνέδρια και εκδηλώσεις που αφορούν στον οίνο και
- οινοποιητικών εγκαταστάσεων, επισκέψιμων για το κοινό και διαχειριζόμενων από το προσωπικό και τους μαθητευόμενους της σχολής. Οι εγκαταστάσεις θα είναι ικανές σε μέγεθος να αναλάβουν και τον όγκο παραγωγής του ήδη υπάρχοντος οργανωμένου αμπελώνα της περιοχής.


Η επέμβαση θα αποτελέσει το κέντρο μιας πολιτισμικής διαδρομής με αφετηρία το λιμάνι του νησιού, έως το ιστορικό φρούριο. Θα είναι συνδετήριος κρίκος πόλης–αγρού και χώρος-πυκνωτής διαφόρων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού.

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012